söndag 4 augusti 2019

Dö dö dö!

- trender jag hoppas försvinner

Som ofta uttrycker jag mig en smula drastiskt. Alla nedanstående trender eller åsikter behöver kanske inte . Några behöver det emellertid och andra skulle må bra av att nyanseras eller bara mattas av något. I jakten på det senaste kastas en hel del barn ut med badvattnet och rena stolligheter uppmuntras in absurdum. Ibland så mycket att små fjädrar växer och inte bara blir hönor utan transformeras till ståtliga nakna kejsare(pingviner).  

Det här är några exempel på uppfattningar och etablerade "sanningar" som omhuldas i knivvärlden som den gestaltar sig på forum, Instagram och YouTube. 


- Koppar är coolt. ALLT gjort i koppar är häftigt nuförtiden. Pennor, knivar, ficklampor och diverse andra pryttlar som man tydligen skall fylla fickorna med. Vinnare på Instagram är den som kan färgkoordinera bäst och mest. Sen att koppar förutom att ha de vanliga nackdelarna som metall medför är mjukt och därmed repas lätt, är svintungt och att man luktar skunk om händerna när man använder det får man stå ut med. Bara man får sin dagliga dos av patiiiiiiiiiiiina.

- Det går inte att bära en kniv med spetsen nedåt. Nähä, varför inte det nu då? Spyderco Military någon?* Om det överhuvudtaget skiljer något på hastigheten när det gäller att fälla fram bladet så är det en ointressant millisekund, det är generellt säkrare och på en del modeller är det helt enkelt bekvämare att ha clipet där eftersom det är mindre i vägen när man använder kniven. Notera ordet använder.


De här knivarna går ju inte att ha!


- M390 är svaret på allt. Bara den magiska beteckningen står på bladet struntar vi i små detaljer som härdning, värmebehandling, egg- och bladgeometri samt slipning. Är kniven dyr SKALL den ha M390-stål i bladet om det inte är ett damaskblad - frågor på det?

- Vi behöver mer Timascus i knivvärlden. Jodå för desto mer fläcktyfus en kniv har desto mer exklusiv är den. Räcker inte det skall det mixas med lite zirconium och helst något strimmigt blad med få lager. Lika smakfullt när det används för mycket som en fuskpäls i leopardmönster parat med ett par zebratights. Tydligen förvandlas många knivsamlare med mycket pengar till en korsning mellan skator och Liberace. Bling skall det vara!

- 57 HRC är tillräckligt hårt för vilken kniv som helst. Jodå, på samma sätt som bladfjädrar duger utmärkt till fjädring på bilar. Istället för att härda respektive stålsort till sitt optimala värde kan man hävda att si och så hårdhet räcker. Allt för att spara en slant.

- Men den har så bra "ACTION". Åh, titta mitt knivblad faller fortare än stjärna! Svinbra om man gillar fällknivar med liten kontaktyta mellan blad och handtag och uppskattar att rengöra knivar varannan dag. Och framförallt att riskera att bli av med fingertopparna när man skall stänga sin kniv. Det är viktigare att en kniv är "drop shutty" än säker. Märkligt det där eftersom det ofta hävdas av samma personer som inte gillar linerlocks för att de hävdar just det, att de inte är "säkra".

- Liner locks går inte att använda. Det hävdas bestämt att Frame locks är "starkare". Det utan några som helst bevis. På något sätt är det underförstått i och med att låsarmen SER tjockare ut. Sen att funktionen är beroende av det ingående materialet och hur det behandlats, låsgeometri, hur kraftigt urholkad låsarmen är för att fjädra och den FAKTISKA kontaktyan mot bladet struntar man blankt i. Låt inte fakta stå i vägen för en god åsikt.

Det var några jag kom på när jag satt och klurade på min kammare. Vilka trender, företeelser eller åsikter tycker ni får för mycket utrymme eller kanske bara bör nyanseras lite?


/ J - svingar vilt


* Sen finns det ytterligare ett skäl när det gäller stora knivar men den som inte insett det får klura lite på saken så lovar jag att återkomma till det vid senare tillfälle.

PS. Innan ni skiter knäck, texten innehåller ett visst mått ironi. Men också en grund av allvar.

5 kommentarer:

  1. Delar dina åsikter helt! Bra skrivet.
    Mv.
    Robban från Facebookgruppen

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Tack! Sen är det som sagt skrivet med en glimt i ögat. Inte helt allvarligt!

      Radera
    2. Min största ögonnagel är öppen vs stängd handtagskonstruktion. Den öppna är tydligen lättare att göra rent(?!)
      Sen att den är skit att jobba hårt med då man får två skivor rakt in mot benet i tumleden. Viktigaste nackdelen är enligt mig att den är just öppen. Allt som råkar passa mellan skollorna kan leta sig in och göra hackebiff av skäreggen. Men visst, när mjukheteni stängningsmekanismen är det viktigaste är det som du säger viktigt med enkel rengöring. Bara det att det stämmer inte. Det är inte lättare. Det är precis lika osvårt med en stängd konstruktion som en öppen. Skillnaden är att en lösning kostar mindre än den andra, och youtube-profeterna hjälper gärna till att sprida den myt som ofta tillverkaren själv gett upphov till.

      Radera
    3. Den skriver jag definitivt under på! Som du säger, mindre yta mot handen ger mindre komfort när man tar i. Särskilt om man skär i trä är min erfarenhet. Lättare att rengöra? Nä, det räcker med en tops i båda fallen. OM valet finns föredrar jag en bra backspacer helt enkelt!

      Radera
  2. Stora knivar gör dig bra med spetsen ner för när man drar upp den ur fickan har man fingrarna på rätt ställe för att öppna den utan att ändra greppet. Har man spetsen uppåt i fickan, får man ju bara tag i ändalykten och är kniven stor är man långt ifrån öppningsmekanismen.


    Kan det vara det du menar?

    SvaraRadera