torsdag 9 februari 2017

Om priser


En kort notis angående främst priser på de knivar jag presenterar och recenserar här. Jag tänkte förklara varför priser normalt inte förekommer i texterna och ställa en fråga till er kära läsare. 


Det händer understundom att jag skriver ut priser och inte minst vart knivar kan köpas men inte alltid. 

Det sistnämnda är extra tydligt då några knivar är recenserade åt främst Knivshop och vissa texter publiceras såväl här som på deras blogg "Vasst". Så är fallet med den sist recenserade kniven från ZKC och då står det inte explicit eftersom det torde framgå av sammanhanget. 

Men frågan om pris är intressant och det var den jag fick feedback angående från en läsare. Han skrev "Utan en hint om pris faller hela recensionen för mig". Det var drastiskt formulerat och kan alltid diskuteras eftersom det är en personlig reflektion. Man kan också tänka "det var en intressant kniv" varpå man tar reda på vad den kostar alternativt "usch nej, inte för mig" och inte engagerar sig mer. Dock är jag tacksam för åsikter av allehanda slag och det kanske är fler som tänker på det viset och jag tar därför med mig tanken, så tack!

A01 från ZKC köpes från Knivshop.se och kostar i skrivande stund 4299 riksdaler


Nu har jag funderat på ämnet tidigare och det finns ett par skäl till att jag vanligtvis inte skriver ut vad knivar kostar. 

  • För det första varierar många knivar extremt mycket i pris beroende på vart du köper dem och i vilken form. I Sverige, Norden, övriga EU eller "utsocknes", massdrop, butik, eBay, företagsauktion etc. Därtill kommer reor, utförsäljningar och andra fyndmöjligheter vilket ofta är hur jag anskaffat knivarna. Till och med leveranssätt kan spela in då det påverkar fraktkostnad.

Tilläggas kan att jag började skriva recensioner för länge sedan och har därför köpt och köper knivar från många olika källor. På senare tid har jag skrivit recensioner kopplade till främst Knivshop.se men även Wanderoo vid något tillfälle vilket framgår av texterna och då köpes kniven företrädesvis där. 

  • Det andra tunga skälet är att priser är synnerligen tidsbundna. Somliga knivar varierar till och med på veckobasis beroende på växelkurser gentemot dollar och yen. Det gäller t ex köksknivar jag köpt från JCK - Japanese Chef Knives och knivar från USA. Andra höjs markant från ett år till ett annat av olika orsaker. Ett lysande exempel är Fällkniven där modell "U2" kostade runt 700 kr eller så när jag köpte den och nu renderar samma kniv ett listpris på 1200 kr. 

Till saken hör även att recensionerna ligger kvar på nätet kanske för evigt som internet nu är. Av någon anledning märker jag till exempel att Cold Steels nya katalog väcker intresse genom att fler börjat läsa min recension av "Finn Wolf" trots att den näppeligen är ny. Ett pris på den kan då lura eventuella läsare. 

Så för att sammanfatta spelar "vart" och "när" stor roll för priserna. Det jag främst funderar på är att i så fall lägga till något om "pris i skrivande stund". En vän sade någonting om att det även kan fungera som tidsdokument framöver. Något som tål att tänka på. 

Så frågan till er är: Känner ni att pris är en viktig information som alltid bör framgå?


/ J 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar