torsdag 11 maj 2017

Dagens bild nr 112 "Douk Douk"



Somliga knivar är så mycket mer klassiska än andra. Den här modellen är ett gott exempel på det. Det är en fransk "Douk Douk", en knivmodell med en brokig historia som jag ämnar redogöra mer för när jag senare presenterar kniven lite närmare. 



"Douk Douk"



Jag håller på att bekanta mig med den här franska giganten eftersom det var en av de knivar som jag fick skickat till mig häromdagen av min givmilda och anonyme mecenat! 

Kniven tillhör kategorin enkla, billiga helstålsknivar och är därmed snarlik två andra klassiker som kan sorteras i samma fack - tyska Mercator K55K och japanska Higonokami. 

Enklare än så här blir det inte innan kniven blir en "fricionfolder". Det här är en "slipjoint" och har för övrigt ett jäkla tryck i ryggfjädern. Bladet är ett okomplicerat fullt flatslipat kolstålsblad som gör det moderna knivblad sällan gör, det vill säga skär bra!

En ingående recension kommer när kniven är mer utvärderad. Men jag kan avslöja så mycket att jag gillar den och tycker den är ett utmärkt komplement till en modern fällkniv och riktigt rolig att ha i samlingen.


/ J - med smak för det mesta

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar