måndag 18 december 2017

Rena stolligheter!!Jag tvekade lite när jag letade i mitt huvud efter passande rubrik. Det här var den snällaste som dök upp tror jag bestämt.

Det som föranledde följande text var en konversation som utbröt i tv-soffan igår. Plötsligt utbrister min sambo som numera kan både ett och två om knivar "ska det egentligen stå så här?" Hon håller upp mobilen hon surfar på och visar en bild på en kniv som dykt upp i samband med ett reklamerbjudande.

Knivar kan saluföras på olika vis! Foto: Giesser
Av upphovsrättsliga skäl lägger jag inte upp bilden från den sidan men den återfinns i länken nedan:
Där finns dessvärre för företaget ifråga även texten som ackompanjerar produkten. Så här i efterhand funderar jag på att kontakta Cervera och erbjuda mina tjänster. Anledningen är den här:


"Bladets form på Barbeque No. 1 påminner om en machete och är idealisk för att skära stora bitar av kött, fisk eller grönsaker. Handtaget är ergonomiskt fulländat där den knivförande handen automatiskt finner sin säkra position i ett starkt grepp vilket garanterar ett precist och energibesparande användande av kniven.

Knivbladen är tillverkade i ett särskilt höglegerat specialstål (1,4110) där en hårdhet på 57 HRC uppnås i den moderna vakuumhärdningsprocessen. Bladen är fint polerade och slutligen slipade av en professionell slipare för att säkerställa utmärkta skäregenskaper och överlägsen skärpevaraktighet.

Handtagen är tillverkade i akrylplast, noggrant utvalda och bearbetade av erfaren personal vilket gör varje kniv till ett särskilt värdefullt mästerverk.

Alla knivar levereras i en exklusiv trälåda med särskilt bladskydd för extra säkerhet. PremiumCut är således en perfekt gåva där unik design möter genomgående kvalité."


Läs det en gång och därefter ytterligare en gång för säkerhets skull. För ett ögonblick undrade jag om den som snickrat ihop de här textraderna endera sniffat på röken från tomtebloss eller tittat för djupt i glöggen för inspiration. 


Låt oss granska vad där faktiskt står


Inledningsvis står det "Machete"! Det börjar underhållande. För det första om det är något den möjligen påminner om är det en Bowiekniv men vare sig de eller Machetes lämpar sig som köksknivar så om de gör det bör det inte nämnas högt utan tvärtom döljas efter bästa förmåga. Vet vederbörande om att just "Machetes" är sydamerikanska röjknivar med tunna tämligen flexibla blad avsedda för mjuk vegetation och grödor? Troligen inte eftersom kött och fisk nämns i samma andetag. 

Men just de materialen stämmer mycket bättre överens med originaltexten där  kniven presenteras som en "Barbecue"-kniv eller som en "rocking Chefs-knife". Alltså en kniv avsedd för stora rejäla köttbitar. Därav det Bowieliknande utseendet och den kraftigt svängda eggen. Plötsligt stämmer beskrivningen bättre. Varför kunde inte textförfattaren bara översatt den?

Handtaget är tydligen också "ergonomiskt fulländat". Tja, det ser rätt väl format ut så det ämnar jag inte anmärka på. "Fulländat" kan måhända få slinka igenom som en sedvanlig marknadsföringsöverdrift. Jag anser dock själv att det ger ett högst oseriöst intryck om många sådana superlativ staplas på varandra utan bevis. Sen är dock resten av meningen om position, styrka och annat rent dravel. Det beror förstås på vem som håller i kniven.

Nu kommer vi in på den roliga biten - stål. Enligt textförfattaren är stålet "höglegerat". Spännande ord, vad betyder det? Är det legerat eller högpresterande eller både och. Jag menar ALLT stål är legerat. Annars är det ju järn. Sen finns allsköns olika "recept" för att få fram olika ståltyper lämpade för olika uppgifter. Precis det faktumet gör nästa ord ännu löjligare "specialstål", jo...det mesta är ju det. Det gäller även 3Cr13MoV och liknande varianter. Det är ett specialstål väl lämpat till bland annat diskbänkar där det inte sällan återfinns. Som knivstål är de mindre lämpade. Men kan likväl vara "specialstål". Det som gör stål sämre är när de används till fel applikation av kostnadsskäl.  

Av just det skälet kanske man inte skall nämna stålsort i det här fallet mer än undangömt i liten text i de tekniska specifikationerna då det uppges vara 1.1410. Siffrorna säger bara att det är ett Tyskt stål klassificerat efter DIN-normer och att det i det här fallet är tämligen enkelt. Absolut inget avancerat och i den här prisklassen anser jag nog att det är rena rånet. Hade kniven kostat hälften så mycket kanske det hade varit prisvärt. Funktionen är det dock inget fel på givet att kocken vet att hantera ett brynstål.

Det sistnämnda betonas genom att författaren nämner "HRC 57" vilket de flesta knivintresserade vet är tämligen mjukt. Dock inget ovanligt för Europeiska kockknivar i gemen. Sen blir det mer ordbajseri när "vakuumhärdat" nämns. Upplysningsvis kan nämnas att alla knivstål är härdade i någon form. Exakt vilken spelar mindre roll. Eller jo, det gör det men det är en annan diskussion. Men det säger inget om kvalitén på vare sig stål eller kniv.

Det gäller för övrigt även den passus som nämner "professionell" knivslipare. Vi får väl hoppas att hon eller troligtvis han är det då "oprofessionell" har en dålig klang i sammanhanget. Men det är en glidning av innebörden av ordet. Egentligen är ju inte "professionell" synonymt med "skicklig" utan innebär bara att vederbörande arbetar med uppgiften ifråga. I vilket fall garanterar det inte någon "överlägsen skärpevaraktighet" med det stålet och den hårdheten. 


Låt oss därefter ta en närmare titt på stycket som behandlar handtagen. Ja, de är i acrylplast. Återigen inget fel med materialet det då det är såväl hygieniskt som möjliggör olika mönster. Men särskilt exklusivt är det inte och sen var det den "erfarna personalen" som återkommer. Motsatsen hade varit roligare och kanske ärligare vad vet jag - bearbetade av en fullkomlig novis! 

Sen avslutas hela presentationen med att nämna att det ingår en låda samt bladskydd för extra "säkerhet". Exakt hur fungerar den säkerheten undrar jag? För antingen används kniven eller så gör den det inte. I det senare fall kanske den ligger i sin låda, hänger på en knivlist eller liknande och då behövs ingen extra "säkerhet" eller så skär man och det är svårt med ett skydd över eggen. 

Sista stycket är en ren sales pitch och därmed inte mycket att orda om. 

Men vad fan!? Så mycket dravel i en och samma korta text. Allt i syfte att lura dem som inte vet allt om stålkvalitéer, härdning och prislägen. Det säger förstås inget om kniven. Den kan vara bra, det uttalar jag mig inte om då jag inte testat den och det ser ut som en kompetent kniv för kött vilket även loggan antyder. 

Sen kan i förbifarten tilläggas att den inte kostar 1799 kr i resten av Europa utan kan fås för runt €129 vilket även gäller en annan svensk sida som saluför kniven och vid en enkel sökning hittade jag den för €124 från Tyskland. 


/ J - textgranskaren
2 kommentarer:

  1. Jag tror nästan de låtit Jaktkit konsulta. Jaktkit gillar också ordet "höglegerat" och använder det som ett personligt baseballträ i alla diskussioner.

    SvaraRadera