måndag 9 december 2019

Dagens bild nr 192 Delicalicious

Den här bilden togs för ett antal veckor sedan. Därefter kom ett par nätter med frost som nöp de sista färgerna och förvandlade nästan allt till fyra nyanser av brunt. Några vindpustar senare hamnade det mesta dessutom på marken och strax därefter blev det vinter. Även det vita kom och gick.   

Lönnlövet speglade emellertid färgen i kniven på ett förträffligt vis. Färgen som Spyderco kallar "burnt orange". 


"Delicalicious IX"

Modellen är en Delica 4 och en av relativt få "sprint runs" jag äger. De är Spydercos namn på begränsade upplagor. Eftersom de gillar att spä på samlarmanin hos de som är lagda åt det hållet finns ett närmast oändligt antal utgåvor av vissa knivmodeller. "Sprint run" skall inte förväxlas med de "exclusives" som görs tillsammans med diverse knivförsäljare som Knife Center, Blade HQ eller företag som Abel Reels etc.

Spring runs har alltid en upplaga som understiger 1500 st, ofta 600 eller 1200 exemplar. Idén är att de endast görs vid ett tillfälle för att sedan inte återkomma. 

Det speciella med just den här upplagan är dels färgen som nämndes inledningsvis men även bladmaterialet. Det är ett San Mai-blad med japanskt HAP40 stål i kärnan med SUS410 på utsidan. HAP 40 behöver lite "stöd" då det är ett stål som är oerhört hårt och hållbart men inte särskilt segt. Dessutom oxiderar det lätt. Det är i grund och botten ett pulver- och verktygsstål. 

Stålet kombinerat med geometrin och tunt gods förvandlar dock den här kniven till en fick-skalpell vilket uppskattas av mig.

/ J - övervintrare

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar