fredag 10 november 2017

"Ham-ascus"


Skinkmackor kan vara förödande för knivstål skulle det visa sig. Häromdagen tillagades en "helgskinka" i hushållet på Prebendevägen. En klassisk svensk skinka griljerad med en sympatisk blandning av senapssorter och lite ströbröd. 

Mycket gott på smörgås som ni vet. Och som den inbiten "knivnöt" och testare man är så åkte fickkniven fram när en bit skulle karvas av. I det här fallet var närmaste eggredskap ett ficksvärd i form av en Spyderco Police 4 vilken är ovanligt lämpad för uppgiften för att vara en fällkniv. 

"Hamasteel" som någon fyndig person döpte den här bilden till på Instagram


Sagt och gjort, en skinksmörgås eller två förfärdigades, bars in till TVn och avnjöts inte utan välbehag. 

Dock glömdes kniven på skärbrädan över natten vilket skulle visa sig ge ett intressant resultat som synes på bilden ovan. Om det var saltet i lagen eller om det var det tunna senapslagret som spelade störst roll vet jag inte. Men inte tusan handlar det om "patina" utan om ren rost. För all del ytlig men ändå. 

Jag är väl medveten om det aktuella stålet, K390 inte är rostfritt men att det var så här benäget att byta färg så här snabbt visste jag inte. Förutom rena kolstål är min erfarenhet annars begränsad till verktygsstål som D2 och M4 och de är inte i närheten av att uppträda på det här viset. 

Man lär sig alltid något. I det här fallet att Poliser byter kläder om de umgås med skinkor. Eller hur man nu skall sammanfatta det hela.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar