fredag 17 juni 2016

Bytt är bytt...

...och kommer kanske igen?Nu kan man tro att jag med alla mina knivar är halvproffs på att byta sådana också. Det är jag inte. Faktum är att jag precis genomfört mitt första byte. Själva utväxlingsdelen gick smidigt och nu är nog båda parter nöjda. Men jag begick misstag på vägen och om de ämnar jag förtälja!

Byta saker - det har vi människor gjort sedan hedenhös långt innan monetära system ens existerade. Det är det mest ursprungliga sättet att få tag på saker som annars är svårfångade. Det gäller även knivar. 

Principen är ack så enkel. Jag har en kniv eller annat föremål du eftertraktar och vice versa. Vi kommer överens om proceduren och sen utväxlar vi de aktuella tingestarna. Lätt som en plätt!

Böker Albatros, vilka ytor, oändliga möjligheter för den intresserade


Det hände sig så att jag hade en "Böker Albatros" som för allas vår knivmoddare "Swedish Survivor", "Knife and Life - Jimmy" kan te sig oemotståndlig med sina stora jungfrueliga titanytor. Nu vet jag även att nämnda knivprofil uppskattar Jens Ansö så fråga mig inte varför vederbörande gjort sig av med dem och låtit den klumpiga fågeln flyga ur hand men det är en annan fråga. 

Hur som haver blev jag kontaktad och erbjuden en liten prototyp från Kizer som jag länge haft ögonen på - en "Walkabout". En kniv jag kommer att återkomma till. För mig var det ett enkelt beslut eftersom jag inte använder Albatrossen. Eller helt enkelt var det inte för det var det där med bytesoskulden igen. Jag samlar inte, jag hamstrar knivar

Kizer Walkabout, prototyp


För Jimmy var det lite svårare av ett enkelt skäl. Den här modellen är ökänd för ojämn kvalitetskontroll och att vissa exemplar har MYCKET "lockrock". Så icke mitt exemplar även om den utvecklade det redan under första veckan. Det föranledde mig att demontera kniven och böja låsarmen något vilket löste det hela och det var det herr J vill veta mer om. Sen bestämde han sig. På vägen hade jag skickat över ett antal  bilder på kniven och särskilt på låset.

Det var där jag begick mitt stora nybörjarmisstag. För i allt prat om låset och det faktum att bilderna visar kniven som den de facto ser ut så missade jag att SKRIVA om en central del. 

Jag har varit på eggen och det tämligen klumpigt! Men det finns en förklaring. Jag hade aldrig tänkt byta så jag brydde mig mindre om hur den såg ut och arbetet kom av sig eftersom jag inte använder kniven. Bakgrunden återfinns i det faktum att originaleggen mest påminde om en husknut. Den närmade sig nitto grader med raska steg. Jag ämnade därför avlägsna stål, bredda slipfasen för att få den något mindre brant och något mer användarvänlig. När jag började med det så upptäckte jag snart att det tjocka bladet och slipningen gjorde att eggen inte började  förrän en halv centimeter ut på bladet! Inte bra på ett redan kort blad.

Irriterad över det gjorde jag ett jack i bladet som ett primitivt "sharpening choil". Tanken var att först slipa kniven och sen när jag kom till någon som hade en dremel att låna ut, fixa och runda av jacket. Så långt kom jag aldrig eftersom jag gav upp! Även om VG-10 inte är världens hårdaste stål så är det mycket av den varan på den här kniven och eftersom jag saknar diamantstenar till slipen så var det för mycket arbete. Bättre doningar krävs och det har jag förvisso tillgång till men inte hemma. 

Nåja, det här uppdagades inte förrän kniven var framme och det överraskade förstås Jimmy negativt. Vi pratade om det, jag erbjöd att låta bytet gå tillbaks men han konstaterade att "det fixar jag" och jag lärde mig en värdefull läxa. Bytet därmed klart och jag är mycket glad över min nya "Walkabout", utan tvekan kommer det att bli en favorit. Den passar mig utmärkt!


Så nu är det i alla fall gjort, det första bytet. En klump titan mot en annan. 


/ J - i bytestagen

4 kommentarer:

 1. Jag är väldigt nöjd och det glädjer mig att du är detsamma. Det är väldigt lätt att glömma saker i all hast och det hedrar dig att du erbjöd att reversera bytet! Så en fin "första" blev det ändå till-slut ����

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lär inte göra om det misstaget i alla fall! Det finns nya att göra så det vore dumt att göra om samma gamla hela tiden! ;-)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera