torsdag 4 februari 2016

Higonokami


Jag måste erkänna att jag är en nybliven vän och anhängare av japanska Higonokamis efter att ha fått hem min första häromdagen. Tidigare har jag mest varit en "hangaround" som har iakttagit dem på avstånd. Men så slog en god vän till häromdagen och då kände jag mig därtill nödd och tvungen att följa efter. Särskilt som det enligt min vän var jag som inspirerat till köpet!



En klassisk blågul ask som här ackompanjerades av en påse japanskt te

Historien bakom kniven är mycket intressant men om det ämnar jag inte förtälja nu utan det får anstå till senare. Knivtypen är ungefär så enkel som man kan göra en fällkniv. 

Det innebär att det rör sig om en "frictionfolder" som i det här fallet består av ett handtag gjort av ett ark mässing som vikts på mitten samt ett blad. De två delarna hålls samman av en nit. Niten har en bricka på vardera sidan av skaftet. 











Släktskapet med andra knivar med snarlik konstruktion är slående, jag tänker då närmast på knivar som Douk Douk och Merkator. 


En minimalistisk japansk brukskniv



Den här typen av knivar beställes lämpligen från Japan och just den här kommer från "Japanknives" vilket är en specialiserad eBay-butik som säljer allehanda japanska eggverktyg inklusive trädgårdstänger och sågar för finsnickeri. 

Den här modellen är en tämligen enkel historia men är en anrik Nagao Kanekoma med blad i klassiskt "Blue Steel" eller "Aogami" från Hitachi. Stålet är vida känt för den som gillar köksnivar. Stålet är ett kolstål som kan jagas upp i ansenliga hårdhetsgrader när så krävs. 

Storleken är "L" vilket i det här fallet innebär en bladlängd på 75 mm. De förekommer i allehanda storlekar oftast med betecknigarna S, M, L och XL. Den sistnämnda med bladlängder kring 120 mm. Variationer på det här temat förekommer dock.

Jag kommer förstås att återkomma med en recension av den här spännande kniven som utstrålar bruksföremålets råa opolerade charm. 


/ J -dammar av sina kunskaper i "praktisk japanska" och säger "Hai" 


#knivigtvarre

5 kommentarer:

  1. Higos är trevliga, både Higonokami och Higonaifu. Vet inte om du läst nedanstående, men det är intressant läsning tycker jag.
    http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?87498-Higonokami-story

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade faktiskt inte läst den artikeln tidigare, tack för länken. Men väl tagit del av historien. Det var därför min första kniv anlände i blågul ask! :-)

      Nämnas kan att ytterligare en variant är på väg...

      Radera
  2. Trevligt! De kostar ju inga astronomiska summor så man kan unna sig mer än en :) Dock verkar den med Katana/Tantoblad "omotiverat" dyr i förhållande till de andra.

    SvaraRadera
  3. Har också börjat använda denna typen, ser den som Japans motsvarighet till vår Morakniv, billig och bra, det är sällan dessa ord går hand i hand.

    SvaraRadera
  4. Vilken exakt modell är den kniv du har på bilden i ditt inlägg ovan? Jag upplever att bladets utseende varierar mellan No. 1-10. Är ute efter rak bladrygg likt bilden.

    SvaraRadera