söndag 26 januari 2020

Att namnge knivmodeller

Det är inte lätt att döpa saker och ting i en global värld. Ni känner säkert alla till skräckexemplen från bilvärlden. I Sverige är nog Hondas modell Jazz mest känd, inte för att den är musikalisk utan för att den från början hette F***a. Vilket om man slår upp det i en ordbok som bekant enbart betyder blöt mad eller våtmark på lite ålderdomlig svenska. Den döptes dock om innan den släpptes.

Fler exempel på misslyckande finns och många biltillverkare väljer därför siffror istället. Det är relativt säkert så länge man inte nuddar vid heliga tal eller kombinationer som "666" med symbolisk innebörd. 740 är därför ett tryggt val. Ja förutom då att det finns flera modeller som delar på den beteckningen. Förutom Volvo kan jag direkt komma på BMW. Redan där kan det trassla till sig. 

" Wir waren namenlos" som Rammstein sjöng. 92, 8, 0770, 710 och 943


Den naturliga länken mellan bilar och knivar. X5 - en modell från BMW och Hogue!


Samma problematik finns förstås i knivvärlden. Å ena sidan vill man vara säker på att inte förolämpa någon på ett språk man glömt att kontrollera. Å andra sidan efterfrågar alla namn. Inte minst gör några kända recensenter det. Mest för att de  hävdar att man inte kan hålla isär alla knivar annars. Jag tror att det är ett lyxproblem i grund och botten. De flesta har inte så många knivar eller brett intresse att de inte klarar det ändå. Men det är klart, härförleden recenserade jag en kniv från Ruike med "namnet" P671CB. Någon som kan komma ihåg det?

Sen kan man faktiskt göra en sifferkombination så känd att den blir smått ikonisk. I tidigare nämnda bilvärld har vi "911" som de flesta initierade vet vad det står för och i knivvärlden är talet "940" tämligen känt. Det är då inte en bil utan en modell från Benchmade. På hemmaplan har vi modeller som 38, 88 och 92 och då torde de flesta veta vad jag talar om. Det är förstås knivar från Eskilstuna. EKA har valt den vägen precis som amerikanska ZT gjort. De har bara sifferbeteckningar. Eller ja, EKAs modeller heter även "Swede" men eftersom alla tre gör det hjälper det inte. Anonymt sa Bull. 


Djur


Med det sagt har de högljudda recensenterna trots allt en poäng. Namn är lättare att komma ihåg än beteckningar. Då återstår bara att komma på dem och inspiration kan hämtas från många källor.

Djur är mycket populära och särskilt fåglar får frekvent låna ut sina namn till knivar. Utan att tänka allt för länge kan jag ur min egen samling erinra mig modeller som heter saker som Parrot, Pelican, Eagle, Seahawk, Puffin, Raven, Falcon och Songbird. Det var bara några få från mina hyllor. Sedan finns förstås Falken från Brusletto, Kiwi från Spyderco, Harpy och Woodpecker från QSP, Osprey från Artisan, Eagle från Al Mar och så vidare. Listan kan göras lång.  

Det ultimata fågelnamnet måste dock vara Spyderhawk där man för säkerhets skull kombinerat både märke och modell i samma namn. Spyderco vinner till slut ornitologikampen på knockout genom att deras budgetmärke heter just Byrd och att deras modeller utgör en helt egen flock.  

För ornitologen

Vissa namn är lättare att komma ihåg än andra. Ladybug finns det bara en av såvitt jag vet. Men på samma vis som bilar kan ha samma namn kan knivar ha det. Både Spyderco och Two Sun har varsin "Firefly" till exempel trots att de djuren knappast är särskilt macho.

Tvärtom förhåller det sig med Roach från Kizer. Förvisso bara en kniv men två betydelser. I alla fall om man vågar sig på en översättning. Kackerlacka eller mört det är frågan?

Spyderco måste förstås ha minst en spindel i modellprogrammet och den hittas i Kapara. De gillar förstås insekter som ni redan märkt och till listan kan adderas knivar som Bug, Grasshopper, Dragonfly, Honeybee och Cricket. Men insekter gillar även Artisan Cutlery som hakar på tåget med en Hornet, Muela och Manly har varsin Wasp, ESEE både Avispa och Zancudo, Nova Blades en Termite och QSP erbjuder en Locust. 

De tuffare djuren har långt fler knivmodeller uppkallade efter sig. Frågan är hur många "Shark" det finns egentligen? Åtminstone Linton Cutlery, MAC, Artisan Cutlery, QSP och Dozier ståtar med varsin. Då har vi inte ens närmat oss Fantasy-genren där man hittar fler mångtandade fiskar. Syftet med att välja ett namn istället för en beteckning känns plötsligt en aning förfelat. Vilken haj menade du? Case hjälper oss lite med att åtminstone precisera med Hammerhead och Massdrop gör detsamma med Thresher. 

Även noshörningar får sin del av kakan. De är minst lika häftiga de om man går efter hur många knivar de inspirerat. "Rhino" kan fås från Southern Grind, Peña Knives, Kizer, Fox, Valkyrie Knives, Spyderco, Viper, Boker USA, Muela, Bestech och så vidare. Och med tanke på att det finns färre arter noshörning än det finns haj blir det knepigt att hålla isär dem. TOPS försöker med Black Rhino men i gengäld hade Cold Steel en sådan också en gång i tiden.   

Järvar är också rätt tuffa. En sådan kommer från Karesuandokniven och en annan från Kellam. Det finns fler exempel och just det namnet tycks jämnt fördelat mellan kateorierna bensinmacksknivar och seriösa jaktknivar. Exemplen ovan tillhör den senare kategorin.

Från Kizer bjuds vi på en hel flock fårhundar, Sheep Dog i olika varianter. Hundar erbjuder också Emerson, Maserin och Case i och med varsin Bulldogg. Någorlunda lik en hund i ansiktet är Sea Lion som Kizer erbjuder. Ett annat vattenlevande däggdjur är det något tamare Sea Otter från Linton. Sen har vi förstås Dolphins från Maserin, Bestech och Kizlyar. 

Men katter är mer populära än hundar när det handlar om att tjäna som inspirationskälla för knivnamn. Förutom att vi har märken som Puma, Loewenmesser, Lionsteel och Katz så finns även enskilda modeller som Emerson Tiger, Cold Steel Tiger Claw, CRKT Civet, Spyderco Cat, Marttiini King Lion, Böker Plus Wildcat och Ocelot. En Ocelot hade förresten även Spyderco på programmet en gång i tiden. TOPS och Schrade ger oss Mountain Lion. Knives of Alaska producerar en Bob Cat och så gjorde även Ka-Bar.

Katter jagar bland annat möss. Om de inte är enorma som Giant Mouse förstås. Mer normala möss hittas däremot från Spyderco, Blade Tech, Linder, Muela och Slysz. 

Sen får vi inte glömma andra musjägare som ormar. Mares har en Snake. TOPS erbjuder en Anaconda, Medford en Viper vilket för övrigt även är namnet på ett märke från Italien - Viper Knives by Tecnocut. Artisan Cutlery har en Cobra i katalogen och vilken fan av Stallone kan glömma Gil Hibbens Cobra? Spyderco är som vanligt inblandade och ger oss Hundred Pacer. QSP vill inte vara sämre med både en Copperhead och en Mamba. Mambor är förresten extra populära. Gillar du dylika kan du även få dem från Extrema Ratio, Black Jack, Spyderco, Two Sun, Böker, XDive och så vidare.

Inte lika tuff är nog "Blue Sheep" från Real Steel. Det krävs mod att döpa en kniv efter ett får. Låt vara ett mycket kraftfullt djur från Himalaya och inte en liten ulltott från England. 

Tuffingarna på Cold Steel döpte å andra sidan sin Okapi-kopia till Kudu som är en antilop och Alliance Designs ger oss Anchovy som betyder ansjovis helt enkelt. En annan snäll fisk, Beluga, kommer från Bestech. Fisk kanske det inte är men CRKT har förstås sin kända Squid och Fox sin Octopus Vulgaris. CRKT går på djupet med Shrimp och på samma tema återfinns Prawn från EOS.   

Ett mycket ovanligt djur bjuder Real Steel på som har en "Takin" på modellprogrammet. Det namnet var jag tvungen att en gång slå upp och lärde mig något nytt. Takinen som för övrigt kan beskådas på Skansen påminner om en ko, fast är närmare släkt med får. Den har horn som en gnu, nos som en älg och rygg som en bison. Den hittas även den i Himalaya. 

Ännu mer ovanligt blir det när vi närmar oss utdöda djur som T-Rex från Homer Zhu, Triceratops från Linton, Trodoon från Mictrotech och Megalodon från Real Steel som dessutom förtydligat i en senare version kallad "Megalodon Fossil". När jag tänker efter  kan T-Rex även hittas hos Wander Tactical, Magnum, TTK, Warren Thomas och Puma. Mer vaga är CRKT som nöjer sig med Fossil så där i största allmänhet. 

Nästa steg är rena sagodjur som en Griffin från Real Steel eller populära Dragon som kan fås från Artisan Cutlery, Condor och CRKT för att nämna några. Annars är drakar mest förbehållna skräpknivar.


Beskrivande


Andra knivar har fått mer beskrivande namn där endera utseende, bladtyp eller funktion ingår i namnet. Några exempel:
  • Arrow är förstås en dolkliknande sak (OKC)
  • Daghetta drar åt samma håll (Lionsteel)
  • Stinger är liten och spetsig (Protech)
  • Splinter är lång och smal som en speta faktiskt (Kizer)
  • Gourmet är en "steak knife" (Maserin)
  • Waistline har timglasformat handtag (Artisan Cutlery)
  • Griptilian har gott fäste i handtaget (Benchmade)
  • Pruner från Victorinox är försedd med ett beskärningsblad
  • Kiridashi från Cold Steel har inte så överraskande ett kiridashiblad
  • Prolite är en lätt kniv
  • Colossus från samma tillverkare, Cold Steel är det inte
  • Piko däremot är en yttepytteliten kniv (Böker Plus)
  • Nano är något större fast fortfarande liten, även den från Böker Plus
  • Utilitac, ambivalent skapelse från OKC, praktisk eller taktisk?

Bushcraft är ett populärt begrepp nuförtiden. Knivar med den komponenten i namnet hittas från Morakniv, Benchmade, Real Steel, Condor, Spyderco, TOPS, Brother, Bark River, Lionsteel och Karesuandokniven och säkerligen många fler.   


Både Bushcraft och Black från Mora



Rescue finns det gott om av samma enkla skäl. Det är inbakat i namnet på knivar från bland andra Benchmade, Walther, Fox, ESEE, Emerson, Spyderco, Beretta, Ontario, TOPS, Böker och Victorinox. 

Otaliga knivar heter naturligtvis "Hunter". Så många att de knappt går att räkna. Men Buck har en känd fällkniv på temat. Men knivar med det namnet kan fås även från Puma, Fox,  Karesuandokniven, Linder, Brusletto, Cold Steel, Maserin, Victorinox, Kizlyar, Fällkniven, Muela, A.G. Russel, Joker, Queen, Benchmade, Casström, Kurosaki, Case, Böker,  m fl. Ibland preciseras typen av byte vilket är fallet med Eikhorns Boar Hunter, Muela Ibex Hunter, Puma Deer Hunter, Kershaw Moose Hunter, Järvenpää Elk Hunter. 

Mest beskrivande och därmed innehavare av ett mycket långt namn är kanske Fox modell "Tranciafuni multiuso aeronautica militare"

Kategorin kan avrundas med Mora Bushcraft Black där både funktion och utseende fått vara med. 


Yrken och arbete


Cold Steel gillar den här genren. De bjuder oss på favoriter som American Lawman och nyare Working Man. 

De är emellertid inte ensamma. En av de äldsta exemplen jag kommer på är Spydercos Worker som var den första kniv de gjorde. De har förstås även sin ikoniska Police och sen velade de lite genom att släppa en Rookie.

QSP släppte även de en Worker förra året och Kershaw har tidigare varit inne på samma tema med Needs Work. Andre Villiers har en Butcher och sen har vi förstås Chris Reeves kända flaggskepp Sebenza. Ordet betyder just "arbete" på Zulu. 

Traditionella knivmönster drar inte sällan åt det hållet och bjuder på "Physicians knife", "Trapper", "Whittler" och "Cotton Sampler", "Lemon Tester" och så vidare.

Spyderco har även den mer ovanliga Shaman som kanske kan diskuteras om huruvida det är ett yrke eller ej.


Akronymer och andra förkortningar


Förkortningar finns det gott om och akronoymer, alltså förkortningar som går att läsa ut är extra populära. Åtmistone på andra sidan pölen. Här ett axplock av båda typer:
  • SERE - Survival, Evasion, Resistance, Extraction. Knivserie från Al Mar
  • CQC - Close Quarter Combat. Flera exempel finns men kanske mest känd från Emerson
  • AFCK står för "Advanced Folding Combat Knife" och kommer från Benchmade
  • SLT eller "Slim Line Tactical" kommer från Kizer
  • CF är kortare och namnet på Gerbers kända kniv skall helt enkelt utläsas "Combat Folder" 
  • H.E.S.T - Hostile Environment Survival Tool, från DPX Gear. 
  • B.E.S.T - Black Eagle Strike Team, från TOPS
  • C.U.T - Combat Utility Tool, återigen från tops. 
  • I.C.E - In Case of Emergency, tredje exemplet av mästarna på området TOPS och ett fjärde
  • C.A.T - Covert Anti Terrorism
Inte alla förkortningar antyder militär, krig och död. En del är mer civila som:
  • RAT - Randall Adventure Training. 
  • BOB - Brothers Of Bushcraft
  • PPT är en förkortning som inkluderar upphovsmännens namn Perrin, Perotti och Thiel
  • ATR - At The Ready
  • SLB - står för Stout Little Back up eller Bastard som någon sade
  • GSD - Get Shit Done ibland hävdas det mjukare Get Stuff Done
  • KUF - Kitchen Utility Folder
  • T.R.E - Three Rapid Exchange 

Egennamn och geografiska namn


Sen finns namn på knivar som består av just det, namn. Centofante med ett ordningsummer efter kommer från Spyderco som också har Brouwer, Des Horn, Lum och Bradley gånger två, Casström har sin Lars Fält och CRKT en Carson. 

En ovanlig kombination bjuder Böker Plus på med Exskelibur. Namnet är en ordlek med känt mytiskt svärd och de två upphovsmännen som ingredienser, Skellern och Burgess. 

Mer ståtliga namn bjuds på från A.G.A Campolin med Diana. Det är jaktens gudinna som fått låna namn åt den kniven. Flera gudanamn finns som exempelvis Idun, Tor och Njord från Fällkniven. Rike ger oss även de en smula nordisk mytologi med Thor och Bestech sneglar åt Egypten med Horus.


Diana, Exskelibur och Des Horn


Platser kan fungera. Åtminstone tycker Benchmade det då de ger oss Crooked River. Karesuandokniven är döpt efter en plats och de har även knivar som Singi och Nallo på programmet. Brusletto vill inte vara sämre med Rondane. Hungarian ger inte utrymme för tvekan om inspiratonskällan. Från Spyderco kommer inte bara den utan även Pattada som är en ort på Sicilien. Båda de här knivarna ingår i deras Ethnic-serie så det känns logiskt. De vill också få oss att tänka på värme med modellen Caribbean. Varmt är det även hos Cold Steel som ger oss Luzon vilket är Filippinernas största ö.

En ö är också Vrango från Spyderco även om det ursprungliga namnet är Vrångö då desigern är svensk. Även Morakniv sätter Sverige på kartan, bokstavligen, med Garberg och Eldris.

Kizers Tangram-serie har både Amarillo och Santa Fe och CJRB ger oss såväl kargare miljöer med Taiga och Gobi samt blötare med Mangrove. Ännu kallare är det i Yukon och det heter en kniv från Böker Plus. Även Bark River vill placera oss på en Tundra.  


Enbart märkliga


Drunken kanske inte är så märkligt egentligen, mer långsökt i mitt tycke. Tydligen skall man känna sig så om man studerar mönstret på handtaget närmare. Ännu suddigare blir det med Kershaws Blur för att inte tala om CRKTs Mirage.

Mini Diesel tycker jag är en smula underligt, jag hänger med på prefixet "mini" men diesel? En kniv från Peña är det i alla fall.

Bedlam, visst kniven är galet stor men dårhus kanske är att gå för långt? Men det tycker i alla fall inte Benchmade. 

Camber, är hjulvinkeln på tävlingsbilar i relation till karossen. Hm, Kershaw hur tänkte ni där?

En ny skapelse från Real Steel är döpt till Chatbot. Förklaring till det önskas. 

Spyderco är en av få som satsat på tandfyllning eller vad sägs om Amalgam? Ja, jag vet att det även kan betyda blandning på engelska.

Nästan så de är värda en egen kategori är de som ger märkliga och ofta våldsamma associationer. Den typen som du inte vill bli förknippad med om det händer något dramatiskt. Särskilt inte i USA där sådant kan ställa till det om du hamnar i domstol. 

Broken Skull från Cold Steel. Jo, jag vet att det är namnet på en ranch ägd av den påstådde designern tillika wrestlaren Steve Austin. Det märkliga är att den tidigare Lone Star Hunter ser exakt likadan ut. I vilket fall är namnet uselt och andas finnar och tonårshormoner när det hittas på bladet på en kniv.

Superbad från Kizer har samma fadda smak i munnen. Är det kniven som är skitdålig eller är det slanguttrycket stentuff som avses? Men det blir värre, från Kizer kommer nämligen "Flip Shank". Shank är för den som inte vet ett primitivt fängelsetillverkat huggredskap vanligen nyttjat för att försöka ha ihjäl sina medmänniskor med. Men Kizer bara fortsätter på temat eller vad sägs om "Assassin"?

Tämligen aggressiva är också Emerson med Vindicator som betyder hämnare, Bastinelli med Assaucalypse och Cressi Sub med Killer. Men den sistnämnda är å andra sidan en dykarkniv och det som skall dö är nog mest fisk. 

Löjligast av alla i hela universum är emellertid TOPS. Åtminstone när det kommer till mängden fåniga namn. Vi har redan nosat på några av deras alster. Här några till som HKT - Hunter Killer Tracker, Baghdad Boxcutter och Cockpit Commander. Den sista av dem insinuerar både det ena och det andra även om det troligen inte var medvetet. Men de toppar med en Taliban Take Down. Kommentarer överflödiga. Mall-ninja var bara förnamnet.

Men de hade hård konkurrens av Microtechs D.O.C Killswitch eller Death on Contact. Killswitch står för att det är den automatiska versionen. Med i töntleken vill även Medford vara med Slender Utility Knife och Fixed Utility Knife. De namnen skrivs nämligen också som akronymer och blir då S.U.K och F.U.K.

Apropå att läsa måste Busses Nuclear Meldown Special Forces Natural Outlaw få ett hedersomnämnande. 

Sen finns de som egentligen skulle hamna under djur men är så besynnerliga att de hamnar här istället. Eller vad sägs om Pangolin (myrkott) från Artisan Cutlery. Ordet måste ha valts för att någon på kontoret som uppenbarligen saknade ordbok tyckte det lät coolt. Utseendet har inget med den lilla bepansrade svansförsedda myrätaren att göra. Det hela är enbart märkligt. 

Låt mig avrunda kategorin med Candiru som egentlien är en liten aggressiv parasitisk fisk från Sydamerika. Mest känd för att den kan krypa upp i urinröret på en man och bita sig fast där vilket lär ha hänt i något fall. Tack för den synen ESEE!



Underfundiga


Ordvitsar finns förstås. Mest kända är nog en handfull Kershawknivar designade av Ken Onion. Och eftesom hans efternamn betyder lök så designade han förstås Leek (purjolök), Chive (gräslök), Shallot (schalottenlök) och Scallion (också schalottenlök). Fantasin tröt mot slutet tycks det. 

Natrix från Kershaw är en, inte så liten pik mot Microtech och deras modell Matrix efter ett upphovsrättsbråk. Microtech stal helt enkelt en design från ZT (modell 777) och gjorde en "Matrix. KAI som äger både Kershaw och ZT svarade då med den här modellen. Natrix är för övrigt ett ormsläkte och namnet syftar till något som slingrar i gräset. Mycket symboliskt och uttrycker exakt vad KAI anser om MT. 

En del knivnamn döljer budskap. Code 4, DAN och K55K

Något mer kluriga är de som förvisso är egennamn men som ändå kräver lite tankearbete för att förstås helt ut. CRKTs Voxnaes design Pilar kräver en förklaring till exempel. Det var namnet på Hemmingways båt! 

Cold Steel har en kniv som heter "Code 4". Det är en kod som amerikanska poliser använder när de inte behöver back up. Månne är kniven en omskrivning av det gamla svenska ordspråket själv är bäste dräng?

Mest komplicerad av alla är troligtvis förklaringen till den Svarta katten, Mercators "K55K". Namnet är faktiskt en slags rebus. Märket, Mercator, är latin för köpman och grundaren för märket hette just Kauffmann som är tyska för samma sak. De är idag en divison av Otter messer för övrigt. Modellnamnet K55K med den sista bokstaven bakvänd skall utläsas: K för Kauffmann, 55 för adressen där de en gång gjordes - Hochstrasse 55 och det sista K:et står för "Katz" alltså katt på tyska. Enkelt eller hur?

Riktigt klurig är även "DAN" från Viper och Tommaso Rumici. Den har nämligen dubbel betydelse. Dels är det en hyllning till en vän till Tommaso som gick bort för tidigt. Han hette som ni kan lista ut Dan. Sen är det en akronym som står för "Daily Assorted Needs". Vilket är passande för en EDC-inriktad kniv. 

Med det avrundar jag dagens namnsdag. Eller eh...

/ J - vilse i namnträsket

2 kommentarer:

  1. Tack för, som vanligt, trevlig läsning! Att EKAs knivar alltid heter Swede stämmer dock inte riktigt då de ju även har/har haft fällknivar i serier med prefixen "Nordic", "Classic" och "Executive"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Nej, det är välbekant då jag själv har bland andra både Classic No 5 och Executive. VAd jag avsåg och som möjligen är lite otydligt är att de med nummer på (38,88 och 92) som räknas upp i texten även heter "Swede".

      Radera