fredag 17 maj 2019

Ska vi byta grejer med varann'?

- en historia om bristande rutin och tidsskillnad


Det finns de som är mer erfarna än jag när det kommer till såväl att sälja knivar som att byta dem. Särskilt gäller det senare. Det är transaktioner jag endast utfört vid två tillfällen tidigare. För all del har de gått bra, åtmistone sett från min horistont och jag har inte hört några vilda klagomål från den andra sidan heller så jag får förmoda att känslan var ömsesidig.  

Men internationellt har jag inte skickat något förut. Det här var första gången och det blev en tudelad upplevelse kan jag säga.   

Upprinnelsen stod som så mycket annat att finna på Instagram. Där blir jag tämligen frekvent kontaktat av personer som vill köpa, byta eller sälja något. Den här gången en synnerligen sympatisk herre från soliga Hawaii. Han visade sig inte ha fått nog av sol trots geografin utan ha ett stort intresse för märket Two Sun och innehar ett större antal dylika och har tydligen hanterat fler än så. Hur som haver saknade han en modell som jag råkade äga. Det är ju så med dem att de raskt marscherar vidare till nya modeller varpå de gamla antingen utgår eller görs i oregelbunda batchar.


Kniven som lockade till byte, Two Sun TS45 Phalanx


Modellen som saknades var en TS45 Phalanx. En kniv jag förvisso tycker om då det var den första riktiga kvalitetskniven jag köpte från Two Sun. Men jag använder den mindre än jag borde och i potten lades en betydligt dyrare kniv. Till saken hör att jag köpte de flesta av mina TS-knivar innan de var kända och i det här fallet hade jag betalt runt 340 kr. 


Det som erbjöds i byte, TS81


Dessutom var kniven som erbjöds ny och oanvänd då mannen ifråga tydligen har för vana att köpa dubletter av knivar han uppskattar. Det har jag inte råd med men erbjudandet lockade, särskilt som min var begagnad. 

Sagt och gjort, skick beskrevs, bilder utbyttes och jag försökte vara så noggrann och ärlig som möjligt. Blad i D2 gör att det fanns några mikro-fläckar om man granskade det noga. Men det beslöts snabbt om transaktion. 


Pronto-paket, det gick fort att få iväg det


Vad jag inte kunde ana var hur samvetsgrann och framförallt snabb min nya amerikanske byteskompis var. Han hade inte heller genomfört någon dylik transaktion tidigare och var mån om att göra rätt för sig även han. Vi rådgjorde med varanda lite kring hur paketen skulle märkas för att inte vare sig luras eller fastna i tullen. Det är inte kontraband vi talar om utan helt legala fickknivar. 

Men det är här tidsskillnaden kommer in. Det var en fredagkväll det här så att skicka paket för min del hade blivit lite sent. Men inte för honom. Vips hade han både hunnit skriva ut tulldeklarationsblankett, försegla kuvert, hunnit till posten - om de nu fortfarande har sådana på Hawaii samt skickat försändelsen. 

Och se där uppstod problemet. I sin iver att göra rätt för sig märkte han försändelsen "pocket knife" och värdet "75$". Det hann inte jag se förrän det var sent. Själv skrev jag detsamma fast värde "20$" istället. Mest för att det skulle stå en summa på blanketten. Oärligt, nej inte direkt då det var ett byte och värdet på en begagnad produkt är precis vad någon behagar betala för den. 

Efter mindre än en vecka hade den lyckliga personen på Hawaii min före detta kniv i sin hand. Men tyvärr var det inte ömsesidigt. Min dröjde och dröjde lite till varpå jag började ana ugglor i mossen. 

Jodå, precis som vanligt satt paketet fast i tullen och det drog därför ut på tiden. Tullens papperskvarnar mal långsamt som bekant. Sen fick jag den sedvanliga trista avin. Jodå de ville ha både tullavgift och moms på varans värde. Detta trots att det var ett byte och jag inte betalt vare sig en dollar en krona för kniven. Men det gick inte att svära sig fri från informationen i det finstilta som medföljde.

Det visar sig att gränsen för momsfritt vid byte går vid 500 riksdaler. Så go' vänner håll er under den summan om ni byter prylar med någon utanför EUs gränser. Hur det fungerar med Finland vet jag ej. 

Men det visste ni säkert allihopa redan. Det är bara jag som är nybörjare.


/ J - Novis

2 kommentarer:

  1. Har själv en knivpaket från USA som legat i Stockholm/tullen sedan 18 April. Det känns ganska farsartat..

    SvaraRadera