söndag 10 februari 2019

J stirrar närsynt på Firefly

- eller hur man bäst sprättar upp insekter

Den minnesstarke kanske erinrar sig att förra gången det begav sig undersöktes insidan på en råtta gestaltad av RAT1. Dylika kreatur har vanligen skelett inuti och sen hänger det saker som skinn och muskler utanpå. På det där vanliga viset som det tenderar att vara med kreatur. 

Det har inte insekter, de har exoskelett vilket tydligt kan ses på den här eldflugan också. Just det här exemplaret har utvecklat ett massivt titanskelett med de för insekter så typiska trakéerna. Andningshålen syns här tydligt.

Exoskelett med synliga trakéer


Uppenbarligen har evolutionen strävat mot att de skall dissekeras och därmed gjort det enkelt för oss att öppna dem. Två snabba snitt och innanmätet blottas. Det är inte många andra knivdjur som kan vändas ut och in på ett sådant gentilt vis.

Två skruvar, en storlek på torxmejsel


Det är raka motsatsen till RAT 1 där man hittade 5x2 + 2 +3, d v s 15 st skruvar. Här finns totalt 3. Två fästpunkter inklusive pivotskruven och en utöver det för låsarmsförstärkningen. 

Minimalismen i detta hänseende kompenseras av rikliga mått ingående teknik. 

Här vare keramik, kom och köp....keramiiiiik!



I nästan alla sina beståndsdelar


Eller vad sägs om detaljer som:
  • Avancerade material i både kropp och käkar
  • Välvda, ventilerade sidor med två ytbehandlingar
  • Gummibussningar för att hindra pivotskruven från att gänga upp sig. Bättre än gänglåsning? 
  • Miniatyrflipper som trots allt fungerar
  • Lager i keramiskt material. Ett material som återkommer i detentkulan. 
  • Internt bladstopp
  • Låsarmsförstärkning
Inget clip givet storleken på djuret och inte heller något översträckningsskydd. Insekter är starka och bryter inte ett ben bara för att någon bänder lite i det. Däremot verkar det välgött för magen buktar ut på bredden.

Käkstyrka, hela 3,8 mm grov M390 att knipsa med


Käkarna på det här exemplaret är starkare än brukligt på så här små kreatur då de är gjorda av M390. Det här exemplaret verkar dock vara ovanligt domesticerat då den inte bitit mig än.


/ J - entemolog i vardande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar