onsdag 16 mars 2016

Dagens bild nr 27


EKA, Eskilstuna Knivfabrik AB - en av Sveriges mer anrika tillverkare av eggredskap. De har under åren haft tämligen många modeller på sitt program men en som funnits länge vid det här laget är den här - EKA Swede 60. Det är en av de mer bastanta knivarna de tillverkar och just den här modellen har visst affektionsvärde för mig. 

Mest för att det är den kniv som en av mina morbröder brukade ha i fickan när han var ute i skog och mark i min barndom. Det hände ibland att jag fick följa med och det var spännande kommer jag ihåg. Det kan vara en av de första fällknivarna jag minns faktiskt. 

Det andra skälet är att jag fick just den här kniven när jag låg i lumpen. Just den upplevelsen vill jag förtränga men jag gjorde min tid som hundförare i flottan. En av de första fyra som flottan utbildade för övrigt. 


"You're in the Army now"


Nu för tiden använder jag inte den här kniven alls. Jag tycker inte särskilt mycket om modellen. Inte för att det är något större fel på den. Den ligger ok i handen. Bladet skär som det skall. Låset är omodernt men ytterst väl fungerande. Det mesta är bra. Förutom att den är rätt klumpig att bära då. Sen går det förstås inte att fälla ut den med en hand. 

Men det största "felet" med den är att den är aning plastigt opersonlig. Lika spännande som en genomsnittlig skruvmejsel eller en Mora 511. Nu vet jag att det finns många som samlar på både Swede 60 och framförallt kanske lillebror "38an" men de är inget som tilltalar mig så där särskilt. 

Men som svensk knivgalning så känns det som man måste ha ett par EKOR att ro i, förlåt skära med.


/ J - kan sin honnör

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

3 kommentarer:

  1. Jo.. I mina ögon en kniv som är närmast jämförbar med en avslagen öl, men ändå ett stycke Svensk knivhistoria :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är ju det jag tycker med. Och än värre med "38an". Men när jag råkade säga det på ett fourm fick jag minsann mothugg. Det är ju en ett stycke svensk designhistoria fick jag höra. Det ger jag dem. Men inte något i min smak kan tilläggas. Nu är båda knivarna med M-nummer mina egna så ett visst affektionsvärde är ändå kopplat till dem.

      Radera
    2. Nu är och förblir min personliga favoritkniv från EKA "88an" i Masurbjörk med den gamla Scandi-slipningen. Den är både vacker, ergonomisk och "nordisk". Den gillar jag på riktigt!

      Radera