fredag 27 december 2019

Dagens bild nr 195 Nattsvart

All Blacks - Det är smeknamnet på Nya Zeelands rugbylag. De som är kända för sin "Haka" (krigsdans) som för övrigt heter "Kapa o Pango". Det skulle också kunna vara namnet på de här knivarna. De är helt svarta eller som det brukar heta på modernt knivspråk "Blacked Out". Det innebär i all enkelhet att såväl skruvar som handtag och blad är svarta. Det kan uppnås med lite olika beläggningar men de mest hållbara brukar vara varianter av DLC som står för "Diamond-like Carbon". 

Stålet under svärtan i det här fallet är från vänster CPM S35VN, CPM S30V och Böhler/Uddeholm N690. 


"All Blacks"


Knivarna är Cold Steels American Lawman, Spydercos Paramilitary 2 eller PM2 som den oftast benämns samt Extrema Ratios modell BF2CD. De är gjorda i Taiwan, USA respektive Italien. 

I allmänhet är jag inte någon varm anhängare av svarta knivar. Det finns ingen uppenbar poäng med det förutom att i vissa fall skydda bladet. Oftast gäller det om rostbenägna kolstål är inblandade. Annars är det mycket snack om att inte vara reflekternade och dylikt. Kanske har någon nytta av det men det gäller inte mig. Ett tredje skäl kan vara att det finns de som tycker det ser häftigt ut förstås.

Men som jag brukar säga i de här sammanhangen, omväxling förnöjer och därför blir det trots allt någon helsvart kniv emellanåt. I vissa fall är det till och med så att kniven inte kan fås i någon annan färgställning. Det gäller exmpelvis Cold Steel-kniven på bilden.

Vid närmare eftertanke gäller det även Extreman. 


/ J - inte så ljusskygg

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar