tisdag 25 oktober 2016

Fundering kring kinaknivars prisutveckling

- att etablera sig med en smäll
En sak har slagit mig när jag kikar på utvecklingen både vad gäller material och priser på knivar generellt men särskilt kinaknivar. De strävar uppåt! Det sker på lite olika vis tycks det.

Självklart blir inte allt på knivfronten dyrare men flera kända märken har till exempel infört "MAP-priser" - Minium Adverticed Price för att hålla upp prisnivån de senaste åren. För det är ju hemskt när någon näthandlare sänker priserna. Först ut var Benchmade sen följde ZT och dessvärre även Spyderco. Tråkig utveckling för oss konsumenter då det inte gagnar oss. 

Men de märken jag främst har i åtanke kommer från Kina. Inte de som står bakom piratkopior och förfalskningar utan de riktiga kvalitetsmärkena från det stora landet i öster. Antalet växer i en strid ström men det började vad jag kan minnas med ett märke man sällan hör om idag Carson Labs, sen följde Reate, Kizer, Stedemon/Maxace, Rike och sist ut är WE-knives. Det finns säkert fler men det är namn jag kommer på sådär i förbifarten.

Kizer Ursa Minor dyrare än kusin Gemini, vad kommer nästa modell kosta?


Några av producenterna som står bakom de här märkena förmår inte hejda sig varpå de formligen öser på med nya modeller. Främst gäller det Kizer som till och med lovat "lugna ned sig" till nästa år och WE-knives som är relativt nya och därmed pumpar ut nya knivar i en takt som gör mig yr i huvudet. Det går inte en dag utan att de visar upp en ny modell eller prototyp på Instagram eller diverse forum. 

Vad som tyvärr också pumpas upp efterhand är priset. För att exemplifiera trenden så kan vi ta ett par konkreta exempel. Reates första kniv "Hills" låg på runt 170 dollar i USA* när den kom och kostar väl fortfarande däromkring i och för sig. De senare knivarna som de som ingår i "Horizon"-serien har klättrat upp för varje modell och den sista "D" kostar ca 399 dollar. Deras senaste modell "Epoch" är ännu lite dyrare och har passerat 400-vallen och kostar runt 425 dollar. 

Jag vill noga betona att jag inte diskuterar vare sig kvalitet eller prisvärdhet nu utan 
enbart ser till prisutvecklingen som sådan.

Ett annat exempel är Kizer där de första titanflippermodellerna prissattes till strax över hundra dollar och den senare storsäljaren "Gemini" liksom Reates genombrottskniv låg på cirka 170 dollar. Den nästan identiska "Ursa Minor" kostar idag 190 dollar och de nya toppmodellerna kostar norr om 200 dollar. Kizer har dock ynglat av sig med "Vanguard"-serien där man använder VG10 och G10 som material för att få ned priset. Men "Bladesmith"-serien, det vill säga de dyrare knivarna klättrar stadigt uppåt. 

För mig står trenden klar: först etablerar man sig med ett par trevande försök och konceptet har varit kvalitetsknivar till relativt låga priser jämfört med västerländska konkurrenter. Därefter  pumpar man ut modeller och befäster märkets status varpå en prishöjning följer eller snarare prisstegring då det inte är exakt samma modeller det gäller. Inget fel i det ur ett företagssperspektiv då det är sunt marknadstänkande. 

Men för mig personligen fungerar det lite som en kalldusch. För oavsett hur snygga de är och hur bra material som används så svalnar intresset något. Varför?

Jo, det är nämligen så att i processen har de inte bara hunnit ikapp mer etablerade märken som Benchmade, Böker, Cold Steel, LionsteelSpyderco, Viper med flera utan i flera fall passerat dem prisnivåmässigt!

Och är de något som många av de kinesiska märkena saknar så är det enligt mig "personlighet" och särart. Det tar nämligen tid att utveckla. Visst finns det modeller som lyckas med det och framförallt Kizer har ju valt att gå samma väg som Spyderco och Böker och samarbeta med customknivmakare och designers för att få till den detaljen. 

Men det är ändå något som fattas och det har inte med ursprung utan med företagens faktiska ålder att göra tror jag. Märkena ifråga kommer från ingenstans och en vecka senare kan du välja på tio modeller och en månad senare finns det 50 att försöka skilja åt. 

Om det är en god eller dålig trend ur konsumentperspektiv det är frågan. Som ett resutlat finns det mer att välja på förstås men jag är rädd för att den här utvecklingen generellt driver priserna uppåt. Tidigare kunde det snarare vara så att de nya kinesiska drakarna verkade lugnande på marknaden eftersom du som konsument kunde få tag i goda material och bra finsih till relativt låga priser. Nu ingår de snarare i maskineriet som strävar uppåt.


/ J - funderar

* Jag valde att ta amerikanska priser för att de är enklast att hitta för jämförelse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar