torsdag 18 augusti 2016

EDC va e' de'?


Ett uttryck man knappt kan värja sig ifrån om man råkar gilla knivar eller snarare om man råkar gilla fällknivar är "EDC". Det dyker upp där i utkanten av intressesfären och sen närmar det sig allt snabbare centrum varefter tiden går och till slut träffar det en i huvudet.   

Det får  medges att jag till en början var en smula avogt inställd till hela fenomenet av flera skäl. främsta orsaken är det faktum att många av yttringarna i mina ögon går till överdrift och blir fåniga. Förkortningen skall för övrigt utläsas "Every Day Carry" för den som inte känner till det. 

En annan anledning till motståndet är att jag egentligen inte är någon varm anhängare av engelska förkortningar och uttryck i vårt språk överhuvudtaget. Men på det planet har jag delvis kapitulerat och mina egna texter här på bloggen är numera översållade av dem. Det är helt enkelt lättare att göra sig förstådd i de här sammanhangen då har jag noterat. Många begrepp som rör knivar* finns inte på svenska eller blir märkliga om de översätts. Exempelvis kan "framelock" alltid översättas till ramlås och fortfarande vara begripligt men "linerlock" eller ännu värre "compressionlock" utgör större utmaningar. Men vad blir "plungeline" och "choil" på vårt eminenta modersmål? Nåja, språkfunderingarna får anstå till senare tillfälle. Så EDC it is! 

Ett exempel på "EDC". En plånbok, en telefon, några armband och ett par knivar


Men vad är det då?

Tanken är väl att det skall stå för just det som sägs, saker man alltid bär med sig. Men det har efterhand utvecklats till att bli ett mer omfattande fenomen och för somliga, särskilt på andra sidan dammen, ett förhållningssätt och en hel livsstil. Det kan i mina ögon ta sig något bisarra former som börjar med "preparedness" och i värsta fall slutar med att man blir en "Prepper". Ett ämne som tarvar minst en artikel för att reda ut men som går ut på att man är förberedd på....tja, allt. De mest extrema företrädarna bygger bunkrar och lagrar mat, vapen och ammunition och allt annat för att säkerställa överlevnad i händelse av: det ekonomiska systemets kollaps, tredje världskriget, nukleär vinter, resultatet av soleuruptioner med tillhörande EMP-vågor, blandade miljökatastrofer, pandemier, zombie-apokalypser och invasioner av utomjordingar mer mera. Det är ingen hejd på domedagsprofetiorna. Det gäller bara att se möjligheterna. Kring det här har det förstås byggts upp en hel industri och om detta ämne görs underhållande dokumentärer för TV som man kan ta del av.  

Jag blev mycket medveten om fenomenet när jag efter att gått med i ett amerikanskt forum för något år sedan blev tillfrågad om vad min "BOB" innehöll. Min vad då sporde jag undrande tillbaks. Nu vet jag att det står för "Bug Out Bag" vilket jag inte visste då. Det är den där absolut nödvändiga väskan med precis hur många fack som helst som innehåller alla de miljoner pryttlar man behöver för att överleva den första tiden i händelse av...tja, allt! Allt från en speta i fingret till jordens undergång.

I knivsammanhang används "EDC" lite mer löst om knivar som bärs dagligdags, det vill säga fickknivar och bruksknivar av allehanda slag. Undantaget är väl om du som skogshuggare verkligen bär en röjyxa i bältet misstänker jag så gränserna får anses vara lite vaga.

I mitt fall stämmer inte ens ursprungsbetydelsen då jag sällan eller aldrig bär samma uppsättning knivar på min person mer än ett par dagar i taget. Annars skulle jag knappast hinna rotera ens mina mest omtyckta fickknivar och än mindre pröva några nya under min levnad. Det skulle heller inte bli många recensioner och omdömen om jag nöjt mig med en Victorinox Cadet, en Mora Companion och någon liten yxa från Gränsfors Bruk (eller motsvarande från andra märken) även om den kombinationen troligen täcker de flesta behov rent praktiskt.

Sen skulle intresset dö tämligen kvickt förstås. Men jag har många gånger i olika sammanhang fått frågan om jag behöver så många knivar. Det roligaste var när jag fick den på Instagram, av en snubbe som letat sig in på ett konto betitlat "Knivesandbikes". Vad förväntade han sig hitta där?

Men det är klart att jag inte behöver massor av knivar lika lite som vi behöver de flesta av de andra tingestar vi omger oss med. Ytterst få av dem är nödvändiga för vår överlevnad. De fyller helt klart andra behov som kan betraktas som mer eller mindre legitima beroende på vem som är betraktaren.* Modernare knivar kan tilläggas. Annars är vi historiskt sett duktiga på de här med eggredskap vilket avspeglas i såväl kultur som språk. 


/ J - försöker mest överleva dagen


#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

3 kommentarer:

 1. Det var klarspråk det,och bästa svenskan.Tack.Ismo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är som du förstår även en smula självironiskt. Jag är ju själv en del av det hela genom att konsumera en ohemul mängd knivar. :-)

   Radera
 2. "Ohemul" det var snyggt,tack.Du har väldigt solid integritet och därav klar roll som
  recencent.Och du är så seriös,det är därför det så roligt att läsa dina alster.
  Hälsningar Ismo

  SvaraRadera