måndag 1 augusti 2016

Dagens bild nr 68 "Bjässe"

Storleken har betydelse! I det här fallet var det ett brett blad och en robust kniv som eftersöktes.  Orsaken till det kan återfinnas i det ursprungliga namnet. Det här mönstret kallas i allmänhet "Sunfish"* på grund av sina breda sidor och just det här är en "Sleeveboard"-variant där sidorna är raka. Det finns även "Elephant Toenails" som har en avsmalnade handtagsform. 

Men det är det äldre namnet som en ledtråd till varför den ser ut som den gör: "English Ropeknives". Det sägs att de var tänkta att användas för att kapa rep, tamp och tross till sjöss med. Man lade bladet mot det som skulle kapas och slog på baksidan med lämpligt trästycke. Det är något oklart om de verkligen användes så. "Traditional Behemoth"

Det här exemplaret är riktigt välbyggt trots ett lågt pris och är från "Rough Rider". Sidorna är i "amber jigged bone" och ram och bolster i mässing och vit mässing/nickelsilver. Det väl tilltagna handtaget gör att kniven fyller handen på ett bra sätt och den är faktiskt riktigt bekväm att använda. Den ligger även bra i fickan men är tung det får medges. Breda blad har även sina begränsningar rent praktiskt men då finns i det här fallet ett smalare pennblad att tillgå. 

En Whaler eller liknande från Tidioute skulle inte sitta fel men då talar vi om andra prislägen och än mer tilltagna mått. 


/ J - tänker stort


* Mola mola, klumpfisk på svenska. En av de största benfiskar som finns. 

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar