måndag 26 september 2016

Dagens bild nr 84 "Yxbladad kniv"

Så här kan man också göra. Det är inte ovanligt dessvärre. Vad då undrar ni kanske? Jo, att förse en helt vanlig kniv med någon form eggprofil som starkt påminner om en spräckyxa. Det är modernt nämligen. Knivar, även fällknivar skall vara "overbuilt" och redo för "hard use". Jag använder med flit anglosaxisk terminologi för det är tämligen osvenskt och motsvarande uttryck finns inte utan är i så fall direktöversättningar. 

Nu är vi inte främmande för själva bladformen här upp i Norden då ganska många av våra traditionella modeller har tämligen korta blad, ungefär som en fällkniv och en godstjocklek på tre fyra millimeter vilket i sammanhanget blir synnerligen stabilt. Men det är på fastbladade knivar Nota bene och slipningarna, "scandigrinds" är anpassade för det. Exemplet nedan har en en liknande slipning, fast....nej, den har ingen "zerogrind" utan är försedd med en bastant  primäregg -

 et voilá, en värdelös kniv!"Axebladed" Grovt gods och låg slipfas är ingen bra kombination


Modellen är en 5.11 Scout som tillverkas i samarbete med Bladetech. En kniv som är modernt byggd kring en öppen stålramskonstruktion med en linerlock och sidor av G10. Den är enhandsöppnad via det "Byrd"-liknande hålet i bladet. Den öppnar dock ännu fortare med en snärt på handleden då bladet är extremt tungt och den stänger med kraften hos en vedspräck. Handtaget är bekvämt och formen på bladet är inte så dumt. Men godset på fyra millimeter parat med en komplett usel geometri gör kniven till ett bottennapp. Undvik!


/ J - 

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar