tisdag 22 september 2015

Knivrecension Ganzo G7212

-  budgetelegans



Det finns alltid, oftast en anledning till varför man köper en viss modell av kniv. Vanligen handlar det om nyfikenhet väckt av något som sticker ut, "pun intended" eller verkar intressant. Ibland visar sig känslan vara korrekt andra gånger inte.

I det här fallet gillade jag de enkla okomplicerade linjerna. Någonstans påminde de mig om en kniv som jag fann intressant för många herrans år sedan. En klassisk "Boguszewski Spike" som är en gammal Benchmademodell sedan länge utgången ur sortimentet. Nostalgiskäl till köpet med andra ord. 

Ganzo G7212-BK


Därtill var priset ytterst humant då det rör sig om en helkinesisk kniv i det här fallet. Något som inte längre med automatik innebär låg kvalitet och undermåliga material om man vet vad man skall leta efter vill säga. Förutom budgetorienterade märken som Enlan, SanRenMu, Navy och Ganzo finns även mer "high-end-inriktade" märken som Kizer, Carson och inte minst Reate på marknaden. 

Tämligen enkel i sin framtoning



Men nu till dagens kniv, "G7212 BK" som dessvärre har ett lika tråkigt namn eller snarare beteckning som de flesta modeller med ursprung i Kina. G står förstås för Ganzo och de sista bokstäverna betecknar svarta skollor och tumlade bolster. Kniven finns även med satinfinish och gröna handtagssidor. Sen finns en systermodell med clip-pointblad för den som föredrar det. Den modellen har även en ansats till fingerskydd vilket den här saknar. Den är troligen mer praktisk men inte alls lika elegant i mitt tycke. 


Blad



Försäljningsargument nummer ett vid formgivning av knivar enligt mig - gör ett enkelt funktionellt blad om du inte har något mer specifikt användningsområde eller särskilt formspråk i åtanke. Den regeln följs här. Kniven är försedd med ett rättframt och minimalistiskt droppointblad. Det ger en kapabel spets och en god buk för de flesta arbeten och sammantaget ett mycket mångsidigt blad. Kompetensen förstärks av en full flatslipning från en godstjocklek på 3 mm vilket är fullt tillräckligt för de flesta ändamål. Att bladet inte är för tjockt bidrar till goda skäregenskaper även om jag gärna sett att bladet varit tunnare bakom eggen. För trots flatslipningen behövs en tämligen rejäl primäregg för att avlösa slipfasen. Den är för övrigt fullt godkänd om än inte perfekt. Kniven är vass men bör för den skull inte jämföras med ett rakblad.

Ett synnerligen enkelt funktionellt blad i kinesiskt stapelstål


Stålet uppges vara "440C" vilket kan tas med en nypa salt och det rör sig högst troligt om den kinesiska motsvarigheten vilket är 9Cr13MoV. Hur som haver är det ett fullt godkänt mellanklass-stål utan extrema egenskaper åt något håll. Min erfarenhet är trots allt att det motstår rost tämligen väl även om jag inte haft just den här kniven i t ex havsluft något som annars brukar vara ytterst avslöjande. Det tar en duglig egg men håller den inte så länge. Särskilt inte om man ger sig på kartong och liknande material. I trä biter det bättre och här fungerar bladet för övrigt mycket väl märkligt nog. 

Bladet liksom bolstren har försetts med en ytterst tilltalande och jämnt tumlad yta. Hade inte Ganzos logotyp varit så blaffig kunde bladet varit riktigt snyggt. 

Loggan påminner mig om hammaren och skäran på något vis


Sen kan tilläggas att kniven saknar tumknoppar, flipper eller andra detaljer som är i vägen vilket gör den lättare att arbeta med. Det gör också att eggen kan dras ändå in till det föredömligt lilla urtaget. Det gör att man inte lika lätt hakar i material som exempelvis tyg - vilket är något jag skär frekvent cykelentusiast som jag är. Det går åt många tygtrasor när man mekar med cyklar kan jag upplysa om för den som inte vet. 

Bladryggen är rundad vilket ger ett tämligt arbetat intryck på en så här pass billig kniv. Bra jobbat där Ganzo.


Handtag


Handtaget är en enkel cigarrformad historia. Jag kan gilla den sortens form då den inte "talar om" för dig hur kniven skall greppas. Ungefär som handtaget på en klassisk Mora no1. Det bidrar till att flödet mellan olika grepp underlättas och på det här handtaget fungerar i alla varianter. Föredömligt faktiskt även om handtagsmaterialen inte ger den bästa friktionen. Så med den begränsningen i åtanke i kombination med att det faktiskt rör sig om en fällkniv och dessutom försedd med fjäder vilket ger fler rörliga delar så hade jag inte använt den som fiskekniv eller i andra sammanhang där det kan vara halt. 

Ibland är enkelt bra - det gäller inte sällan handtagsutformning


Bidragande till att friktionen inte är optimal är att G10-sidorna är tämligen släta och inte har den sträva yta som kan finnas hos materialet annars. Läs: billig G10. Bolstren är för övrigt skruvade i ramen med två skruvar. Handtaget har inte heller någon form av glidskydd för fingrarna vilket kräver lite mer av användaren. Det är inget som stör mig på den här sortens kniv. Den är inget att hugga sly med för att uttrycka det milt. 

Annars är handtaget konstruerat på modernt manér med en öppen ram i stål med två distanser förutom pivotskruven som förbinder dem. Knivens "liners" är inte lättade på något vis vilket bidrar till ökad totalvikt. De övergår i bolster av stål. Ytan på dem är snyggt tumlad och kanterna är fasade. 

Finishen är genomgående riktigt sympatisk. Övergången mellan materialen är tämligen bra och alla kanter slipade och mjukt rundade. Inga vass hörn och kanter vare sig på ut- eller insida.

En ovanligt öppen konstruktion


En sak som utmärker den här kniven i relation till många andra knivar från Kina är att den är lite större än genomsnittet som ofta har en bladlängd på 65-70mm. Fördelen med en större kniv förutom den längre eggen är att det längre handtaget tillåter ett fullgott grepp för alla fingrar. Det gör också att det får plats ett tämligen generöst hål för fånglina.  


Öppning och lås


Om det inte framgått tidigare så rör det här sig om en fjäderdriven fällkniv. Aktiveringsknappen fungerar även som lås i både infällt och utfällt läge. Den här "Plungelock"-varianten är mycket pålitlig även om den troligen inte är den starkaste konstruktionen rent teoretiskt. Jag har den på knivar som exempelvis Ganzo 707 men framför allt på min gamla Böker Speedlock och Pro-Tech "Stinger". Särskilt den sistnämnda kniven har använts mycket under många år utan att någonsin krångla så låsvarianten fungerar väl om den är rätt konstruerad.

Knappen är en smula svåråtkomlig vilket agerar som extra säkerhetsfunktion


Fjädern i kniven är inte överdrivet stark men adekvat. Den blir allt snabbare ju mer kniven används och slits in. Den kan påpekas att knappen måste tryckas in distinkt. Om man tvekar blir kniven långsammare eftersom mekanismen inte hinner släppa bladet helt. Något som är vanligt på den här sortens lås. Bladet låser stabilt och bra i utfällt läge utan glapp upp eller ned. I sidled kan en svag tendens till spel kännas men det går att spänna bort med den justerbara pivotskruven om så önskas även om kniven då blir aningen långsammare då den fälls ut. 

"Plungelock" i närbild. Konstruktionen innehåller en ytterstliten fjäder som trycker ut knappen, något som kan vara bra att känna till vid demontering


En invändning mot knappen som är nedsänkt i bolstret är att den kan vara svår att lokalisera. Det blir särskilt tydligt om det är mörkt men framförallt om man är kall om fingrarna och lite valhänt. Vill man ha en kniv som används mycket i kallt väder eller med handskar på har den här sina begränsningar. Fördelen med placeringen av knappen är att den fungerar som säkring och att bladet därmed inte kan fällas ut av misstag. 


Att bära


Knivens slanka yttre gör att den lätt och ledigt smiter ned i fickan. Avsaknaden av detaljer som bladhål som ger breda blad, tumknoppar som kan haka i tyg och flippers som sticker ut gör att kniven är ytterst fickvänlig och lätt att hala fram och stoppa undan. 

Bidragande till det är det utmärkta clipet. Möjligen kan invändas att det är aningen för stort. Men funktionen är riktigt bra. Det är skruvat i bolstret med två skruvar och är en vikt variant som gör att kniven kommer långt ned i fickan där den inte syns alls. Jag är en varm anhängare av diskreta clip kan väl tilläggas. De släta materialen där clipet möter handtaget gör att kniven inte fastnar i tyget när man skall stoppa den i fickan.

Ett clip jag gillar även om jag hade tyckt ännu bättre om det om det varit en storlek mindre


Sen gillar jag verkligen detaljen med att den utstickande bladtangen är mjukt rundad. Är det något jag inte uppskattar så är det vassa kanter i fickan. Jag har ingen lust att få min hand uppskrapad då jag trevar efter mina nycklar som också förvaras i höger framficka. 

En rejäl nackdel är att clipet inte på något vis är flyttbart. Givet formen på kniven kanske det är svårlöst i och för sig. Knappen gör att det inte går att vända för den vänsterhänte och den avsmalnade formen med sitt fånglinehål gör att det inte får plats i andra änden. Sen kan tilläggas att kniven nästan är lättare att fälla ut med vänster hand då fingrarna hittar knappen lättare då av någon anledning. 


Övrigt


Kniven var för mig överraskande välbyggd. Dessvärre vet jag ej om designen är stulen. Tyvärr har Ganzo en svart historia där de oftast byggt knivar som är mer eller mindre exakta kopior på företrädelsevis Benchmades modeller. Den här påminner som sagt om "Spike" men har inte samma bladform, är försedd med bolster och är byggd i andra material så just där är det ingen stöld av idéer. 


Sammanfattningsvis


Ganzo G7212 kunde fått vara lättare om det skulle varit optimalt i min bok. Men man kan inte få allt i den här prisklassen. Att lätta kniven hade krävt mer arbete vilket naturligtvis tar längre tid och därmed kostar mer även i Kina. Alternativet hade varit bättre material, läs titan, vilket driver upp priset avsevärt. Så givet förutsättningarna är vikten inte avskräckande. Kniven väger in på 135 g vilket inte är extremt tungt med tanke på att det handlar om en kniv huvudsakligen byggd i stål, försedd med fjäder och vars ram inte är lättad på något vis. En modest bladtjocklek och avsmalnande bladform drar ned totalvikten tillsammans med den öppna konstruktionen utan rygg vilket ger mindre material. Balansen återfinns en bit in på handtaget och den är med andra ord inte helt neutral. Men det gör den lättare att snurra i handen vilket är att föredra i det här fallet eftersom kniven endast kan bäras med spets nedåt och behöver vändas på innan den fälls ut. 

Finishen är över förväntan med detaljer som slipade liners, rundad bladrygg, jämnt tumlad yta på blad och bolster, god passning på skollor och ett bra lås. Bladcentreringen är god om än inte perfekt. Mitt exemplar favoriserar ickelåssidan.  

Jodå, den går att använda till trä med


Vad du får för en ytterst modest peng, jag tror att jag betalade runt 180 kr inklusive frakt, är en enkel men fungerande fickkniv. I mitt tycke är den dessutom tämligen snygg även om den inte tillhör den mer illustra skaran. Knivar från tillverkare som Ganzo omges knappast av någon air av exklusivitet. Du får dessutom en ytterst välbyggd kniv med godkända material. 



Specifikation:

Längd utfälld: 200 mm
Längd hopfälld: 115 mm
Vikt: 135 g
Bladlängd: 85 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: "440C", HRC 58-60
Handtag: Stål med skollor i G10
Lås: "Plungelock"

Producerad av: Ganzo, tillverkad i Kina


/ J - fortsätter att försämra bytesbalansen

 #knivigtvarre #aliaspostmortem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar