tisdag 7 februari 2017

Dagens bild nr 104 "The Knife is a Kiwi


En kniv från Nya Zeeland, en "Kiwi", kan det vara något? Känd har den blivit i alla fall. Troligen mest för sin enkelhet. Det är en "Friction Folder" vilket är något av en kvastfening i sammanhanget, fällknivarnas levande fossil. De första varianterna man kom på. Färre delar kan man inte göra en fällkniv av. 

Andra kända varianter på temat är japanska Higonokami till exempel och på senare tid har de fått viss upprättelse och versioner med moderna material har dykt upp. "The Knife is a Kiwi"


Den här modellen "Peasant" är tillverkad av en träbit i vilken en skåra är utsågad för bladet. Sen hålls den ihop av ett par mässingsskruvar som även kan användas för att reglera trycket mot bladet, mängden friktion. Bladet hålls på plats i infällt läge av trycker från handtaget  vilket även hjälper till i utfällt läge men då är det framförallt av den stora utstickande tangen på bladet som agerar säkerhetsdetalj. Placeras en tumme eller hela handen över den så kommer bladet ingenstans. 

Stålet är äktsvenskt kolstål och träet någon form av "Rosewood" det vill säga jakaranda. 

Hemligheten bakom framgången är kombinationen mellan extrem enkelhet, lågt pris och ett väl härdat blad med mycket bra geometri vilket gör att det fungerar bra. 

Just det här exemplaret ingick i en låda jag fick av en läsare för att muntra upp mig när jag var sjuk en gång. Det var lika oväntat som uppskattat. Givaren önskar vara anonym men du vet vem du är!


/ J - njuter exotisk frukt

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar