måndag 14 december 2015

Ny kamera

- Fujifilm XF1


Nu skall det bli om inte ordning på torpet så åtminstone bitvis bättre bildkvalité här på bloggen - eller bloggarna, nu när det är två av den varan. 

Nu ligger förvisso illustrationer till en rad redan fotade och klara så de kommer att vara som de är. De bilderna är tagna med en gammal Canon Ixus 80. Sen äger jag inte direkt någon ljusbox så de bilder som återfinns här är endera tagna vid köksbordet, i trädgården eller annorstädes utomhus. 

Men fortsättningsvis skall knivarna förevigas med den här tingesten:


Fujifilm XF1 - En kompaktkamera som  har optisk zoom


Den beställdes från eBay av en kamerabutik i England som haft den som displayexemplar i en monter enligt uppgift. Uppackad men ny således. Och det kan nog vara med sanningen överensstämmande kan konstateras efter en noggrann okulär besiktning. Inte en repa eller skråma och med all originalutrustning samt klisterlappar och dylikt kvar på själva kameran.

Jo, man behöver faktiskt instruktioner för hur kameran startas. I alla fall första gången


Det såg lovande ut så långt. Men sen var det ett par små detaljer som var tvungna att ordnas innan den gick att använda. 

Det ena är batteriladdaren. Det finns, som bekant för många, ett aber med att köpa saker från de Brittiska öarna. De gillar inte resten av världens standarder och så även gällande el-uttag. En adapter från andra hållet äger jag redan efter London-trippen härförleden. Men vem trodde att jag skulle behöva ändra kontakt åt andra hållet? Från Europeisk standard till Engelsk. Jag hoppades att en sådan kunde återfinnas på närmsta Mediamarkt, Teknikmagasinet, Claes Olsson eller så. Det gjorde det. 

UK vs The rest of the World

Den andra viktiga detaljen var förstås minneskort. Det visade sig vid snabbt googlande att det hänt en del på de år som gått sen den förra digitala kameran införskaffades. Jäklar i min låda vilken djungel av standarder, hastighet och kapacitet. Men efter en del läsande av lite recensioner och någon forumtråd samt konsulterande med en fotointresserad och kunnig vän så klarnade det i alla fall något.

Det lutade åt något medelstort och medelsnabbt. Kameran är inte av den digniteten att den tarvar maximal hastighet. Det är inte direkt stora bildserier av djur eller sportevenemang som skall förevigas i RAW-format.

Glädjande nog tycks det enorma utbudet faktiskt ha lett till att priserna droppat sen jag kollade sist. Men det var som sagt mycket länge sedan. Då var det närmast en investering att skaffa nytt SD-kort det är det verklingen inte nu. Så det gjorde att ett 8 gigs kort med hög hastigethet i princip inte kostade något.

Nu återstår bara att föreviga min omgivning. 


/ J - tar del av camera obscura-utvecklingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar