lördag 21 januari 2017

Vikt


Jag ämnar dryfta ett spörsmål med er - vikt. Återigen får väl tilläggas men det här gången något betydligt mer intressant än min egen, nämligen knivars.

Om vi får tro vad vi lärt oss i skolan har saker och ting en massa. Det borde rimligen gälla även knivar. Sen blandar man in gravitation någonstans om jag minns rätt och vi får tyngd. Tyngd kan man lägga i ord och den kan fördelas mer eller mindre bra i knivar. 

Knivars vikt kan nämligen vara ytterst bedräglig och inte alls enbart knuten till gram och hekton. 

Funderingen kring ämnet startade när jag stoppade min nyförvärvade Spyderco Techno i fickan. Den skall prövas, utvärderas och recenseras åt Knivshop.se. Bäst jag stod där och vägde den i handen dök den här texten oförhappandes upp i huvudet. Jag är rätt bra på att uppskatta vikter på grund av arbetserfarenheter tidigare i livet då det ingick att hantera en våg ett par timmar om dagen. Men är det så enkelt när det handlar om knivar?

Spydercos Slyszdesignade Techno


Vad väger en kniv egentligen?


Tanken som dök upp var att det finns olika sätt att betrakta det hela. Minst tre som jag kom på. Ni kanske har fler förslag?

ABSOLUT VIKT är nog det första såväl jag som de flesta tänker på.  Det är talet du vanligtvis hittar under rubriken "tekniska specifikationer" på olika föremål och när det gäller knivar återges det inte sällan i gram alternativt ounces (oz) beroende på vart den införskaffas. Med digital exakthet upplyser köksvågen mig om att Techno väger in på 101 gram i det här fallet.

Ett sätt att se det


Så långt är det hela mycket odramatiskt. Mer intressant blir det om sen funderar på om det är en lätt kniv eller en tung kniv? Låt mig förklara vad jag menar eftersom det ligger till grund för resten av tanken och de andra kategorierna. 

Förvisso är begrepp som lätt och tung relativa i sammanhanget och avhängigt av vad man själv har för preferenser och därför kan både lätt och tung vara "rätt" svar på frågan om vilken kategori den kniv man håller i tillhör. Men vissa referensramar kan man ha och extremerna är som vanligt lättare att känna igen än gränsvärdena.


Exempel på lätta knivar, oavsett hur man resonerar och vad som läggs i begreppet: 
Spyderco Des Horn, Maserin Gourmet och Al Mar Falcon UL


Knivarna på bilden är lätta oavsett vad någon säger. Det är ett enkelt fysikaliskt faktum då det är tämligen svårt att få dem att väga mindre utan att minska storleken eller göra dem bräckliga. Därför blir det svårt att i ett samtal hävda att de är tunga då de väger in på, från vänster till höger, 55g, 87g respektive 42 gram. Därtill upplevs de lätta men det är att gå händelserna något i förväg. 

Motsatsen är inte heller så svår att identifiera. En fällkniv kan nog sägas börja få mer substans när de väger över ett och ett halvt hekto och kanske bli tung när den närmare sig 170-180 gram. Men jag vill vara tydlig med att vi fortfarande tassar i gränstrakter där ingen konsensus råder på grund av olika referensramar. Det som är helt normalt att bära omkring på för någon är orimligt för någon annan.


I de här trakterna kanske en fällkniv börjar räknas som tung? OKC RAT1 144g, 
Buck 110 Hunter, 208g och Real Steel Takin 178g


Men på samma vis som det är svårt att hävda att en Al Mar Falcon UL är tung är det orimligt att hävda att Linton Tigershark med sina 384 g är lätt. Fällknivar som ligger närmare halvkilot än hektot är bojsänken oavsett vad någon tycker. Jovisst, du kan hävda det liksom att jorden är platt och i båda fallen lär du få svårt att vinna gehör.

Mittemellan, lätt och tung: Techno 101g, Falcon UL 42g och Tigershark 384g


Så visst finns det lätta och tunga fällknivar. Det är bara gränsområdet dem emellan som är lite oklar.

Vilket för oss in på nästa kategori. Den vi alla känner igen från stunderna då vi får en ny kniv i handen som vi köpt via rekommendationer men aldrig känt på. Trots att man läst in sig på specifikationer, läst recensioner och kanske sett något Youtubeklipp blir man ändå ofta förvånad. 

Det handlar om UPPLEVD VIKT.

Initialt är det något som påverkas av förväntningar och framförallt det visuella intrycket. Hur kniven ser ut helt enkelt. En kniv kan se massiv ut men materialval och konstruktion kan göra att intrycket förvillar. Lek med linjer och perspektiv, lättade ramar, kolfiber och titan kan uträtta underverk på området.

En annan mycket viktig faktor är hur den faktiska vikten är fördelad, hur välbalanserad kniven är. Det gäller både när den är hopfälld och utfälld, i fickan eller när den hålls i handen. Jodå Technon är sett ur det perspektivet fortfarande relativt lätt. Inte omöjlig på något vis. 

Därefter närmar vi oss RELATIV VIKT. Det handlar i alla enkelhet om vikt i relation till storlek. Om valutan är gram så är frågan vad jag får för mina investerade medel. 

Vi tar mitt exempel Techno igen. Jag säger "för hundra gram egglängd, tack" och får i det här fallet 60 millimeter. Det placerar den ungefär i samma klass som Pingo från samma tillverkare  som väger in på 53 gram. Så en dubbelt så tung kniv bjuder här på några millimeters mer egglängd, fem för att vara exakt.

Vad får jag för egglängd för mina gram? "Gourmet" ovan bjuder på en decimeter blad för 87 g


Då kan jag nästan höra invändningarna komma. Det är äpplen och päron som jämförs. Techno är ju så mycket starkare. Jag vet inte om det stämmer riktigt men för skoj skull kan vi ta ytterligare två helt andra knivar som jämförelseobjekt. En väsentligt större Spydercokniv i Endura 4 som faktiskt väger 7 gram mindre än Techno trots sitt massiva storleksövertag. Den har utöver FRN-skollor en intern stålram och ett stabilt lås. Ja, men lika stark som Techno är den inte kanske någon invänder. Istället för att diskutera det i evighet adderar vi en Cold Steel FinnWolf till ekvationen. Den väger nämligen exakt lika mycket som Enduran och likt den erbjuder den mer blad än Technon. Troligen ett minst lika kraftigt också då godset förvisso är något tunnare men slipningen gör att det är mer stål genomgående i bladet. Den har också ett Tri-Ad lås varpå diskussionen om låsstyrka dog.

Jodå, det går bygga lätt och starkt. Vikten är fortfarande relativ


Så är Spyderco Techno en lätt eller tung kniv?


Svaret är att den är både och! I absoluta tal vill jag hävda att den är neutral. Ett hekto i fickan är inte överdrivet mycket för en fickkniv för min del och jag tror att många håller med om det Även den upplevda vikten är godkänd. Den känns som ett hekto. Därtill ett godkänt balanserat sådant vilket underlättas av att den är kort. Möjligen gör yttermåtten att ögat narras till att tro att den borde vara lite lättare. Den mäter ju inte mer än drygt femton centimeter i strumplästen. 

Men så kommer vi till den relativa vikten. Då är det bara att konstatera att den här kniven är tung! För mitt hekto får jag inte mer än drygt sex centimeter blad vilket kan jämföras med säg en Maserin Gourmet som bjuder på en decimeter blad för betydligt mindre vikt. Tehcno tillhör kategorin knivar som ibland kallas "Little Big Knives" och är även vad som benämns "overbuilt" d v s kraftigare dimensionerad än vad som är strikt nödvändigt. Bladet är bastant och kniven har tjurnacke. 


Frågan är kanske vad olika knivar väger ställt i relation till sin storhet. Men det är nu en helt annan fråga. 


/ J - överväger


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar