onsdag 19 april 2017

Att sila mygg och svälja kameler

- eller varför jag anser att Anthony Marfione och hans Microtech är skitstövlarIbland blir man bara väldigt upprörd eller som idag, riktigt förbannad. Orsaken är ett ständigt återkommande ämne inom vårt intresse. Det handlar om något jag avhandlat tidigare här på bloggen i olika format*, kopiering och plagiat, även om jag själv tidigare hävdat att det kan sträcka sig längs hela skalan från inspiration till ren idéstöld.

I den härvan av vad som är vad så finns det förstås de som gör uppenbara förfalskningar. Och så finns det de som "inspireras" kraftigt eller bara stjäl själva grundidén till något. Utan att återigen gå djupare in på skillnaderna så finns uppenbart de flesta och största förfalskarna i öst, närmare bestämt i Kina. Det faktum gäller även "lånarna". Främst bland de sistnämnda brukar nämnas märken som t ex Ganzo. Att nämna deras namn är som att vifta med ett rött skynke för många entusiaster.

Intressant i sammanhanget är dock kamelen i rummet. Att det görs även här i väst, stjäls alltså. Men av någon anledning är man villig att ducka för detta faktum för att man gillar märket. Det gäller tydligast Cold Steel men även Microtech

Det senare märket är så omhuldat så dem får man knappt kritisera alls trots att de stjäl modeller flagrant och vid upprepade tillfällen. Bland andra kan nämnas "OSS" vilket är en Mikov, bladet på "Hellhound" vilket är en gammal Daltonmodell och det tydligaste exemplet som hela den här soppan handlar om nämligen Matrix och Mini  Matrix.

Båda modellerna stals rakt av från KAI dvs Kershaw och ZT. Historien är väldokumenterad och den som söker skola finna eller snarare Googla i det här fallet. Ett faktum som de senare utnyttjade genom använda det i sin reklam och dessutom döpa en kniv till "Natrix" av det skälet. Det var ju till syvende og sidst deras modell! 

Marfione vågar förstås inte stämma KAI som är större och har lika välbetalda advokater som han själv och dessutom är han ju ute på hal is. Så vad gör han? Ger sig på en knivrecensent och bloggare istället som påpekat samma sak och stämmer vederbörande för bland annat förtal. Way to go! Only in America! Jävla advokatsamhälle. Oavsett hur det går i själva den juridiska processen så har han visat sin sanna sida och hur de väljer att ta kritik. Dessutom riskerar det att bli stora kostnader för Sculimbrene som står bakom "Everyday Commentary" i vilket fall.

Fy fan vad ruttet. Nu sällar sig Microtech till skaran av arslen som likt Cold Steel stämmer allt och alla. Det enda positiva i kråksången är att Everyday Commentary inte är en sida med enormt många följare vare sig på nätet eller på Instagram och därför hade den här för Microtech negativa publiciteten aldrig fått det genomslag det kommer att få nu. 

Företag som beter sig på det viset är bland det värsta jag vet. / J - förbannad

* bland annat i "Från förfalskning till inspiration" och  och "En fundering kring kloner"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar