torsdag 24 januari 2019

Bra början på ett knivigt år


Vad jag finner intressant och framförallt snyggt när det kommer till knivar går i vågor har jag märkt. Ibland är det modernt och "high tech" som kan beskrivas i termer av: TFF, TC4, M390, lager, keramik, 3d-clip och så vidare som gäller. Men det kan lika gärna vara klassiska mönster och slipjoints eller regionala knivar från olika delar av Europa som är aktuellt. 

En sådan typ av knivar är "Scattos", kanske mer kända som italienska stiletter eller springknivar. Just nu är jag inne i en sådan fas kan väl tilläggas. Därav införskaffandet av en liten sådan för allmänt "EDC-bruk" häromsistens i form av en A.G.A. Campolin "Piccolo". Den var också ett avsteg från det maskinprecisa i tillverkningsprocesser som inkluderar CNC och vattenjet med mera. De görs istället i små serier i princip för hand. 

Men ibland kan faktiskt två världar mötas. Det klassiska utseendet kan även fås i mer moderna tappningar. Några sådana varianter finns bland andra från amerikanska Pro Tech med modeller som "God Father" men framför allt "Don". 

Här är emellertid en äkta italienare som även den förenar klassisk estetik med moderna material. 

AGA Campolin Zero


Kniven är även den från A.G.A Campolin och modellen heter ZERO. En äkta stilett sett till utseende och funktion men med uppgraderade material. Stålet som vanligtvis i den här typen av knivar är enklare, inte sällan Aisi 420 eller 440A är här N690Co. Skollorna är gjorda av aluminium och konstruktionen är skruvad istället för nitad. 

Fjäderkraften kommer från dubbla bladfjädrar vilket ger bra tryck i bladet. För att härbergera den styrkan krävs ett stabilt chassi så kniven är inget lättviktare. Clip finns men jag valde att ta bort det både för utseendets skull och för att kniven känns bättre i hand utan det. 

Första intrycken är synnerligen goda och visar att de kan sina saker i Maniago!


/ J - är också gudfar 

2 kommentarer:

 1. Lite Italienskt!
  Rekommenderar verkligen ett besök i Maniago. Blev mycket väl mottagen när jag besökte AGA. Tyvärr har de flyttat sitt huvudkontor till Österrike, något som inte ses med blida ögon av lokalbefolkningen... Produktionen sker dock i Maniago.
  Det finns även ett Knivmuseum i Maniago som är värt ett besök.
  Finns ett antal småtillverkare i området. Saxtillverkning har en lång tradition i området och även ruskigt sexiga cigarsnoppare går att få tag på.
  Strunta i Venedig, besök Padua istället så blir det en slant över att spendera!
  Ciao

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skall jag göra nästa gång jag har vägarna förbi :-) Har varit i Italien en gång och då mest i Chieri trakten. Just den här kniven är köpt från just 3K, deras huvudkontor. :-)

   Radera