söndag 18 september 2016

Höna av en fjäder

- Eller hur man kan terrorisera omvärlden med en liten metallbit




Häromdagen var det dags att minnas ett datum som på goda grunder etsat sig fast i världshistorien, den elfte september. Terrorismens effekter är alltid otäcka men nästan ändå obehagligare för de som inte drabbats direkt är vilka konsekvenser händelsen fick för vårt fria samhälle. Utan att gå in på detaljer kan konstateras att mycket förlorades den där dagen och att terroristerna på det sättet lyckades i sitt uppsåt. Vi är inte lika fria längre. Övervakning i dess olika former är mer regel än undantag idag. Storebror ser dig oftare än inte. 

Det jag tänkte säga något om är en av de betydligt mindre allvarliga följderna men som i sitt lilla format är signifikativt på hur det resoneras i skuggan av de två tornen.  

Det fanns en tid innan det där datumet. En tid som var något mer oskuldsfull på något vis. Något som avspeglar sig i exempelvis hur knivar betraktas.

Faktiskt köpt via eBay

Förr i världen kunde man exempelvis handla med fjäderdrivna fällknivar på eBay. Så kallade stiletter eller "automatics" beroende på utseende och format. Knivar vars blad hoppar fram efter någon form av knapptryckning. Det får man inte längre. För i en hårdnande tid vill beslutsfattare och stiftare av lagar slå kraftfulla slag i luften och avlägsna saker som är "farliga". I den processen silas mygg och sväljes kameler på löpande band vill jag lova. 

Plötsligt blev en kniv farligare om den innehöll en liten fjäder än om den inte gjorde det. Historiskt sett har de i och för sig alltid betraktats som suspekta eller till och med hemska. Det är James Deans fel! Alltsedan Ung rebell har stiletter varit belagda med tabu. Skurken i otaliga Hollywoodproduktioner har sedan dess alltid fällt fram sin kniv med ett ljudligt "Tschaaack", det gör sig bra i biohögtalare. Vi fick lära oss att sladdriga, klena italienska stiletter är sååå mycket farligare än alla andra knivar. Tyvärr gick lagstiftare på den finten. Sen kom åttiotalet och "butterflies"/balisonger blev ännu farligare. Nu omgav sig "the bad guys" med ett virvlande silverglitter istället - livsfarligt förstås varpå förbud följde i många länder. 

Det är James Deans fel


Nu vet alla som hanterar knivar att en kniv inte blir farligare än den som håller i den och att knivar med fjädrar på intet sätt är mer lämpade för våld än något annat, snarare tvärtom. En så kallad "fastbladare" som exempelvis en hederlig gammal morakniv är betydligt värre. En sådan är ALLTID snabbare från "förvaring till handling" än vad än fällkniv är. Momenten: hand i ficka-greppa kniv-dra-hitta knapp/hål/platta/tumknopp-fälla ut, kommer alltid vara långsammare än: hitta handtag-greppa-dra-klart. Möjligen kan en wavefunktion komma i närheten men den diskussion kan tas vid annat tillfälle. Sen kan tilläggas att brottsstatistiken talar sitt tydliga språk, köksknivar ÄR farligast.

Idag blir det ännu mer uppenbart hur obsolet det där tänkandet är eftersom det sedan dess tillkommit flera alternativa sätt att fälla ut ett knivblad på. Ett sätt att kringgå regler var att uppfinna "assisterade" knivar. De är stiletter - fast inte riktigt. För ett otränat öga är det omöjligt att se skillnaden och det beror på att det nästan inte finns någon. Det enda som skiljer dem åt är att fjädern inte hjälper till hela vägen utan att bladet först måste manipuleras på något vis innan öppningsrörelsen påbörjas på en "assisterad" kniv. Den enda orsaken till att de finns är för att kringgå främst amerikanska lagar som definierar vad en automatisk kniv är och inte är. 

Snabbare än det mesta men laglig för det mesta


Sen kom flippern och därefter även kullager i fällknivar varpå tidigare lagar fått ett löjets skimmer över sig. Nu kan du skicka fram ett fällnivsblad nästan hur fort som helst utan mekanisk hjälp. Men säg det inte högt för då lär de förbjudas de också. 

Att snabba upp fällknivar har för all del testats tidigare i historien även det. Intet nytt under solen som bekant. Det som allmänt brukar refereras till som "gravity knives" hör till den kategorin. Det handlar alltså om att ta hjälp av moder natur för att få fram sitt knivblad. De är naturligtvis också förbjudna! Problemet är väl att det räcker med en sliten kniv eller en med dålig kvalite för att förvandla en helt vanlig fällkniv till en dylik om bara pivotskruven är tillräckligt lös. Men i det fallet finner lagstiftare också en väg. De förbjuder allt - som i Australien exempelvis. Där får inte en fällkniv vara sladdrig i leden för då är den otillåten! Ramlar bladet ut av sig själv är den olaglig. 

Nu är de inte värst utan många länder har lagar mot allt som öppnas med en hand som t ex Tyskland*, England och tidigare Danmark. De är ett av få länder som mjukat upp lagstiftningen på sistone. Men de håller fast vid att en kniv inte får ha lås. Då ÄR de livsfarliga. Kanske mest för den som använder den men sådana detaljer bryr sig inte lagstiftare om. Det är därför somligt klientel väljer att bära rakknivar, mattknivar eller en slipad skruvmejsel i bakfickan istället. De är ju som alla vet ofarliga. De är ju redskap och verktyg. 

Men när det kommer till handelsplatser som bland andra eBay och svenska Tradera** så är elfte september ett viktigt datum. För det var i eftermälet till det som man ville förhindra handel med "vapen" varpå bland annat balisonger, dolkar och stiletter blev förbjudna att handla med. 

Också snabb, men olaglig att handla med på många platser. Inte chilin då men den upphottade 
Buck 110 Hunter

Och eftersom det enda som skiljer min autokonverterade Buck på bilden från ett standardutförande är att ryggfjädern är dubbel inuti så den hjälper bladet på vägen ut så måste det ju vara den som är farlig.

Det är tydligen med en bit fjäderstål som man kan kapa flygplan, hota sin omvärld och vara allmänt otrevlig med.

De är inte att leka med - de där fjädrarna. 


/ J - olaglig


* Eller snarare i Tyskland kan man få öppna knivar med en hand ELLER ha ett lås, inte bådadera.
** Jag är medveten om att inte exakt samma regler och lagar har gällt eller gäller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar