måndag 1 februari 2016

Knivrecension Enlan M027 (Little Big Knives)

- Lost in translation?



Den här designen är en uppenbar kinesisk tolkning av ett par olika knivmodeller som "Pipsqueak" och "Albatros". De i sin tur är samarbeten mellan Böker och knivdesignerna Neil Blackwood och Jens Ansö. Frågan är hur mycket som går förlorat i översättningen på vägen mot den här skapelsen? 

Enlan M027


Kategorin är den som ibland kallas för "Little Big Knives" eller knivar med tämligen modesta längdmått både totalt och vad gäller bladen men som ändå i någon mån fungerar som större knivar. Det målet uppnås endera genom att ha olika slag av urtag för fingrarna långt fram på bladen som på tidigare presenterade Spyderco "Dragonfly" eller Cold Steels "Mini Tuff Lite" eller genom att ha kraftiga grova handtag som på den här kniven. Det gör att knivarna tillåter mer rejäla grepp än vad måtten först antyder. Andra kända exempel på dylika knivar i högre prisklass är Spydercos "Techno" och senare "Chubby" samt ZT "0900".

Den senaste trenden i sammanhanget är också att göra dem kraftigt överdimensionerade vad gäller exempelvis godstjocklek som på knivar som Spydercos "Techno" och Bökers "Albatros" men det är inte fallet med Enlan M027.


Kategorin små knubbiga knivar


Blad


Ett intressant faktum med den här kniven är att bladet i vissa avseenden är identiskt med den av Böker producerade Ansödesignen "Albatros". Bladet är något kortare men den distinkt branta buken återkommer även här och håller samma vinkel upp mot ryggen vilket dessvärre resulterar i en lika oduglig spets som på förlagan. Ingen av knivarna kan används till några som helst penetrerande snitt vilket bland annat omöjliggör förpackningsöppning. Något som jag gör frekvent inte minst åt barnen. En allvarlig brist hos en fickkniv enligt mig. Nästan en grund för diskvalifikation - och förresten hur pillar man ut en speta utan spets?

Varifrån inspirationen kommer är inte svårt att se


Bladet är annars en kort kompakt droppoint med en totallängd av 57 millimeter. Godstjockleken är endast 3 millimeter vilket är föredömligt. Sen är bladet på M027 flatslipat vilket gör att den faktiskt skär betydligt bättre än Albatrossen. Stålet är som så ofta på kinesiska budgetknivar 8Cr13MoV. Dugligt helt enkelt.


Ett flatslipat blad i 8Cr13MoV-stål


Handtag


Handtaget på den här kniven är uppbyggt kring en stålram och försett med skollor. Materialet är "Rosewood" vilket i princip kan vara vilket trä som helst men i det här fallet någon form av jakarandaliknande träslag. Vad man tycker om trä som handtagsmaterial är förstås upp till var och en men det ger en mycket varm och behaglig känsla att greppa. Det är också tämligen personligt i och med att en träådring inte är den andra lik. Därför varierar även den här modellen mycket i färg beroende på vart man ser bilder på den. Mitt exemplar har en tämligen mörk nyans med en röd ton som synes.


Ett bekvämt grepp som fyller handen väl


Konstruktionen är öppen med två distanser samt bladstopp som förstärkning utöver pivot-skruven. Ramen är faktiskt lättad något med ett par strategiskt placerade borrhål på insidan vilket är bra för prisklassen. 

Handtaget är också den här knivens främsta styrka. Greppet är faktiskt riktigt bra. Det fyller ut handen och är ytterst bekvämt. Det är mjukt rundat och slipat. Även ramen har fått sig en duvning och kanterna på insidan är inte skarpa. 

Kniven är försedd med ett gigantiskt hål för fånglina genom vilket man nästan kan stoppa in en arm.


Öppning och lås


Bladet fälls ut med klassiska tumknoppar som är placerade på exakt rätt ställe för att underlätta åtkomst och handhavande. Kniven är lätt att öppna och har mycket mjuk gång. Överraskande mjuk faktiskt.  Men av samma skäl som tumknopparna underlättar öppning så är de i vägen när man sen skär med kniven. De hamnar helt enkelt för långt ut på bladet och det blir extra påtagligt när bladet är så kort som i det här fallet. Dessutom är de för stora och i vägen i största allmänhet. 

Tumknopparna är mycket lätta att komma åt


Låset är mycket bra och väl utfört. Som vanligt  höll jag på att säga men det gäller faktiskt de flesta av de knivar jag hanterat från kinesiska tillverkare som SRM, Ganzo, Navy och Enlan och den här kniven är inget undantag. Konstruktionen är en linerlock i stål. Spänsten är väl avvägd och låsarmen lättåtkomlig när den skall släppas. Väl i öppet läge låser kniven stabilt utan glapp eller spel i någon riktning.

Konstruktionen är därmed bra men just det här exemplaret lider av en störande detalj som jag återkommer till. Om det är ett konstruktionsfel eller en designsmiss är svårt att avgöra. 


Att bära


Det här med att kånka omkring på knivar i det här formatet är en historia för sig.  De är helt enkelt inte bra i fickan. Det gäller de dyrare släktingarna och följaktligen även den här kniven. Den tar stor plats i relation till bladlängd. Den är både tjock och så bred att det mesta av fickan är ockuperad. 

Clipet, tja det håller kniven på plats men är ingen favorit


Lägg därtill ett clip som visserligen fungerar men som gör att kniven sitter i högt. En detalj som är extra förarglig när man har att göra med en mycket kort kniv som trots det ändå sticker upp långt. Det gör att kniven nästan känns som den är på väg ut ibland. Balansen i hopfällt läge blir lidande. Tumknopparna sticker dessutom ut en bra bit vilket gör att de gärna vill haka i saker och ting när kniven skall dras eller stoppas undan. Det är riktigt irriterande och gör att kniven inte alls är lätthanterlig. Nä, det här är ingen favorit för fickan direkt.


Sammanfattningsvis



Den här kniven upplevs som en billigare fusion mellan flera Bökermodeller däribland Ansösamarbetet "Albatros". Hade det inte varit för träskollorna hade likheterna varit mer slående. 

Inte identisk men klara likheter finns


Men skall man vara helt ärlig är faktiskt handtaget på Enlan M027 bekvämare än på Albatros. Träet ger en mjukare varmare känsla att ta på och de rundade formerna kommer bättre överens med insidan på åtminstone mina händer. Dessutom är bladet flatslipat och inte fullt lika grovt över nacken även om det är väl tilltaget. Sammantaget medför de små ändringarna bättre skäregenskaper än kniven den mer eller mindre imiterar vilket kan vara intressant att notera i sammanhanget.

Det går dock inte att komma ifrån att formen har något ofärdigt över sig. Den står inte riktigt på egna ben. Även om den kanske t o m är en bättre kniv än låt säga Albatros så är den inte alls samma övning i skickligt formspråk och genomförd designidé. 

Den förhåller sig med andra ord som andra kopior till sina förlagor förutom på något punkt där den faktiskt är något bättre!

Sen kan väl tilläggas att jag ibland undrar varför jag införskaffade både M027, Albatros och Nano. Jag gillar ju egentligen inte knivar med korta breda blad som i mitt tycke inte är särskilt dugliga som skärredskap. Vad de fungerar som är knivetyder, övningar i formspråk helt enkelt. Därför hittar de in i samlingen ibland enligt den gamla devisen att omväxling förnöjer. Men jag erkänner glatt att de inte är de mest praktiska för de behov jag har.

Praktisk? - Njae...


Den stora nackdelen med breda blad som jag ser det är att de blir "långsammare" att hantera när man arbetar med dem. Formen tillåter helt enkelt inte snabba riktningsändringar under skäret på det vis ett smalare blad gör. I gengäld får man mer balans och rakare snitt med högre blad vilket utnyttjas inte minst i köksknivar. Tänk kinesisk klyvare eller japansk Santoku. 

I det här fallet såväl som med de andra knivarna jag räknat upp är bladen dessvärre också en aning för grova över nacken för att jag skall anse dem vara optimala. Jämför det med ett blad med liknande längdmått men tunnare gods som exempelvis EKA 88 som skär betydligt bättre. M027 går däremot att ta i med ordentligt. Det korta höga bladet och stadiga handtaget ger en stabil känsla och att skära kartong och liknande är den riktigt bra till. 

Kniven har emellertid ett minus som stör mig tämligen rejält. Det har blivit någon miss i passningen vid borrandet av hålet i bladet som gör att bladet inte sitter helt fast utan "klickar". Pivotpinnen/skruven fyller inte ut tomrummet som den borde. En miss jag stött på från stund till annan och sådant irriterar mig. Det är således inte själva låset som glappar utan bladet. Som tur var påverkar det inte kniven i öppet läge. När det väl är låst sitter bladet där det skall. Hade det varit en dyrare kniv hade jag skickat tillbaks den. Nu får det vara som det är. 

Kniven finns för övrigt i en version med hål i bladet istället för tumknoppar för den som föredrar det öppningssystemet.

Det här är en kniv för den som tilltalas av formspråket hos korta, knubbiga, kompakta knivar men vars budget inte tillåter inköp av Böker Pipsqueak, Spyderco Techno eller ZT 0900 eller som bara vill komplettera samlingen med något lågbudgetalternativ i klassen. 

Det är inte en kniv för den som söker en liten smidig kniv för allroundbruk. Därtill är användningsområdet för begränsat främst på grund av den dåliga spetsen och att den är för otymplig i fickan. 




Specifikation:

Längd utfälld: 147 mm
Längd hofälld: 88
Vikt: 121 g
Bladlängd: 57 mm
Godstjocklek: mm
Bladstål: 8Cr13MoV, 56-58 HRC
Handtag: rosewood
Lås: linerlock

Producerad av: Enlan, tillverkad i Kina


/ J - budgetorienterar i den kinesiska snårskogen

 #knivigtvarre #aliaspostmortem

3 kommentarer:

  1. Spontant måste jag säga att den tilltalar mig mer än Bökermodellerna.. Sen har jag lite svårt för knivarna som liknar en liten spätta :)
    Enda knivar av den typen som jag ibland sitter och tittar på bilder av är Spyderco Techno och Chubby, men hittills har de inte lyckats trigga 'köp-knappen' ärligt talat delvis pga deras höga pris sett till vad man får..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Techno lockar och förr eller senare så...:-) Liksom faktiskt ZT0900 men den är mer tveksam för mig ändå. Varför jag egentligen köpte Albatrosen vet jag inte. Mest för att det var en Ansö tror jag. Men de modeller jag gillar i hans produktion är egentligen de mer "organiska", framförallt hans custom MoFo som ser ut som något som skulle kunna vara en extra specialSpyderco!

      Radera
    2. Sen kostar ju Enlan "ingenting" i princip. Tror jag gav under 12$ för den här inklusive frakt. Det var dessutom med en betydligt lägre växelkurs än nu så runt hundringen eller så! För den summan är alla Enlanmodeller mycket kniv för pengarna.

      Radera