lördag 9 januari 2016

Dagens bild nr 11


En tvättäkta Japan! Det är inte helt vanligt med japanska fällknivsmärken på världsmarknaden även om det förstås finns varav Moki och Seki-Cut kan framhållas. Vanligare är dock att knivar tillverkas där och formgivs någonannanstans som exempelvis många av Spydercos och alla Fällknivens modeller.

Ett av de märken som hittat ut på den internationella marknaden är MCusta. De har gjort sig kända för hög och jämn kvalité och hävdar själva att de står för en fusion mellan gammalt hantverkskunnande och moderna tillverkningsmetoder.


"MmmmCusta"


Just den här modellen är en av deras "Basic"-modeller och har träskollor i cocobolo. Annars är det en tumknoppsöppnad kniv försedd med linerlock och bladstålet är det likaledes japanska VG-10 som här skrämts upp till 60HRC. Kniven är synnerligen mjuk och lågmäld i gången och riktigt vass. En trevlig fickkniv med integritet.

En recension på den här kniven kommer inom kort på en blogg nära dig!


/ J - japaner, japaner överallt japaner...öh, nej!

2 kommentarer:

  1. Mycket trevlig! MCusta har min fulla respekt, som du säger är de väldigt "silkiga" i öppning trots avsaknad av kullager/phosforous bronze washers. Vill minnas att jag läste nånstans att MCusta står för 'Mechanical Custom' (made), delarna skärs ut maskinellt men monteras till största delen för hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Machine Custom", stämmer! Stod i texten som kom efter som du kanske noterade. Lite omvänd ordning på texterna här. :-)

      Radera