tisdag 28 februari 2017

Ett namn, ett kungarike för ett namn!



Nuförtiden skall knivar ha namn. Det anses "coolt". Det duger inte längre med Mora no 1, no 2 och så vidare. Även sagda företag har anammat trenden och deras nuvarande storsäljare på den internationella marknaden heter saker som "Garberg" och "Eldris". Utan att vara elak känns det lite som man lånat från en icke namngiven möbeljättes sätt att döpa produkter. Fast jag måste erkänna att jag gillar när bra knivar är försedda med namn. Det är ruskigt svårt att minnas alla sifferkombinationer och inte är det särskilt personligt eller roligt heller. 

Men det är inte lätt det där med namn på en global marknad. Exemplen är många när det gått lite fel och exempel kan hämtas från bilvärlden där det från stund till annan dyker upp grova misstag när någon marknadsföringsavdelning glömt att kontrollera jordens alla språk. 

Ett sådant exempel som handlade om Norden och Sverige var ju "Honda Fitta" vars namn som bekant drogs tillbaks och istället blev "Jazz" i den här delen av världen. Redan på sjuttiotalet försökte Ford med sin "Pinto" som inte gick så bra i Sydamerika där det är ett slanguttryck för det manliga organet. Inom min kära cykelvärld kan vi skratta lite åt Brittiska "Kinesis UK" vars förkortning och logga blir intressant på svenska!

"Play it safe Sam" ZT tar inga risker med sin "0450"


Många tillverkare väljer därför helt anonyma sifferkombinationer som sällan förargar. Det skulle väl möjligen vara några få som "666" då. Är man bilentusiast kanske siffror som 740, 911, 560 med flera säger något. 

I knivvärlden finns många som gör likadant. Är fega alltså. Ett typexempel är Zero Tolerance med sina 0200, 0450, 0770 och så vidare. En tillverkare som började med enbart hemliga koder men senare insåg att namn är bra är kinesiska Kizer. Nu heter de istället saker som Walkabout, Korto, Velox, Roach och Kyre.

Min andra Kizer var en "Ki4419A3" vilket inte låter så upphetsande. Ett namn behövdes och det genast. Det förvillande med den kniven är att den var en av de första att döpas och man sneglade på handtagsmönstret, Det blev därför "Sunburst" men det dög tydligen inte varpå den senare döptes om till "Sliver". På sin hemsida garderar sig Blade HQ och skriver ut båda namnen samt beteckning.

Annars är förstås akronymer oerhört populärt. Framförallt i USA, de vill ju ha det i alla sammanhang. Valfri organisation eller TV-serie kan tjäna som förlaga. Det mest tydliga exemplet är nog SOG Knives som helt enkelt plankade den militära frasen "Studies and Observations Group" eller förlåt hedrade som de själva väljer att uttrycka det.

En äkta akronym från USA, fast tillverkad i Italien - DPx "H.E.A.T"


När det gäller knivar trånade jag tidigt efter en Benchmade "AFCK" vilket utläses: Advanced Folding Combat Knife. Nästan samtida var Gerber med sin "CF" vilket är kortare och helt enkelt står för "Combat Folder". Nu har jag en DPx "H.E.A.T" som lär betyda "Hostile Environment At hand Tool". Sen har OKC - Ontario Knife Companys "RAT" blivit mycket kända. Det står för Randall Adventure and Training.

CRKT kan de med eftersom de ju egentligen heter "Columbia River Knife and Tool" vilket är för långt att säga. De hade en tidig modell som för övrigt är tillbaka som heter K.I.S.S vilket står för "Keep It Super Simple". Sen har de gått hela vägen till GSD, "Get Shit Done" men eftersom jänkare kan vara ett känsligt släkte får man inte skriva "shit" i text så ibland hävdas att det står för "Get Stuff Done" istället.

Namn kan vara fyndiga också. Den här modellen från Böker heter "Exskelibur" vilket förstås är en ordlek baserad på 
kung Arthurs berömda svärd och de två upphovsmännens namn, Mike Skellern och Fred Burger


Fler fyndiga namn kommer från den hawaiibaserade knivmakaren Ken Onion (lök) som döpt en serie knivar i Kershaws 
regi till Chive (gräslök), Scallion (schalottenlök) och Leek (purjolök). Något jag tog fasta på i den här bilden


Ibland träder språkförbistring in och alla kinesiska försök är inte helt lyckade. Ett företag heter "Harnds" vilket är en sammanslagning av alla praktiska ord de kunde komma på som "Handy" och "Ready". Resultatet gör att det knappt går att uttala.

Sen finns förstås produkter som inte borde döpts alls. Vad som sägs om namn som "Broken Skull"? Jo, jag känner till historien bakom och jag förstår att någon tycker att det låter tufft. För mig låter det enbart juvenilt. Dessutom är typsnittet horribelt även om det inte kommer i närheten av det som präntats på "Spike" från samma företag.

Ingen Sebenza men väl en Zulu - en Spyderco designad av Jens Ansö


Andra namn är mer väl valda. Chris Reeve valde zuluordet för arbete till sin numera ikoniska kniv "Sebenza". Ännu längre går Kershaw som kallar en modell för Needs Work,

Apropå arbete var Spyderco ett företag som förstod det där på en gång. Sifferbeteckningar har de förvisso alltid haft men parallellt med namn. Deras genombrott blev just Worker och senare har namn som Police, Paramilitary2, Delica och Techno etsat sig fast.

Just nu sitter jag med en ZT "0220" i handen. Knivarnas motsvarighet till XC90 tycks det. Grov och stabil, välbalanserad och sofistikerad men någon riktig terrängbil är det inte. Mer av en SUV då, en utan provocerande namn.


/ J - saknar namne


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar