måndag 13 januari 2014

Knivrecension Buck 110 auto

- En ulv i fårakläder


Bilvärlden har sina trimmade standardbilar och knivvärlden har även de sina hotrods. Här tänkte jag visa några bilder på en sådan som inskaffades för länge sedan när jag var inne i en "jag-gillar-tunga-knivar-med-klassiskt-utseende-period" men precis hade kommit ur en "jag-gillar-allt-som-sprätter-till-vid-knapptryck-period". Det här är den perfekta syntesen.

Den här fällkniven startade en gång som en nästan vanlig Buck mod 110 Hunter. Jag skriver "nästan" då standardutförandet som bekant är med skollor i mörkt trä (pakkawood /rosewood /dymondwood - laminerat trä, kärt barn har många namn) med mässingsbolster. Den här versionen har istället sidor i "cherrywood"* och bolster i nickelsilver vilket i mitt tycke gör den betydligt mer elegant. Jag gillar den kombinationen.

Sen vore det förstås trevligt att ha en 110a från Bucks customshop med skollor i svart buffelhorn och nickelsilverbolster och blad i t ex S30V. Men det är en tämligen kostsam historia. Särskilt med tanke på att 110an är en tämligen tung kniv och därför är en smula otymplig att släpa omkring på. Så den ligger inte högst upp på önskelistan och får nog anstå ett tag. 

Från den här vinkeln ser det ut som en vanlig Buck 110 Hunter


Här kan anas att något som är annorlunda...


Finishen är mycket hög på det här exemplaret


Kombination av nickelsilverbolster och "Cherrywood" matchar väl

Knivarna på bilderna är köpta på eBay på den tiden innan galenskapen slog till och all handel med allt som har en fjäder i sig förbjöds där och på en del andra ställen. Det är väl helt uppenbart att just den här kniven är terroristernas främsta val när det kommer till massmord eller? Jag förstår inte exakt vad som gör den farligare än vilken morakniv som helst, det övergår mitt förstånd men det är en annan fråga.  

Precis om Ford -32 så är lika klassiska Buck 110 populär som hotrod

Traditionell clippoint som ursprungligen gjordes  för att efterlikna spetsen på en Bowiekniv


Bröderna Buck, 110 Hunter och 112 Ranger autoconversions

Det kan väl tilläggas att jag faktiskt har burit båda som EDC understundom men att min 110 Auto nu är pensionerad och vad som brukar kallas en "Safequeen". 


/ J - ulvaherde

*syftar till färgen och skall inte förväxlas med körsbärsträ då även detta är laminat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar