Knives and Bikes

måndag 8 december 2025

Nya knivar - Lanceur de l'âme CR04

Att jag är något av en frankofil när det kommer till kastknivar kanske framgår vid det här laget. Jag har en faiblesse för små franska entusiastmärken och har nu knivar från märken som Throwingzone, Zitoon Knives, Pierre Cazoulat och inte minst Lanceur de l'âme. Bakom det namnet döljer sig en knivkastare och tillika knivmakare och smed vid namn Maxime Blanchet. 

Den här modellen kallad CR04 tillhör de enklaste i sortimentet. Men det var faktiskt det som lockade mig. Linjerna är rena och måtten samt vikt var precis där de skall. Dessutom var det några detaljer som redan på bild avslöjar för mig att jag troligen kommer att gilla dem.

Lanceur de l'âme CR04


En sådan detalj är utformningen av spetsen i relation till handtaget. När en kniv ser ut så här ger det nämligen ett grepp som känns mer likvärdigt när kniven kastas från handtaget respektive bladet. I jämförelse kan ställas en annan modell från Lanceur de l'âme, Dague du competition. De är i sin tur knivar gjorda för att maximera resultat i tävling från precisionsdistanserna tre, fem och sju meter. Det innebär att det är en fördel med ett så brett blad som möjligt för att öka möjligheterna till högre poäng. Men det gör också att handtaget är smalare i relation, i det här fallet är förhållandet tre respektive fyra centimeter.

Med CR04 ser det lite annorlunda ut då handtaget är 26 mm brett och den greppbara delen av spetsen är 38 mm där mitt pekfinger hamnar men vägen dit är mycket smalare. Det ger goda förutsättningar för en rotationskniv. Särskilt som den är neutralt balancerad. Faktum är att tyngen ligger något närmare handtaget än vanligt. Mycket beroende på att det är rätt kort. 

En liten kaffe innan jag gör ett försök att testa knivarna trots vintermörkret och duggregnet


Totallängden på kniven är 32 cm och tjockleken är strax under 6 mm vilket ger en totalvikt per kniv på 375 gram. Utmärkta proportioner för en kniv för Walk Back. Möjligen är den något för lätt för att vara helt optimal för långdistanskastning men annars förbaskat bra. 

Därutöver finns flera detaljer som höjer det generella intrycket. Ett är hur väl rundade alla kanter är, ett annat är de fint slipade eggarna. Men framförallt märks det på hur mjukt rundade övergångarna mellan blad och handtag är ungefär där hälen på en kockkniv skulle befunnit sig. 

Stålet är som ofta med knivar från Frankrike svenskt och här hittar vi Hardox 450. Ett utmärkt stål för kastknivar har det visat sig. Segt, slagtåligt och lättslipat om oturen är framme och en spets behöver reprofileras.

Jag ser verkligen fram emot att inviga dem ordenligt men för det krävs aningen bättre väder.  



/ J - kastsugen

#knivesandbikes #knivigtvarre

fredag 5 december 2025

New Knife - FKW - Fort Knife Works Cross

There aren't many of them on the market, high-quality stilettos made of decent materials. At least not any that don't cost a fortune. However, if you look among custom manufacturers, there are, of course, many available. But for us mere mortals, it is harder to find alternatives. But here is one of them called Cross from FKW - Fort Knife Works.

FKW Cross


Whether it is a limited edition or not, I will leave it unsaid, but they are numbered, and this happens to be 1030/1200.

The material in the handle sides is aluminium, and the knife can be obtained with or without bolsters. Cross has a total weight of 132 g. Quite a lot for such a slim knife, but the frame is sturdy and made of steel. On the back, there is a clip that cannot be moved, and which is unusual; it is a top-mounted deep ride clip. This is probably mostly due to the handle shape. However, it does have the advantage that the ergonomics are good.

A stiletto with a blade in M390 is not common.


On the other side, you will find a slide safety and the cross-shaped activation button that gave the knife its name. The blade is driven by a coil spring and is medium-fast. Not one of the fastest, but in return, there is absolutely no play in the blade. The lock is given by the construction, a button/plunge lock.

The blade is also just over nine centimetres long, 91 mm and made of steel as fine as M390. The total length of the knife is 21.5 cm.

Overall, a nice and very well-built knife for under a hundred Euros.


/ J - like stilettos

#knivesandbikes #knivigtvarre

tisdag 2 december 2025

Review Karesuandokniven Bäver 10

  

- the companion

This is the larger of two rodents found in the Swedish Karesuandoknivens catalogue, and the model is called, as the title suggests, Bäver/Beaver 10. If you want an even more agile and, above all, smaller knife, there is also a Bäver 8. The numbers have a certain bearing, I can reveal. However, regardless of which knife you choose, you will receive a high-quality product made in Sweden.

Karesuandokniven Bäver 10


Karesuando knives marketed themselves for a while as being the world's northernmost knife manufacturer. Unfortunately, I had to shatter that illusion at one point, when I discovered another one located thirty miles due north. But Karesuando is still damn far north in the world for most people, and now they have reclaimed the throne as the manufacturer I had in mind has now moved production to more southern regions.

The reason I mention geography is that it permeates the entire manufacturing and the company.

Knives, axes and other products from Karesuandokniven stand with at least one foot firmly placed in the traditional, but the other hovers a little above the modern without being trampled down yet. Most materials are sourced from the local area, with birch, reindeer antler, leather and Swedish-made steel. But modern elements have also crept in, such as stainless steel axes and folding knives with carbon fibre frames.

Today's review item, however, does not contain any particular surprises in terms of materials. The question is rather how well they have been used.

Bäver is a traditional hunting and outdoor knife with that little something extra.



Short version: Karesuandokniven Bäver 10, a rodent with a superb bite, nice fur and which is pleasant to hold. A pet for life



Blade


The addition to the name Bäver reveals one thing about this knife, namely the length of the blade. Accordingly, it measures 100 mm. Of that, the edge extends over 95 mm. That is, as with most Scandinavian knives, you can cut close to the handle, which is a feature I appreciate, as that is where you have the most power and control. I am not a fan of the American invention of providing knife blades with "forward choils" as they are mostly in the way when not in use.

The blade is a very slight drop-point bordering on a straight blade. The grind is not unsurprisingly a "Scandi grind"


The steel used in this specific edition is the highly regarded 12C27. If a more exclusive steel is desired, the knife is also available in Damasteel's "Dense Twist" pattern.

There is quite a lot to say about 12C27. Among other things, it is perhaps a bit too simple to find on a knife in this price range, and it is somewhat dated at this point. After all, it is a steel that has been used by Morakniv for many years. But it is also extremely tried and tested, which means that the knowledge of how to harden, heat treat, and best sharpen the steel is also well established. In this way, it is easy to get the most out of the material.

This is noticeable in this case as the blade has held its sharpness very well. During the year I have used the knife, I have not had to resharpen it, but have maintained it with a strop and sharpening rod as I usually do, and it has worked well. It should be added that I have not cut too heavily or roughly with the knife. In plain language, this means no dirty anchor ropes with sand in them or rubber tyres or the like. For those types of tasks, I use other knives. Read "that I care less about".

Then both the material and the finish help to keep corrosion at bay. 12C27 is a stainless steel, and the surface has been given a mirror polish. This means that rust does not take hold even in very humid weather.

The steel is a polished 12C27


The Bävern 10 is a distinct hunting and outdoor knife, and as such it is mainly natural materials with some elements of, for example, nylon rope, tape, thinner plastic and cardboard that are cut. At least that applies to me.

But as I said, wood, both fresh and dry, and meat are what are most relevant given the knife's design. Now I am not a hunter, so no deer have been skinned, and not even a small pike has been filleted, as I am hardly a frequent fisherman either. I take care of the practical parts related to meat handling in the kitchen as I am interested in cooking and also work as a chef. So I have handled fish and also poultry, pork and beef. The knife has also been taken to work so that I would have more user time as background for the review. 

The knife cuts food well as long as you don't get the idea of ​​chopping too many carrots and the like, of course. This type of grind is not particularly good for this. That's just the nature of things. The beaver has a typical "Scandi grind" as it is called nowadays, even though this one has a small micro-edge. The factory edge was otherwise very good - sharp, even and symmetrical.

What happens in this type of material, for example, root vegetables, is that the blade tends to act as a wedge and wants to crack what is being cut. Compared to a kitchen knife, blades made for hunting and especially outdoor activities are thicker to withstand more abuse. In this case, 3.2 mm, which is also well chosen for the purpose.

By that I mean that it is thin enough to cut well in different types of meat and durable enough to handle other things that are relevant, such as mainly wood in different shapes. In that area, this knife excels. The comfortable handle paired with a blade with a good bite gives you pleasure at work. This is a knife you can work with for a long time. The ergonomics are very good.

Then this edge angle bites excellently into wood, so everything from cutting sticks to lighting fires to carving goes well with the Bäver 10. Everything else, on the other hand, had disappointed me.


Handle


Given that the Bävern 10 is actually a slightly larger knife than one might be led to believe from the pictures, the handle is quite spacious. The total length is 11 cm, and of that, 10 cm is available for the fingers. This means that most hands can fit regardless of size. The same applies if you are wearing a thinner glove. The handle is full without being excessively thick. It measures between 25 mm at its widest at the back to 19 mm at its narrowest. It also has a bulge in the middle, although it only measures a few millimetres, so that detail is more of a cosmetic nature than practical. The height varies between 25 and 30 mm.

The materials used are traditional, with a brass finger guard followed by a reindeer antler insert as decoration, and then most of the handle is made of dark-stained birch. The finish is excellent with fine transitions between the materials and a polished surface. 

The handle is mainly made of birch with elements of reindeer antler and a brass finger guard.


It is noticeable that these are proven shapes as the handle literally melts into the hand. At least that is the case for me. This applies regardless of how the knife is gripped. All the most common ways of holding a knife work. Both the hammer grip and sabre grip with a thumb on the handle back/blade base feel comfortable. The same applies if an index finger is placed on the blade's back for precision cuts. Turning the knife to carve towards you feels just as smooth. Much thanks to the fact that the handle is certainly shaped but still in a fairly modest way. 

The handle is slightly widened in the middle and widens at the back


Gripping the knife in a pinch with a thumb on the flat side for really small detail work is also possible, as the handle is not excessively thick at the front.

Bävern 10 bjuder på ett mycket ergonomiskt handtag som är bekvämt i alla fattningar


Then the finger guard doesn't get in the way of work either. But it is quite diminutive with a height of around five millimetres. But it is enough in return for you to feel that it is there. More is not needed on an average hunting/outdoor knife that is not to be used for stabbing, in my opinion.


Sheath


The case that comes with the Bäver 10 is quite simple but works well. It is a traditional "fold-over" type leather case. Slightly less traditional is the internal plastic reinforcement.

What makes the case more locally rooted and somewhat more exclusive than many others is that it uses reindeer skin as a material. On the outside, the Karesuando knife logo is embossed into the leather, as can be seen. 

The case is sewn from reindeer leather.


The fit is good as the knife does not rattle when it is in the sheath. Something I am somewhat allergic to. I assume that all hunters are like that, too, as you don't want anything to make a sound when you are on a pass or sneaking up on something. In my case, it's mostly because I get annoyed by the sound.

The knife is so secure that you can turn the sheath upside down and shake it slightly without it falling out. If you flick your wrist, of course, you have the knife on the ground.

The belt loop accommodates belts up to 40 mm wide



To carry the knife, there is a simple belt loop that is attached with three rivets made of antique-treated steel. The loop is nothing out of the ordinary but allows the knife to hang at a comfortable height. This makes it easy to reach and pull, and put away again. Personally, I am not a fan of knives that sit too high on the belt. Perhaps because I have a certain roundness, which means that the handle then tends to poke me in the side.

The loop takes belts up to about four cm thick. In other words, it works with everything except the widest waist belts.


Conclusion


With the Bäver 10, Karesuandokniven continues to expand its range with functional utility knives in luxury packaging. Function is based on tradition and simplicity. The latter is also what the aesthetics have developed from. It is simple and clean with little gems here and there.

In this case, it is the overall lines together with well-chosen materials that give the model its elegance. When this is then paired with good craftsmanship, it results in a superb knife.

By "luxury packaging", I mean that the knife is made in Sweden and mostly by hand. It gives a special feeling which also permeates the quality control. I have several knives from Karesuando, and they have all been of the highest quality. I have had my oldest (Järven) since 1990.

Autumn - apples, quinces and a beaver


The materials are not only what gives the traditional connection, but also what anchors the knife locally. This applies to both the knife handle and the sheath. As expected, dark-stained birch, reindeer antler and brass are found here. The latter is said to scare away evil spirits, which may be needed. In Sami tradition, the material is linked to magical properties. The sheath is simple but well-made in reindeer leather.

The blade steel is also partly traditional. By that, I mostly mean that for being stainless, 12C27 is quite old. A steel that has been used extensively in Moraknivar and in a significant part of French knife manufacturing for many years. But now it is probably a bit dated, and I think an upgrade could be in order even in the slightly simpler editions of Karesuandokniven's products.

If you are going to stick to stainless steels, some are both equally rust-resistant and are quite tough, and at the same time keep their sharpness significantly longer than this. But when I spoke of gems above, I meant, among other things, that the very shiny blade finish is not only nice to look at but also makes the knife even more resistant to stains.

In terms of function, the Bävern 10 performs exactly as I hoped. The blade has a good bite, whether you are cutting a big piece of meat, cutting a rope or carving wood. In addition, the handle is ergonomic, not only comfortable to hold for a short while but also to work with. Then the knife is light and well-balanced. The knife alone weighs as little as 95 g, and the entire package with sheath ends at 162 g according to my scale. This means that it does not weigh down a pack when you are hiking, for example.

Karesuandokniven Bävern 10, a good companion on all kinds of journeys

So overall, Beaver is what it seems to be. A beautiful utility knife with that little extra that is sometimes hard to describe. What comes from good design, fine materials and solid experience.

The price of the knife is currently around 2645 SEK, and for that, you get a life companion. An excellent gift for someone you love or maybe yourself.




Specifications:

Length Overall: 210 mm
Blade Length: 100 mm
Blade Thickness: 3,2 mm
Steel: 12C27, HRC58
Weight: 95 g (knife only, 162 g with sheath)
Handle: Birch/Reindeer horn/Brass
Sheath: Reindeer leather

Produced by Karesuandokniven, made in Sweden


/ J - in pursuit of my northern roots

fredag 28 november 2025

Fredags-EDC CXLVI

Fredag den 13e. Kunde det ha varit med tanke på hur saker och ting känns. Inget gott kan komma ur den här dagen. Nu är det inte det utan datumet avslöjar att vi befinner oss någonstans i slutet av november, denna djävulens månad. Beckmörk och skittrist som den är. Snö har vi haft ett par veckor nu men sedvanligt smälter den för fullt för stunden. Lagom till att jag fick på vinterdäcken. Men de skulle ju på i vilket fall som helst. 

Annars torde åtminstone min fredag bli lugn. På jobbet är det "inför-helgstämning" och jag skall på ett läkarbesök så jag slutar tidigt. Det enda jag inte får glömma är att jag är kattvakt. Jag brukar vara det åt två katter även om jag oftast bara ser en av dem. Får hon stå för berättandet håller hon alltid på att svälta ihjäl och jag är sen med maten. Det oavsett vilken tidpunkt jag kommer. Den andra katten är mest sur för att husse och matte är borta och brukar hålla sig undan när jag är på besök. Förutom de gånger då hon för korta stunder kan missta mig för husse varpå jag på nåder får kela lite. 

Så mycket mer spännande blir inte min fredag, hoppas jag. Planen är att vila och ta det lugnt så någon spänning är inte av nöden tvungen. 

"Clingman"



I byxfickan hittas en liten Clingman från Civivi. Och från samma märke kommer även den större Conspirator. Nu vet jag att Clingman är en kniv som är uttalat gjord för att vara en liten och smidig EDC-kniv men frågan är om jag inte tycker att den är för liten. Inte det att den inte räcker till utan mer att handtaget inte ger så mycket att greppa kring. Den klarar allt den behöver men det är lik förbaskat en känsla som smyger sig på. 

Det problemet lider inte Conspirator av. Det är bara en alldeles förträfflig kniv. En av många höjdare från Civivi inom segmentet. De börjar bli bra eller snarare har de alltid varit bra på att formligen pumpa ut nya modeller. De flesta av dem är dessutom riktigt kompetenta och välgjorda knivar. Möjligen kan det vara så att de gör för många av dem. Men det är en annan fråga. 

Nu är snart frukostrasten slut så nu skall jag se till att alla andra på bygget får frukost de också!



/ J - förbannar mörkret

#knivesandbikes #knivigtvarre

torsdag 27 november 2025

New Knife - Cretace Ares

For a long time, I have been looking for a good OTF knife. What I was looking for was a Chinese-made piece in decent materials, as I don't want to pay what Microtech, for example, charges in Europe. I simply don't think they are anywhere near being worth it.*

But then this brand, unknown to me, appeared. They call themselves Cretace, and the model is called Ares.

Cretace Ares


The first thing that is special about this knife is that it is not a copy of anything, which was my first requirement. The shapes are not completely unique, but they never are on OTF knives as they have to be based on some kind of rectangular box shape to house the blade. This means that many of them look confusingly similar.

Here, the box/handle is made of 606 aluminium with all edges and corners nicely rounded. In the handle, you will then find a "window" made of Ultem. It shows the interior of the knife. So, for those who don't know how a knife like this works, the spring can be studied from the outside. The spring kicks with some force without being the hardest on the market.

The entire knife is 21 cm long, of which the handle accounts for 12 cm and the blade 9 cm. Not exactly small, in other words. The factory edge gets approved, and so does the steel, which is N690. A fully usable medium steel. In this version, the knife has a blade with a tanto tip, but it is also available as a regular drop point.

A well-built knife with a 6061 aluminium handle, N690 blade and titanium clip


An extra luxurious detail is that the clip is made of TC4 titanium, which has also been anodised to resemble the gold anodised screws that hold the knife together. They, in turn, match the Ultem inlay. It gives a well-thought-out expression.

Overall, the knife feels very solid, and for the price, it is a bargain. I can reveal that the play in the blade is almost non-existent. Something that usually characterises a good OTF. In fact, less than the last Microtech knife I handled. In addition, the sound is very satisfying, a dull "click" without the ringing that can sometimes accompany simpler knives in the category.

There will be more features with this knife, be sure!


/ J - listens to a "klack"

* This also applies to some other well-known brands such as Benchmade, Heretic, Kershaw, etc. The knife type is not cheap to begin with, and with the current surcharges, the final price in Europe is outrageous in my opinion.

onsdag 26 november 2025

Recension Karesuandokniven Bäver 10

 

- följeslagaren

Det här är den större av två gnagare som återfinns i svenska Karesuandoknivens katalog och modellen heter som titeln skvallrar om Bäver 10. Önskas en ännu smidigare och framförallt mindre kniv finns även en Bäver 8. Siffrorna har en viss bäring kan jag avslöja. Men oavsett vilken kniv du väljer så får du en kvalitetsprodukt tillverkad i Sverige. 

Karesuandokniven Bäver 10


Karesuandokniven saluförde sig ett tag med att de var världens nordligaste tillverkare av knivar. Tyvärr var jag vid ett tillfälle tvungen att spräcka den illusionen då det fanns ytterligare en jag känner till belägen trettio mil rakt norrut. Men Karesuando är ändå förbaskat långt norrut i världen för de flesta och numera har de återtagit tronen då den tillverkare jag hade i åtanke numera har förlagt produktionen till sydligare nejder. 

 Anledningen till att jag nämner geografin är att det genomsyrar hela tillverkningen och företaget.

Knivar, yxor och övriga produkter från Karesuandokniven står med minst en fot stadigt placerad i det traditionella men den andra hovrar lite ovanför det moderna utan att vara nedstampad än. De flesta material är hämtade från närområdet med björk, renhorn, läder och svensktillverkat stål. Men det har även smugit sig in moderna element som yxor i rostfritt och fällknivar med koliberramar.   

Dagens recensionsobjekt innehåller dock inga särskilda överraskningar i materialväg. Frågan är snarare hur väl de nyttjats.

Bäver är en tradtionell jakt- och friluftskniv med det där lilla extra



Kortversion: Karesuandokniven Bäver 10, en gnagare med suveränt bett, schysst päls och som är sympatisk att hålla i. Ett sällskapsdjur för livet



Blad


Tillägget till namnet Bäver avslöjar en sak om den här kniven, nämligen bladets längd. Följaktligen mäter det 100 mm. Av det sträcker sig eggen över 95 mm. Det vill säga som på de flesta skandinaviska knivar kan man skära nära handtaget vilket är en egenskap jag uppskattar då det är där man har mest kraft och kontroll. Det amerikanska påfundet att förse knivblad med "forward choils" är jag ingen vän av då de mest är i vägen när de inte används. 

Bladet är en mycket svag drop-point som gränsar till ett rakt blad. Slipningen är inte otippat en "Scandi grind" som de kallas numera


Stålet som använts i den här specifika utgåvan är det mycket beprövade 12C27. Önskas ett mer exklusivt stål finns kniven även att tillgå i Damasteels "Dense Twist"-mönster. 

Om 12C27 kan man säga rätt mycket. Bland annat att det kanske är i enklaste laget för att hittas på en kniv i den här prisklassen och att det vid det här laget är något daterat. Det är trots allt ett stål som använts av Morakniv i många år. Men det kan även sägas att det är synnerligen beprövat vilket medför att kunskapen kring hur man härdar, värmebehandlar och bäst slipar stålet också är väletablerat. På så vis är det enkelt att få ut det mesta ur materialet.

Det märks i det här fallet då bladet har hållt skärpan mycket väl. Jag har under det år jag använt kniven inte behövt slipa om den utan underhållt den med strigel och strigelpasta som jag brukar och det har fungerat väl. Då skal väl tilläggas att jag inte skurit alltför tungt eller slitigt med kniven. I klartext betyder det inga skitiga ankartampar med sand i eller gummidäck eller liknande. Till den typen av uppgifter använder jag andra knivar. Läs "som jag är mindre rädd om". 

Sedan hjälper både materialet och finishen till med att hålla korrosionen stången. 12C27 är ett rostfritt stål och ytan har försetts med en spegelpolering. Det gör att rost inte får fäste även vid mycket fuktig väderlek. 

Stålet är ett blankpolerat 12C27


Bävern 10 är en utpräglad jakt- och friluftskniv och som sådan är det främst naturmaterial med vissa inslag av exempelvis nylonrep, tejp, tunnare plast och kartong som skärs. Åtminstone gäller det mig.

Men som sagt trä, både färskt och torrt samt kött är det som är mest aktuellt givet knivens design. Nu är jag inte jägare så några rådjur har inte flåtts och inte ens en liten gädda har fileats då jag knappast är en frekvent fiskare heller. De praktiska bitarna som rör kötthantering tar jag hand om i köket då jag är matlagningsintresserad och även arbetar som kock. Så fisk har jag hanterat och även fågel, fläsk och nötkött. Kniven har även fått följa med till jobbet för att jag skulle få mer användartid som bakgrund till recensionen. 

Kniven skär bra i födoämnen så länge man inte får för sig att slanta för mycket morötter och dylikt förstås. Det är nämligen inte den här typen av slipning särskilt bra till. Det ligger i sakens natur. Bävern har nämligen en typisk "scandi grind" som det kallas numera även om den här har en liten mikroegg. Fabrikseggen var för övrigt mycket bra - vass, jämn och symmetrisk. 

Vad som händer i den typen av ämnen, exempelvis rotfrukter, är att bladet gärna agerar kil och vill spräcka det som skärs. Jämfört med en kökskniv är nämligen blad gjorda för jakt- och framförallt friluftsliv tjockare för att tåla mer. I det här fallet  3,2 mm vilket för övrigt är väl valt för ändamålet.

Med det avser jag att det är tunt nog för att skära bra i just kött av olika slag och tåligt nog för att hantera annat som är aktuellt som främst trä i olika former. Inom det området briljerar den här kniven för övrigt. Det bekväma handtaget parat med ett blad med bra bett skänker arbetsglädje. Det här är en kniv du kan arbeta länge med. Ergonomin är nämligen mycket god.

Sedan biter den här eggvinkeln förträffligt väl i trä så allt från att ordna stickor till att tända brasor med till att tälja går utmärkt med Bäver 10. Allt annat hade å andra sidan gjort mig besviken. 


Handtag


Givet att Bävern 10 faktiskt är en lite större kniv än man kan förledas att tro från bilder så är handtaget tämligen rymligt. Totallängden är 11 cm och av dem är 10 cm tillgängliga för fingrarna. Det gör att de flesta händer får plats oavsett storlek. Detsamma gäller om du bär en tunnare handske. Handtaget är fylligt utan att vara överdrivet tjockt. Det mäter mellan 25 mm som bredast längst bak till 19 mm som smalast. Det har även en utbuktning på mitten även om den endast mäter någon millimeter så den detaljen är mer av kosmetiskt slag än praktisk. Höjden varierar mellan 25 och 30 mm. 

Materialen som använts är traditionella med ett fingerskydd i mässing följt av ett mellanlägg i renhorn som dekoration och sedan är största delen av handtaget gjort i mörkbetsad björk. Finishen är excellent med fina övergångar mellan materialen och en polerad yta. 

Handtaget är huvudsakligen gjort av björk med inslag av renhorn samt fingerskydd i mässing


Det märks att det är beprövade former då handtaget formligen smälter in i handen. Åtminstone gäller det mig. Det gäller oavsett hur kniven greppas. Alla de mest förekommande sätten att hålla en kniv fungerar. Både hammargrepp och sabelgrepp med en tumme på handtagsryggen/bladbasen känns komfortabla. Detsamma gäller om ett pekfinger placeras på bladryggen för lättare precisionssnitt. Att vända på kniven för att tälja mot dig går känns lika smidigt. Mycket tack vare att handtaget förvisso är format men ändå på ett rätt modest vis.  

Handtaget är sväller något på mitten och vidgas baktill


Att greppa kniven i nypan med en tumme på flatsidan för det riktigt små detaljarbetena är också görbart då handtaget inte är överdrivet tjockt framtill. 

Bävern 10 bjuder på ett mycket ergonomiskt handtag som är bekvämt i alla fattningar


Sedan är inte fingerskyddet i vägen för arbete heller. Men så är det tämligen diminutivt med en höjd på kring fem millimeter. Men det räcker i gengäld för att man skall känna att det är där. Mer behövs inte på en genomsnittlig jakt/friluftskniv som inte skall användas för att sticka med enligt mig. 


Fodral


Fodralet som medföljer Bäver 10 är tämligen enkelt men fungerar väl. Det är ett traditionellt läderfodral av "fold over"-typ. Något mindre tradtionellt är den invändiga plastförstärkningen. 

Det som gör fodralet mer lokalt förankrat och något mer exklusivt än många andra är att man använder sig av renskinn som material. På utsidan hittas som synes Karesuandoknivens logotyp präglat i lädret.

Fodralet är sytt av renskinn


Passformen är god då kniven inte skallrar när den befinner sig i fodralet. Något jag är smått allergisk mot. Det antar jag att alla jägare också är då man inte vill att något skall låta när man sitter på pass eller smyger sig på något. I mitt fall handlar det mest om att jag irriterar mig på ljudet. 

Kniven sitter så pass säkert att det går att vända fodralet upp och ned och skaka lätt utan att den faller ur. Snärtar du till med handleden så har du förstås kniven på marken. 

Bälteshällan rymmer livremmar upp till 40 mm bredd


För att kniven skall kunna bäras finns en enkel bälteshälla som är fastsatt med tre nitar gjorda av antikbehandlat stål. Hällan är inget utöver det vanliga men låter kniven hänga på bekväm höjd. Det gör den lätt att nå och dra samt stoppa undan igen. Personligen är jag ingen vän av knivar som sitter för högt på bältet. Måhända för att jag har viss rondör vilket gör att handtaget då gärna sticker in i sidan. 

Hällan tar bälten upp till ca fyra cm tjocklek. Med andra ord fungerar den med allt utom de bredaste livremmarna. 


Slutsats


Med Bäver 10 fortsätter Karesuandokniven att bredda sitt sortiment med funktionella bruksknivar i lyxförpackning. Funktionen bygger på tradition och enkelhet. Det senare är även det som estetiken utvecklats ifrån. Den är just enkel och ren med små knorrar här och var. 

I det här fallet är det de övergripande linjerna tillsammans med väl utvalda material som skänker modellen dess elegans. När det sedan paras med god hantverksskicklighet ger det en suverän kniv. 

Med "lyxförpackning" avser jag att kniven tillverkas i Sverige och det till största delen för hand. Det ger en speciell känsla vilken också genomsyrar kvalitetskontrollen. Jag har fler knivar från Karesuando och de har alla varit av högsta kvalitet. Min äldsta (Järven) har jag haft sedan 1990. 

Höst - äpplen, kvitten och en Bäver


Materialen är inte bara det som ger den traditionella kopplingen utan även det som förankrar kniven lokalt. Det gäller både knivhandtag och fodral. Här hittas som sig bör mörkbetsad björk, renhorn och mässing. Det senare sägs för övrigt skrämma bort onda andar vilket kanske kan behövas. Fodralet är enkelt men välgjort i renläder. 

Delvis traditionellt är även bladstålet. Med det menar jag mest att för att vara rostfritt är 12C27 rätt gammalt. Ett stål som bland annat i stor utsträckning använts i Moraknivar och i en betydande del av fransk knivtillverkning under många år. Men nu är det nog lite daterat och jag kan tycka att en uppgradering kan vara på sin plats även i de lite enklare utgåvorna av Karesuandoknivens produkter. 

Skall man hålla sig till rostfria stål finns det de som är både lika rosttröga samtidigt som de är både dugligt sega och samtidigt håller skärpan betydligt längre än det här.  Men när jag talade om knorrar ovan avsåg jag bland annat att den väldigt blanka bladfinishen inte bara är trevlig att se på utan även gör kniven än mer moståndskraftig mot fläckar.  

Vad gäller funktionen så uppträder Bävern 10 precis som jag hoppats på. Det är bra bett i bladet vare sig du delar på en rejäl köttbit, kapar ett rep eller täljer i trä. Därtill är handtaget ergonomiskt, inte bara bekvämt att hålla i en kort stund utan även att arbeta med. Sedan är kniven lätt och välbalanserad. Enbart kniven väger så lite som 95 g och hela paketet med fodral slutar på 162 g enligt min våg. Det gör att den inte tynger en packning när man är på vandring till exempel. 

Karesuandokniven Bävern 10, en god följeslagare på allsköns färder


Så sammantaget är det är vad det ser ut att vara. En vacker bruksniv med det där lilla extra som ibland är svårt att beskriva. Det som kommer från god formgivning, fina material och grundad erfarenhet. 

Priset på kniven är i dagsläget kring 2645 SEK och för det får du en följeslagare för livet. En utmärkt present till någon du tycker om eller kanske dig själv.  




Specifikation:

Totallängd: 210 mm
Bladlängd: 100 mm
Godstjocklek: 3,2 mm
Stål: 12C27, HRC58
Vikt: 95 g (endast kniv, 162 g med fodral)
Handtag: Masurbjörk/Renhorn/Mässing
Fodral: läder från ren

Producerad av Karesuandokniven, tillverkad i Sverige


/ J - letar efters sina norrländska rötter

måndag 24 november 2025

Ny kniv - Cretace Ares

Under en längre tid har jag varit på jakt efter en bra OTF-kniv. Det jag sökte var en Kina-tillverkad pjäs i dugliga material då jag inte har lust att betala vad exempelvis Microtech betingar i Europa. Jag anser helt enkelt inte att de är i närheten av att vara prisvärda.

Men så dök det här för mig okända märket upp. Cretace kallar de sig och modellen heter Ares

Cretace Ares


Det första som är speciellt med den här kniven är att det inte är en kopia av någonting vilket var mitt första krav. Helt unika är inte formerna men det är aldrig OTF-knivar då de måste utgå från någon form av rektangulär lådform för att kunna härbergera bladet. Det ger att många av dem ser förvillande lika ut. 

Här är lådan/handtaget gjort av 6061-aluminium med alla kanter och hörn fint rundade. I handtaget hittas sedan ett "fönster" gjort av Ultem. Det visar interiören av kniven. Så för de som inte vet hur en sådan här kniv fungerar kan fjädern studeras från utsidan. Det är för övrigt bra snärt i den utan att för den del tillhöra de allra hårdaste. 

Hela kniven är 21 cm lång varav handtaget står för 12 cm och bladet 9 cm. Inte helt litet med andra ord. Fabrikseggen får godkänt och det får även stålet som är N690. Ett fullt gångbart mediumstål. I den här versionen har kniven ett blad med tantospets men den finns även att få med en vanlig drop point

En välbyggd kniv med handtag av 6061-aluminium, blad i N690 och clip av titan


En extra lyxig detalj är att clipet är gjort i TC4-titan som dessutom fått en anodisering som påminner om de guleloxerade skruvarna som håller samman kniven. De i sin tur matchar Ultem-intarsian. Det ger ett genomtänkt uttryck. 

Överlag känns kniven mycket gedigen och för priset är den ett fynd. Jag kan nämligen avslöja att glappet i bladet är närmast obefintligt. Något som brukar känneteckna en god OTF. Faktiskt mindre än på den sista Microtech-kniven jag hanterade. Därtill är ljudet mycket tillfredsställande, ett dovt "klack" utan det ringande som ibland kan ackompanjera enklare knivar i kategorin. 

Det lär bli fler inslag med den här kniven, var så säkra!



/ J - lyssnar till ett "klack"


* Det gäller även en del andra kända märken som Benchmade, Heretic, Kershaw med flera. Knivtypen är inte billig från början och med de pålagor som är aktuella blir slutpriset hutlöst enligt mig. 

#knivesandbikes #knivigtvarre

tisdag 11 november 2025

Picture of the Day No 287 "Also an EDC"

What I have on my person may differ a little from most people's "EDC". This is, among other things, what I will be carrying today. The fact is that these are, without a doubt, the knives that are used the most in terms of hours. Or is there anyone who beats the sixty hours I used my throwing knives last month?

I have decided to spend the afternoon throwing knives. The weather is the deciding factor at the moment. It's important to get out while you can, as all adults told you when you were little. Back then, I thought they were stupid. Now I know better. After the sun comes rain. At least if you live in the area of ​​Växjö like me. One of Sweden's rainiest cities in fierce competition with Borås. People from southern Europe and California won't understand what I'm talking about.

But Tuesday has come in all it's supergray november splendor, and I have half the day off. So I will soon be headed to the VAIS cottage in Fylleryds-forest, where Växjö Sportkastning (Växjö Sports Throwing) and I are now based.

"Also an EDC"


In the picture you see, in addition to a folding knife from Civivi, a throwing knife from Zitoon Knives. The pocket knife is called Clingman and is a small thing that can possibly be sorted into the "modern traditionals" category, even though it is more modern than traditional in my opinion. Micarta handle, a recurve clip point blade in Nitro-V, a liner lock and then the package is rounded off with a milled titanium clip. Not bad for a fairly cheap knife.

The other knife has got new "clothes" in the form of my latest leather sheath. It is made to be carried mostly for cross-draws with the right hand, but can also be carried as a "scout carry" at the lower back. I also put simple leather pads on the handle to improve the grip when it is to be drawn quickly. Throwing knives should never have any more advanced material in the handle; it can be added. They simply break.

The model is made with the same silhouette as a Fairbairn Sykes commando dagger and is a tribute to those who fell on D-Day. The name is therefore Dague commémorative. A knife that is excellent for half-spin techniques in particular, but also works excellently for rotational throwing.



/ J - soon on my way...

#knivesandbikes #knivigtvarre

Dagens bild Nr 287 "Också en EDC"

Vad jag har på min person skiljer sig ofta från de flestas "EDC". Det här är bland annat vad jag kommer att bära med mig idag. Faktum är att den här typen utan tvekan är de knivar som används mest sett till timmar. Eller finns det någon som slår de sextio timmar jag använde mina kastknivar förra månaden?

Jag har bestämt mig för att spendera eftermiddagen med kastträning. Vädret är den avgörande faktorn i det fallet. Det gäller att ta vara på ögonblicket som alla vuxna sa när man var liten. Då trodde man att de var dumma i huvudet. Nu vet man bättre. Efter sol kommer regn. Åtminstone om man bor i Växjö-trakten som jag. En av Sveriges regnigaste städer i hård konkurrens med Borås. 

Men tisdagen har anlänt i sin fulla grå novemberprakt och jag har halva dagen ledig. Så jag ska snart till VAIS-stugan i Fyllerydsskogen, där Växjö Sportkastnin håller till. 

"Also an EDC"


På bilden ser ni, förutom en fällkniv från Civivi, en kastkniv från Zitoon Knives. Fickkniven heter Clingman och är en liten sak som eventuellt kan sorteras in i kategorin "modern traditionals" även om den är mer modern än traditionell enligt mig. Micarta-handtag, ett recurve clip point-blad i Nitro-V, en linerlock och sedan avrundas paketet med ett fräst titanclips. Inte illa för en ganska billig kniv.

Den andra kniven har fått nya "kläder" i form av min senaste läderslida. Den är gjord för att bäras mest för korsdrag med höger hand, men kan även bäras som en "scout carry" i korsryggen. Jag har också försett handtaget med enkla läderskollor för att förbättra greppet när det skall dras snabbt. Kastknivar bör inte ha något mer avancerat material i handtaget skall tilläggas. De går helt enkelt sönder.

Modellen är tillverkad med samma silhuett som en Fairbairn Sykes kommandodolk och är en hyllning till de som stupade på D-dagen. Namnet är därför Dague commémorative. En kniv som är utmärkt för framför allt halvrotationstekniker som military half-spin, men fungerar också utmärkt för rotationskast.



/ J - snart på väg...

#knivesandbikes #knivigtvarre

måndag 10 november 2025

Ny kniv - FKW Cross

Det finns inte så många av dem på marknaden, högkvalitativa stiletter gjorda i bra material. I alla fall inte några som inte kostar skjortan. Letar du däremot bland customtillverkare finns förstås många att tillgå. Men för oss vanliga dödliga är det svårare att hitta alternativ,. Men här är en av dem kallad Cross från FKW - Fort Knife Works.

Fort Knife Works Cross


Om det är en begränsad upplaga eller ej låter jag vara osagt men de är numrerade och det här råkar vara 1030/1200. 

Materialet i skollorna är aluminium och kniven kan fås med eller utan bolster. Cross har en totalvikt på  på 132 g. Rätt mycket för att tillhöra en så slank kniv men  ramen är  rejäl och av stål. På baksidan hittas ett clip som dock inte kan flyttas och som för ovanlighets skull är ett toppmonterat deep ride-clip. Mest beror det nog på handtagsformen. Det för dock det goda med sig att ergonomin är god. 

En stilett med ett blad i M390 tillhör inte vanligheterna


På andra sidan hittas en glidsäkring samt den korsformade aktiveringsknapp som givit kniven dess namn. Bladet drivs av en spiralfjäder och är mediumsnabb om det kan uttryckas på det viset. Inte någon av de kvickaste men i gengäld är det absolut inget glapp i bladet. Låset är givet konstruktionen ett button/plunge lock. 

Bladet är strax över nio centimeter långt, 91 mm och gjort av så fint stål som M390. Knivens totalängd är 21,5 cm. 

Överlag en snygg och mycket bälbyggd kniv för under hundra Euro. 



/ J - gillar stiletter

#knivesandbikes #knivigtvarre

söndag 9 november 2025

New Knife - Civivi Buster FG

There is no subtle way to put it, the Buster FG is a damn big folding knife! It comes from Civivi and is designed by Snecx Tan. Something that can be guessed partly by the similarity to another model from Civivi called Vision FG, and partly by the lock bar sticking up on the back, which is typical of the "Super Lock". A lock developed by Snecx himself.

Civivi Buster FG


A significant difference between the models, however, is the size. Where Vision is a normal-sized EDC knife, this is a beast. Or how about a knife that measures fourteen centimetres in the pocket and with a total length approaching twenty-five centimetres open? More precisely, 245 mm, of which the blade is 107 mm.

In other words, it is a giant variant of a Sheepsfoot that reveals itself when the knife is opened. The steel used is German Nitro-V.

The knife is relatively light for being so large, but it is not possible to magic away the amount of steel in the blade, which still results in a total weight of 176 g. However, the Buster FG is very well balanced, so the grams feel slightly less than they should.

When open, one of the largest Sheepsfoot blades I have ever seen is revealed.


The handle material in this version is green linen-Micarta. What more is there to add? Well, the knife has exceptionally smooth action. Something that we are certainly spoiled with from Civivi. But here, the good build quality is helped by ceramic ball bearings and, not least, physics. A heavy blade and an easy-to-handle lock make this a veritable finger guillotine. It is important to keep your fingertips away from the knife when closing it.

The knife can also be opened and closed using the lock in addition to the thumb studs that are otherwise intended for that.

Overall, this is a rather bold design that is underlined by the large dimensions. Now it will just have to be used, and I will come back with a report on how it turned out. If I can now keep my fingertips, that is. 




/ J - going big

#knivesandbikes #knivigtvarre