lördag 1 oktober 2016

1,2...5

- jag kan uppenbarligen inte räkna!I begynnelsen var nummer ett. Därefter följde tämligen naturligt nummer två. Sen blev det fel! Nummer tre och fyra uteblev innan  det var dags för fem.

Vad i hela friden talar jag om? Det handlar förstås om "Sage-serien". En serie knivar som jag skrivit om tidigare där Spyderco hyllar olika låskonstruktioner, dess skapare och deras betydelse för den moderna fällknivens utveckling.

"My Sages" - Sage 1, Sage 2 och Sage 5


Själva grundpoängen är därmed att de är tämligen lika sett till mått och utseende men att låsen skiljer dem åt. Det medför emellertid att även att handtagen inte är helt identiska för att kunna härbärgera de olika konstruktionerna. 

Som de flesta vet var nummer ett en hommage till Michael Walker och hans tolkning av en linerlock. Och nej, han uppfann det inte, han lade till en "detent" till själva grundkonstruktionen som existerade sedan lång tid tillbaks. En dock inte oviktig förbättring väl värd att framhållas.

Nummer två i serien hyllade "R.I.L", Reeve Integral Lock mer känt som "framelock"/ramlås idag. Det i sin tur var en variant av linerlocktanken utvecklad av Chris Reeve.  

Med nummer tre tog sig Spyderco an Blackie Collins och hans "Bolt Lock" och i nummer fyra framhölls Al Mars variant av en "backlock". Även det en gammal lösning som fick en knorr i och med hur den placerades för att underlätta hantering och döptes därför om till "front lock". 

Sen blev det tyst ett tag. Varpå "trean" kom ut i en nyutgåva med annat handtagsmaterial än det ursprungliga vilket gör att det egentligen finns en "3b" också till glädje för många samlare. 

Förutom låsen och de små detaljerna i handtagens utseende de medför så finns det även skillnader i materialen som använts från början. Sage 1 har Spydercos laminerade kolfiber i sidorna. Nummer två följer troget den Sebenza den hyllar och är därför tillverkad i titan. Nummer tre var ursprungligen gjord i lysande blå G10 medan 3b fick kolfiber i ytan. Mönstret var dock inte detsamma som Sage 1. Sen kom fyran och den blev den första i serien som försågs med bolster. Materialet i skollorna var trä, "ironwood". 

"1, 2...eh 5" döptes bilden till på IGDärefter dröjde det rätt länge och många trogna Spydercofans väntade otåligt. Det spekulerades i vad nummer fem skulle bjuda på. Till slut blev det tillkännagivet och det blev Spydercos eget "compressionlock" som framhölls. Den laminerade kolfibern återkom som material men i annan form. Mönster och textur är inte densamma som på vare sig 1 eller 3b.

För ovanlighets skull hängde jag på låset och var tidigt ute med att köpa en kniv. Men redan när den presenterades visste jag att jag ville ha den vilket gjorde valet enklare än vanligt. 

Jag ber att få återkomma med en recension eller snarare genomgång av den kniven vid senare tillfälle. Men jag kan avslöja att fast jag gillar dem alla så är kanske nummer fem bäst. 


/ J - räknar fel, fast det blev rätt

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar