söndag 8 mars 2020

Dagens bild nr 203 En trio kanoter

Från stund till annan känner jag för att slappna av. Även när det kommer till knivar. I de stunderna tänker jag att allt behöver inte gå fort. Att få fram kniven kvickt från fickan där den dinglar i sitt clip, att få det kullagertrimmade bladet att blixtra fram med hjälp av en väl avvägd flipperfena är då inte egenskaper jag sätter främst. 

Inga avancerade lås behövs heller. Inga Axis, Compression, ANT, TriAd eller vad de må heta. Istället för allt detta - enkelhet. Väl beprövade former som överlevt tidens prövningar och fortfarande tillverkas. Det är då man vänder sig mot traditionella mönster av olika slag. De kan vara av olika typ beroende på användningsområde eller för att de är av mer eller mindre regional karaktär. 


"Trio of Canoes"


Materialen är ofta enkla även om en hela genrén på sista tid har fått en återfödelse i "modern traditionals" där man blandar äldre typer av knivar med moderna material. 

De här knivarna har lite av det i sig då de istället för klassiska kolstålsblad har rostfria blad. Materialet är 440C. Knivarna är av så kallad Canoe-typ. Namnet kommer sig förstås av utseendet på handtaget. De är nästan alltid tvåbladiga och i det här fallet har de ett större drop point-blad och ett mindre pennblad. 

Knivarna kommer från Rough Rider även om de nu bytt stavning till Rough Ryder, det är SMKWs husmärke. De här tre exemplaren har skollor i jigged bone, smooth bone och den tredje som tillhör deras Arrow head-serie i sten. Det är i det här fallet en syntetisk sten gjord av slipdamm från turkos som använts till smycken blandat med någon form av lim som sedan utsätts för högt tryck och värme. Finishen på just den serien är för prisnivån extraordinärt hög. 


/ J - känner sig klassisk

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar