lördag 11 juli 2020

Ny kniv - Viper Kyomi

Jag har läst att det finns de som önskar sig en CRKT Batum fast med flipperöppning och i bättre material. Andra önskar detsamma fast med utgångspunkt i modellen  Pilar från samma tillverkare. Eller snarare den stora modellen av den kniven. Den som redan har flipperfena.

Personligen är jag inne på linjen att den önskade kniven redan finns. I alla fall väldigt nära. Den pjäsen har funnits ett bra tag vid det här laget. Det är Kyomi från Viper Knives

Design by Jesper Voxnaes
Viper Kyomi


Gemensamt för alla de modeller jag räknade upp är att de är designade av en och samma person, allas vår danske Jesper Voxnaes. Han är en synnerligen produktiv herre som förutom att göra sina egna customknivar även driver märket Giant Mouse tillsammans med en annan dansk gigant inom området, Jens Ansø. Utöver det samarbetar Voxnaes med ett flertal tillverkare varav Viper är de som han gjort mest ihop med.

Som jag var inne på i inledningen bär den här kniven flera tydliga drag av andra knivar han designat. Bladet är som sagt inte långt bort från det som återfinns på Batum sett till den yttre formen samt bladhålets utseende och placering. De är dessutom båda exakt lika långa, 80 mm. Lägg till en falskegg och du är där. Stålet är dock bättre på Kyomi då det är gjort av N690Co istället för 8Cr13MoV.

Sen var det flipperfenan från Pilar Large eller Pilarge som den större modellen ibland kallas. Slå ihop den med Batum et voilá - en Kyomi. Fast Kyomi har sidor i G10 och titan då förstås vilket gör den lättare. Och det är ändå budgetversionen, annars finns den i kolfiber och heltitanversioner också.

Det är den här kniven i ett nötskal. En mix av för Voxnaes typiska drag. En ny kniv för mig men verkligen inte på marknaden. Men min syn på den kommer så småningom i vilket fall som helst.


/ J - på väg söderut

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar