tisdag 26 maj 2020

Ny kniv AKC X-TREME EVO

-en OTF från AKC döpt till EVO


Många förkortningar blir det. Den insatte vet att "OTF" i det här fallet står för Out The Front eller helt enkelt en springkniv/stilett där bladet öppnas framåt ut ur handtaget. De finns sedan i två varianter, single-action- där bladet efter avfyrning måste dras in manuellt och double-action där bladets rörelse sköts med en och samma knapp. Den  här modellen är av den senare double-action-typen.

EVO kommer från Italienska AKC som i sin skall utläsas Automatic Knife Creations. Företaget återfinns som de flesta andra italienska märken i Maniago. De är för övrigt systermärke till mer kända A.G.A. Campolin, ett litet familjeföretag som sedan 1947 tillverkar stiletter i mer traditionell stil. 

Modern OTF
AKC X-TREME EVO

Men just den här  kniven jämte en annan modell som också ingår i vad de kallar X-TREME-serien tillverkas i Taiwan. EVO är förstås en förkortning för Evolution och syftar till knivens historia som det finns anledning att återkomma till.

Materialen är inte så pjåkiga då bladet är av AUS8 och i handtaget hittas 6061-T6 aluminium. En bekant legering om man har varit i cykelkretsar ett tag. Den är generellt jäkligt hållbar kan jag säga.

Det är inte en helt liten kniv då bladet mäter nio centimeter. Men mer intressant med en dylik tingest är två andra saker. Det första är hur "hårt" den öppnar. Jodå, det är bra tryck i den här kniven och man slipper det ringande ka-tjingljud som kan uppstå i billigare varianter. Istället erbjuds ett rätt dovt ljud både på väg in och ut.

Den andra frågan är hur mycket eller snarare lite spel det är i bladet i öppet läge. I det här fallet inte mycket alls faktiskt. Den här kniven är utmärkt på den fronten. Särskilt som den här är en kniv i ett välkommet prisläge. Mittemellan de riktigt dyra amerikanska märkena och mycket enkla knivar tillverkade i Kina. Mer konkret innebär det en prislapp under 100 mätt i både $ och €. Den finns dessutom i ett stort antal färgställningar.

Ett test av kniven blir det förstås!


/ J - switchar kniv

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar