torsdag 19 maj 2016

Dagens bild nr 40 - "Treenigheten"


Det fanns en tid när Internet skrevs med stor bokstav och var för entusiaster. Skulle man hitta något intressant stavades det inte sällan med ord innehållande många z och återfanns på suspekta ställen. 

Ville man kika på knivar på den tiden, vi talar nu om nittiotal, så var det amerikanska publikationer som gällde. Därför sparades det av studiemedlen för att stund till annan smita in på "Punkten" i Växjö för att köpa senaste numret av "Tactical Knives" eller "Blade Magazine". Importerade tidsskrifter var inte billiga och kunde därför inte köpas i parti och minut.

Några av de knivar man kunde kika på var de här tre. Alla tre är knivar som på något vis lockade mig djupare in i knivträsket. På den tiden ouppnåeliga. Svåra att få tag i på hemmaplan och långt över min dåvarande budget. 

"Trinity"

Knivarna är från vänster till höger: Spyderco Starmate, Gerber CF och Benchmade AFCK

Starmate är en kniv designad av "Bob" Terzuola och just den här kniven är inte orginalversionen utan Spydercos andra försök. Min "Combat Folder" från Gerber är däremot en "First Production Run" från 1996. Kul att ha men ur praktisk synpunkt att beklaga. Låset är uselt, det glider om du slår till bladet med handflatan från fel håll och stålet är det synnerligen mediokra 425M som har samma egguthållighet som dubbelvikt aluminiumfolie. Annars är det en mycket intressant kniv ur den synpunkten att det är en av få fällknivar som går att ha dubbeleggad eftersom hela bladet döljs i handtaget när den är hopfälld. Den levereras inte så eftersom det på vissa håll är olagligt med dolkblad. Men den är förberedd för det.   

Benchmades Advanced Folding Combat Knife är däremot utrustad med sin tids superstål ATS-34. Eftersom den reades ut på Fällkniven när de bytte inriktning är det en "leftie", vilket gör att låsarmen sitter på "fel" sida för mig som är högerhänt. Titan i ram och låsarm, skräp enligt mig. Titan slits och kniven har använts. Nu har den en smula glapp i låset av det skälet. Det hade den inte haft med stålram.

Naturligtvis finns det fler än de här tre på listan över knivar som under åren påverkat och kanaliserat intresset. Där finns allt från italienska stiletter, OTFs, dolkar med mera. Men på något vis behöll de den här trion sin särställning.  

Har ni några knivar som påverkat intresset mer än andra och vilka i så fall?


/ J - betraktar den taktiska treenigheten

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

4 kommentarer:

  1. Lätt!
    Buck 110
    Cold Steel Tanto
    Spyderco Delica

    SvaraRadera
  2. Ja, även 110an finns med på listan. Egentligen är min förstås mycket längre än så här. Den första kärleken därvidlag var förstås en Mora nr 1 med vackert rött handtag. Faktiskt även en CS fanns på listan. En god vän köpte en av deras större Tantos med det mytomspunna "San Mai". :-)

    SvaraRadera
  3. Såklart är även min lista längre, men dessa tre poppade direkt upp i huvudet som "milestones" i mitt samlande och intresse :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket ju var vad jag avsåg! De som omedelbart fanns där! :-)

      Radera