fredag 20 mars 2015

Knivtweak

- Hur tomten fixades!


Ibland blir saker och ting inte riktigt som man tänkt sig. Det är oftast inget bekymmer om man nu inte råkar sitta och rita saker i ett cad-program på en fabrik någonstans. Då är det viktigt att man mäter rätt. I det här fallet är missen inte så farlig eftersom det råkar vara en kinaproducerad fällkniv det handlar om. Ingen hamster eller annat försöksdjur dog i processen. Men jag är glad för att det inte är en bro, ett tåg eller ännu värre ett flygplan den här mannen skissat på.

Som jag skrev i den tidigare presentationen så är jag extremt nöjd med den här kniven i nästan alla avseenden utom ett. En mycket störande detalj som nu är åtgärdad.


Dissekerad tomte

Så här ser en "Gnome" ut när den är isärplockad. Den är mycket enkelt konstruerad. Två titansidor varav en är försedd med en utskuren låsarm med tillhörand "detent ball", vad det nu kan tänkas heta på svenska. Allt sammanhållet av en enda skruv förutom pivotskruven. Den är för övrigt av "D-typ" så den inte roterar när man justerar den vilket är bra. Bladet är kullagrat med två lager. Det ger exemplariskt mjuk gång och noll glapp. 


Hur man förstör en annars bra egg

På bilden ovan har jag illustrerat den lilla men ack så irriterande missen. Bladet gick i infällt läge emot den enda sammanhållande skruven. Detta är ett fenomen som inte är helt ovanligt på en del mer klassiska mönster då traditionella knivar är gjorda med enklare material och metoder och därmed inte alltid har samma precision som de moderna om de inte är handgjorda förstås. Men det är desto ovanligare på en kniv av den här typen.  I det här fallet smäller bladet i hårt nog för att skada eggen varje gång kniven fälls ihop. Något som jag erfor efter några dagars användande.  

Nu så - hemsnickrat men fungerande

Lösningen blev möjligen en smula grovhuggen från min sida men den fungerar. Jag demonterade kniven, avlägsnade skruven och slipade den i princip platt på en sida. Det tilläts eftersom skruven är försedd med dekorränder och det därmed fanns en del extra gods att ta av. Nu finns det tillräckligt luft mellan egg och skruv för att inte eggen skall förstöras. 

Tomten är hel igen. 


/ J - inte knivtweakare på heltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar