tisdag 27 september 2016

Kejsarens nya kläder


- även en blind höna...kan göra en kniv med fjäder"Det är omöjligt att vara satiriker i det här jävla landet" skrev Wisti häromsistens. Han skrev det angående SD och deras urbota korkade kommentarer som med jämna mellanrum stör tillvaron. Jag har ibland lust att parafrasera honom, särskilt när jag stöter på både personer och företeelser som är så dumma att de knappt går att behandla ens med ironi. 

Men låt mig försöka. Jag skall göra mitt bästa för raljera en smula över en tingest som egentligen parodiserar sig själv bäst.

Ordspråk är ibland talande. På svenska brukar man säga att snus är snus om än i gyllne dosor. Fast på engelska blir det bättre:

"You can't polish a turd"
"En bild säger mer än tusen ord" är ett annat aktuellt ordspråk. Bild: Blade HQ


Jag kan inte vara tyst, någon måste säga det. Det här är polerat bajs!

Först kan konstateras att knivar finns av tre orsaker:
  • A. De skall vara praktiska
  • B. De skall vara snygga
  • C. De skall vara praktiska och snygga


Vad händer om vi relaterar den här vederstyggelsen till de här enkla tumreglerna? Låt oss se. A faller direkt. Den som inte förstår varför är det totalt meningslöst att prata kniv med. Därmed går även C bort då ett halvt C inte är snyggt. Återstår då B, vilket innebär att den skall vara estetiskt tilltalande. Det är den inte!

Förvisso är skönhet en synnerligen subjektiv upplevelse och även på det här området återfinns en flora av broderade ordspråk som att "skönheten ligger i betraktarens öga". Men för att vi inte skall förlora oss helt i de dimmiga träsk som den absoluta relativiteten innebär skissar vi på några få riktlinjer. Det finns nämligen hållpunkter för vad som kan betraktas som vackert och elegant. Va, utbrister någon. Finns det verkligen sådana "regler"?

Jo det gör faktiskt det. Faktum är att det är ett mycket väl undersökt område. Vi människor gillar musik som är harmonisk, disharmoni används för att väcka uppmärksamhet. Människoansikten vi tycker är vackra är ofta symmetriska. Mycket arkitektur och månget konstverk bygger ofta på det gyllene snittet. Vad ögat uppskattar är inte helt slumpartat eller individuellt visar det sig på aggregerad nivå. 

Den här tingesten bryter mot samtliga regler, oskrivna som skrivna. Men inte på ett charmigt lite avigt vis. Den är bara apful. När jag ser den tänker jag "nej, hörru...det där blev inte rätt. Det ser för jäkla illa ut". Någon borde ha sagt det på ett tidigt stadium. Är auktoritetstron så stark att ingen vågar ha invändningar? Nästan allt kan göras men ibland är frågan om det bör göras.

Vad man lyckats med här är att få en kniv med exklusiva material att se både oproportionerlig och billig ut. Det är en bedrift i sig. Jag struntar i hur väl den mekaniska fungerar. Jag vill ändå inte se det som tittar fram efter knapptrycket. 

Låt oss börja med bladet. Hålen ser ut som de vore stansade vilket gör att den ser ut som en plastig kinakniv med blad i bleckplåt. Sen kom någon, kanske Marfione själv, på att det ser coolt ut med lite planlösa sågtänder också varpå det raskt införlivades med designen. De ser ut som de rymt från åttiotalet då allt kallades "survival" och förseddes med taggar någonstans. 

Sedan exploderar bladet i ett slags crescendo. Eller förresten jag tar tillbaks det och kallar det antiklimax istället. Det finns ingen spets. Någon har sonika tagit bladet och kört in det i en springa i väggen och brutit av det!

Ja just det, ett tufft namn måste vi ha också. Få se, hellhound, JA HELLHOUND låter vråltufft det. Och "straight razor"! För det måste man ha på modellprogrammet nuförtiden. Sen tänker vi till och kommer på ordet apokalyps också - apocalyptic. Det kallar vi en finish för! Varför inte använda alla de tuffa namnen samtidigt? Då blir den nästan häftigare än D O C - Death on Contact.  

Fast roligast är priset. Eller kanske tragikomiskt snarare. Den kostar från tusen dollar och uppåt. Ja, ni läste rätt det är inte en nolla för mycket. 1000$ kostar den. Om man inte sminkar grisen med Nichols damascus och andra tillval får då sticker prislappen raskt iväg uppåt. 

Det från mannen som trots allt givit oss några av de tuffaste produktions OTF-knivarna som finns. Ja ja, det blir inte alltid rätt. 

Därför nödgas jag säga det, kejsaren är jävligt naken!


/ J - klarsyntPS. Kniven har ett existensberättigande. Den är sällsynt och därmed går det att samla på den. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar