fredag 29 juli 2016

Dagens bild nr 67 "Ihålig"

Vilken besvikelse! När jag köpte den här kniven hade jag alldeles bestämt för mig att den kniv som jag känt på hos en vän var flatslipad på klassiskt skandinaviskt vis. Det vill säga en låg sabelslipning med bara en slipfas, ingen primäregg. Nu var det en annan modell då det var lyxvarianten med handtag i masurbjörk och fodral i älgskinn. Just det exemplaret är riktigt snyggt!

Det är en av orsakerna till att det är bra att känna på knivar i verkligheten innan man köper dem. Dessvärre är det för de flesta inte möjligt i vårt avlånga land. 


"So very Hollow"

Nu har jag i efterhand hört att EKA Swede 88 som det handlar om har varit slipad på annat vis i perioder. Synd att jag råkade ut för den här varianten. 

Jag anser nämligen att mycket av det som skulle kunna varit positivt med det här bladet förstörs i och med slipningen. Jag tycker inte att det är något fel på en bra skålslipning. Men det här är INTE ett sådan. Den här låg och därmed tämligen extrem vilket gör gör att alla nackdelar med en skålslipning blir extra påtagliga som t ex "kanten" som bildas där slipfasen övergår i flat sida. Hur man tänkte här förstår jag verkligen inte. 

Sen är kniven i mitt tycke oerhört mycket snyggare i björkkostym.  


/ J - skandinav

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar