torsdag 8 september 2016

Två knivar, två filosofierEn sak som slog mig häromdagen när jag som så ofta satt och småbollade med några knivar var att det finns minst två ändar att börja ett knivbygge ifrån, både bildligt och bokstavligt. 

Kniven jag satt och fipplade med var CRKTs relativt nya "Jettison". En mycket liten kniv som siktar mot att vara sekundärkniv eller att sitta på en nyckelknippa. Det jag jämförde den med var en kniv jag redan hade i fickan och som genom en slump råkar ha ungefär samma inriktning och användningsområde och som därför är av motsvarande storlek, en Spyderco "Manbug". 

Lika men mycket olika

Förutom storleken har de två inte mycket gemensamt och det var just det som slog mig. De är liksom konstruerade utifrån två skilda perspektiv. 

I fallet med den Carterdesignade Jettison har man valt att utgå från en synnerligen modern fällknivskonstruktion som följer formeln: flipperöppning och titanhandtag med tillhörande framelock. Den är för liten och billig för att ha kullager i bladet annars känns konceptet igen vid det här laget. 

Men tanken jag fick var att här har krutet lagts på handtaget. Materialet är något mer exklusivt än jämförelseobjektet och man har valt att ha en flipper som öppningsmekanism vilket gör den till en av de minsta knivar med den funktionen jag känner till. För att komplettera paketet har den även ett "overtravelstopp" på det lilla låset. 

Däremot är Jettison är försedd med ett enklare blad i kinesiskt 8Cr13MoV-stål vilket förvisso inte behöver vara fel på en sån här liten kniv. Kniven är skålslipad med relativt låg slipfas. Sammantaget gör det att kniven inte skär särskilt bra. Däremot är spetsen duglig vilket gör den här kniven till en utmärkt förpackningsslaktare och paketöppnare. En konsekvens av Wharncliffe-bladet En liten mattkniv helt enkelt. 

CRKT JettisonManbug å andra sidan är mycket mindre "modern"i sin konstruktion. Det är en traditionell "backlock" och den öppnas med Spydercos sedvanliga hål i bladet. Istället för att lägga tonvikten vid handtaget är den här kniven helt byggd utifrån bladet. Just den här kniven råkar förvisso vara en begränsad upplaga med ett något mer exklusivt stål än standard som är VG10. Här är det ett laminerat blad med HAP40 i eggen. 

Jämfört med Jettisons enklare stål och kort sagt sämre slipning så har vi här ett avancerat stål och en full flatslipning vilket förvandlar den här kniven till en liten fickskalpell. Den skär kusligt bra för att var så liten. 

Handtaget däremot är gjort i "FRN", Fiber Reinforced Nylon. Det är ett mycket dugligt och praktiskt material men det går inte att komma ifrån att fiberförstärkt nylon är en avancerad plast och så långt från glamour man kan komma. På den punkten vinner det inga poäng. Funktionen däremot är extraordinärt bra i det här sammanhanget då materialet är lätt, urstarkt och här försett med Spydercos "bidirectional texture" vilket ger utmärkt fäste på det lilla handtaget.  

Spyderco Manbug


Så här har vi således två knivar där en fokuserar på utseende och handtag och den andra på bladet och skäregenskaper. Två skilda filosofier med andra ord. Det var troligen inte det som fanns i åtanke när knivarna konstruerades men det blev slutresultatet.

Titan mot FRN, wharncliffe mot droppoint, framelock mot backlock, flipper mot hål, 
8Cr13MoV mot HAP40


Sen skall tilläggas att jag ändå är "snäll" i  min jämförelse då den utstickande backspacern som agerar fånglinehål på Jettison gör att den egentligen ligger lika nära Spydercos Dragonfly II som Manbug i storlek. Och jämförs Jettison med den kniven istället eller varför inte en annan vinnare i "Little Big Knife"-klassen som Cold Steels "Mini Tuff Lite" så åker den på storstryk i avdelningarna ergonomi och funktionalitet. Tuff Lite har även den ett wharncliffeblad i motsvarande stålkvalitet men ett överlägset handtag ur bland annat komfortsynpunkt.

Vad man föredrar får man klura ut själv. Men jag gillar utseendet på Jettison, det var det främsta skälet till att jag införskaffade den. Den har emellertid sina brister och dem tänkte jag återkomma till i en senare utvärdering.

Men den är synnerligen kompetent när det kommer till att öppna andra knivpaket! Det fick den göra igår till exempel. 
/ J - jämför


#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar