onsdag 21 februari 2024

Recension Civivi Vision FG

 

-  Snecx hade en Vision


Den här kniven från Civivi har redan fått mycket uppmärksamhet i olika sammanhang och det med rätta. Det är en kniv som ligger rätt i tiden, särskilt med den här handtagsmaterialet som för stunden är mycket trendigt. Men även utan det är designen intressant med en populär bladform och inte minst en helt ny låstyp. Det finns mycket att studera närmare på Vision FG  med andra ord. 

Civivi Vision FG


Rubriken syftar förstås till att den här kniven är ett samarbete mellan Civivi och Snecx Tan från Malaysia och hans Snecx Design Lab. Den ursprungliga versionen hette Vision och var en customkniv med därtill hörande prislapp. Snecx ville dock att den skulle bli tillgänglig för fler varpå idén  till "FG" som står för Field Grade föddes. 

De första produktionsknivarna gjordes och görs av WE med tillägget "R". På dem är materialen lyxigare än i det här fallet, clipet annorlunda och likaså låsarmen på det mycket speciella låset. Han säger själv att den kniven riktar sig till kniventusiaster. 

Nästa steg var således att ytterligare bredda kundunderlaget och så var Civivi Vision FG född. 

"Budget Snecx" med mycket fin prestanda



Kortversion: Civivi Vision FG visar att en del visioner lyser starkare än andra, särskilt om det är ultem som står för glansen. Det här är en förbaskat bra kniv!


Blad


Den här bladformen* är mycket populär och kallas inte sällan för "reversed tanto" bland andra av Civivi själva på hemsidan. Men jag vet inte jag, själv tycker jag termen är missvisande. Den visar mest att fällknivsentusiaster inte är lika familjära med köksknivar som med andra knivar. Om de var det skulle de känna igen utseendet. Är det något det här bladet liknar så är det en japansk Kiritsuke. Googla så får ni se!

Även om inte alla vet det kommer inspirationen till bladformen från en kökskniv


Hur som haver, det är en mycket gångbar form för en EDC-kniv. Själva eggen har en svag böj vilket underlättar när man skär mot plana ytor. Den klippta delen av gör spetsen mycket effektiv kan tilläggas. Särskilt som den hittas lågt vilket underlättar när man skär med spetsen vid exempelvis kartongöppning eller om något skall strimlas mot en skärbräda. 

Bladet är rätt rejält och mäter en hårsmån under nio centimeter. Höjden är strax över 27 mm som mest och tjockleken på bladgodset är 3 mm. 

Stålet som används är Nitro-V. Ett stål som jag första gången bekantade mig med när jag testade en annan kniv från Civivi. Det mötet var i huvudsak positivt och så även det här. Det är ett stål som är rätt lätt att hålla vasst då det svarar bra på att striglas vilket nuförtiden är min huvudsakliga metod för att underhålla eggar. Det håller skärpan dugligt utan att för den skull vara det mest extrema vad gäller uthållighet på marknaden. Uppgiven hårdhet är förresten 59-61 HRC vilket är relativt högt om det åtminstone håller sig i mitten av det spannet vilket förklarar den egenskapen. 

Finishen är en blank satin och märkningen lika exemplariskt diskret som vanligt. Du får använda förstoringsglas för att kunna läsa ståltyp långt ned på ricasson och så hittas "Design by Snecx" på låssidan. I övrigt är bladet helt rent. Den enda logotyp som används är Civivis "C" på pivotskruvens huvud. 

Bladet är sparsamt märkt


Väl i användning kan man inte annat än att bli nöjd med Vision FG. Bladet är nästan fullt flatslipat vilket tunnar ut tjockleken till 0,3 mm bakom eggen. Det är riktigt tunt, Civivi börjar kunna det här med bladgeometri nu. Det är inte många andra fällknivstillverkare som slår dem på fingrarna på det området. När det sedan kombineras med en skarp egg så blir resultatet synnerligen bra. 

Det går att använda Vision även till den här typen av uppgifter men det är inte dess främsta styrka

Men när det kommer till dylikt är den förbaskat bra!


Det här bladet gör processen kort med alla typer av kartong. Det biter även bra i tyg, plast och liknande. Om man sedan testar kniven på diverse födoämnen så märks det att det trots allt är en liten kökskniv du håller i handen. Den skär därför över förväntan även i äpplen, rotselleri och liknande, dvs hårda frukter och rotsaker. 

Men framförallt är det här en EDC-kniv så Vision har använts flitigt på jobbet till diverse förpackningsöppning. Det innebär en del packband, tejp och mycket kartong och plast av olika hårdheter. Från riktigt tunt till att punktera matoljedunkar så att de inte "kluckar" när man häller ur dem. Vad den än ställs inför kan bara konstateras att det är en riktigt bra kniv. Inte minst som den är mycket lätt att dra, öppna, skära ett snitt och stoppa undan igen. Precis vad som tarvas i de här sammanhangen. 


Handtag


Det här handtaget utmärkts av fyra saker. Det är väldigt gult, det har hål i sig, låsarmen är synlig på ovansidan och att formen i övrigt är rätt enkel. Börjar vi bakifrån med själva utseendet så är det nästan ett cigarrformat handtag där ändarna fått lite vinklar. Det är en mycket god grund att stå på. Måtten är 111 x 12 x 24 mm sett som längd, tjocklek och höjd. Inuti kniven hittas en ram av rostfritt stål. 

En rätt okomplicerad handtagsform som dock bjuder på en del detaljer och ett intressant val av material i sidorna


Sedan var det de gula halvgenomskinliga sidorna. De är ett resultat av att man i det här utförandet valt att använda Ultem. I sin jakt på spännande nyheter har knivindustrin lånat in lite "high tech"-plast från rymdindustrin. Ultem är ett varumärke för PEI som är en variant av polymerplast. Det är lätt, starkt, slagtåligt och klarar, för att vara plast, mycket hög värme utan att deformeras. Det sistnämnda är kanske av mer akademisk karaktär. Eller kanske för den som vet med sig att han glömmer sin kniv i ugnen ibland. 

Ytan har fina linjer som ger rimligt bra fäste så du inte halkar av handtaget. Även låsarmen som bildar en tumramp bidrar i vissa grepp till att man inte glider framåt. 

Vision FG är inte en helt liten kniv och överlag är den bekväm i hand men...


Där kommer för övrigt ytterligare en av de synliga egenskaperna in i form av hålen. Förutom att de är ett designelement så lättar de kniven en smula och förser fingertopparna och därmed händerna med bättre fäste. Somliga gillar inte hål i handtag, jag är mer neutral därvidlag. De fungerar väl, särskilt som de är helt genomgående. Fast det gäller bara tre av hålen. Det fjärde, misstänker jag, finns bara av en anledning. Det visar nämligen hur låset fungerar. Det tillsammans med det halvgenomskinliga materialet gör att du kan studera delar av knivens insida utan att demontera den. 

Vill du plocka isär kniven går det för övrigt utmärkt. I aktern hittas en genomgående skruv med T8-huvud och lossas den jämte pivotskruven i samma storlek så är du en god bit på väg. 

Vidare finns i handtaget en fördjupning för fäste av clipet på båda sidor. Fånglinehål finns inte men väl en bult i ryggen som fyller samma funktion.

...om kniven inte hålls i vänster hand med clipet på höger sida som på bilderna så skär bakänden tyvärr ofta in i handen. Det kan till viss del undvikas men inte helt


Jag säger ofta att om du inte vill uppnå något specifikt så håll det enkelt. Det gäller både blad och handtag när det kommer till knivdesign. Det har Snecx gjort här. Sidorna är platta, ryggen mycket svagt svängd och undersidan likaså. Ändarna är avrundade med en spetsigare form. Allt snyggt rundat och genomgående bekvämt. Därtill är kniven försedd med en tämligen rejäl fördjupning som agerar kombinerat "sharpening- och finger choil". Det går alltså placera ett pekfinger där om du vill komma ännu närmare eggen för ökad kontroll. 

Alla sätt att hålla kniven på fungerar. Hammargrepp är utmärkt även om jag skulle velat se delen där pekfingret möter handtaget ännu något mer rundat för ännu bättre komfort. I sabelgrepp kan användaren välja att placera handen långt bak med en tumme på den ramp som naturligt bildas av låsarmen alternativt längre fram. Även andra varianter på grepp som t ex omvända fattningar fungerar utmärkt. 

Men så finns det en elefant i rummet och det är clipet. Inte metallbiten i sig utan vart den är placerad. Jag kommer inte alls överens med hur det är gjort. Eftersom den sitter långt bak borde den verkligen inte återfinnas så högt. Det går att undvika obehag om man i hammargrepp justerar greppet och smyger riktigt långt fram. Annars är det inte bekvämt. Det skaver. I sabelgrepp känns kanten alltid mot insidan på handen. Kniven är väsentligt skönare om clipet avlägsnas. 

Men den detaljen spolierar längre tids användande utan handskar kan konstateras. 


Öppning och lås


Det går inte att komma ifrån att Vision FG är en kniv vars handhavande är enastående bra. Bladet löper på kullager och väger en del så det blir bra sving i det. Jag skriver sving då bladet rör sig helt fritt när låset är släppt. Minst lika lätthanterligt som de flesta lås med tvärgående bult (Cross bar locks a lá Axis) och faktiskt mjukare och lättare i gången än dem. Orsaken till det är att det även här är låset som håller bladet inne. Det finns således ingen "detent"-kula. 

Därför kan den här kniven med fördel både öppnas och stängas genom att låsarmen dras bakåt vilket frigör mekanismen. För den som är intresserad av det kan meddelas att lekfaktorn därmed är skyhög. 

Tumknopparna är föredömligt väl placerade och fungerar utmärkt. Sedan går det lika fort att fälla ut bladet genom att släppa låset


Vill man vara något mer traditionell så finns det som synes ett par dubbelsidiga tumknoppar att tillgå. Funktionen hos dem är också utmärkt. Formen är mjuk och behaglig mot tummen, de är rätt placerade och sticker ut lagom mycket. Knivens extremt mjuka gång gör också att användaren kan välja mellan att smyga ut bladet långsamt, snärta ut det med tummen alternativt använda ett pekfinger på baksidan av bladet. Allt fungerar. 

Låset är ett kapitel för sig då det är en helt ny låstyp utvecklad av Snecx


Sedan kommer vi till den här knivens kanske främsta tillgång vad gäller innovationer och det är förstås låskonstruktionen. Den kallas Superlock och är Snecx eget bidrag till den alltmer växande låsfloran. 

Men han har gjort det med den äran. Det här är ett lås som är enkelt att använda, fyller sin funktion på ett förträffligt vis och som inte är överjäkligt komplicerat. Grundkonstruktionen bygger på en låsarm som för ovanlighetens skull fjädrar bakåt. Det är lite kontraintuitivt i början då man är van att trycka ryggmonterade låsarmar nedåt vilkte man alltså inte gör här. På WE-versionen och customkniven kan man till och med ta bort låsarmen om så önskas. 

Funktionen är mycket mjuk samtidigt som den lyckas hålla bladet helt stadigt utan glapp eller spel. Ett visst motstånd känns från fjädern men det är inte jobbigt att släppa låset. Själva låsarmen har några små räfflor framtill och några grövre på ovansidan för att bättra på friktionen. 


Att bära


Ultem är inte bara ett intressant material, ytan ger också en kniv som är lätt att dra och stoppa undan. Åtminstone i det här utförandet med det här mönstret. Det är för övrigt inte en oviktig egenskap för en fickkniv då många arbetsuppgifter kanske består av ett snabbt snitt eller två varpå kniven skall stoppas ned i fickan igen. 

Det underlättas av det tämligen glatta materialet och det faktum att clipet inte vilar mot de hål som finns. På så vis undviks att tyget fastnar. 

Det som skall stoppas undan är som sagt ett handtag på elva centimeter som inte är överdrivet tjockt och som väger in på 117g. Det är inget monster som skall fördrivas ned till domedagsfickors mörka djup med andra ord. 

Den totala höjden är 35 mm och det kommer sig av en kombination av handtagshöjden, hur mycket bladet sticker ut och det faktum att låsarmen höjer sig något över resten. 

Clipet är det inget fel på, möjligen en smula tråkigt men placeringen är jag inte vän med


Både clipet i dess nuvarande form och ursprunget kan man orda om. Vision hade från början ett ryggmonterat clip inspirerat av CRKT Swindle. Nu vet jag inte hur Snecx variant fungerar men förlagan gillade jag inte alls. Fast det kan sägas direkt att det clip som hittas på Vision FG inte utmärker sig på något vis när det gäller form. Tvärtom är det ett av Civivis standard-fjäderstålsclip. Inget ont om dem de fungerar väl. 

Särskilt när man som här försänkt fästpunkten och använder sig av platta T6-huvuden. Det gör att allt uttrymme under clipet är tillgängligt för tyg. Dessutom kan adderas att spänsten mycket god. Spetsen pekar förvisso utåt men den yttersta biten är vinklad så det inte blir något bekymmer. Allt mycket väl uttänkt så långt. Sedan är det ett "deep ride"-clip som gör att kniven är osynlig när den väl sitter i fickan. 

Men så var det problemet jag beskrev ovan. Placeringen gör att den böj som uppstår på grund av formen på clipet skär in i handen i flera grepp. Det är mindre bra. 

I övrigt kan clipet repositioneras till vänster sida om så önskas. 


Sammanfattningsvis


Jag vill nog hävda att Civivi och Sneckx med den här modellen leker Robin Hood. Mer finesser till lägre pris åt folket. Nu är det kanske inte enbart välvilja som är drivkraften till att de vill att fler skall ta del av den här smarta designen och inte minst det innovativa låset. Det finns förstås pengar att hämta. Men den  här kniven förtjänar god försäljning. Det här är ett gott exempel på en win-win situation. De säljer knivar och vi konsumenter får en bra produkt. Och i med att den förflyttats från customknivarnas förlovade land till Civivi blir prisbilden en helt annan. Det utan att kvalitén med nödvändighet försämras.

I Vision FG hittas sedvanligt hög tillverkningskvalitet från Civivi. Den gör ingen besviken på det området


Det här är nämligen en förbaskat bra kniv. Förvisso är den centrerad kring några fixpunkter där handtagsmaterial och framförallt låset är de två främsta. Det förstnämnda kan dock varieras och föredrar du G10 finns det att tillgå. Men nu råkar Ultem vara ett bra material men jag vet att den halvgenomskinliga gula nyansen inte tilltalar alla. Låset å andra sidan har jag mycket svårt att tro att någon har invändningar mot. Det är enkelt att använda, helt ambidextriöst vilket för övrigt gället hela kniven samt starkt. Ett ruskigt bra lås med andra ord. 

Trots att det är teknik och i viss mån design som lyfter kniven finns även de grundläggande egenskaperna hos ett gott verktyg på plats. Bladet är praktiskt och fungerar utmärkt till de flesta uppgifter som inte inkluderar att flå en älg eller att snida träfigurer som yrke. Skönheten ligger i de stilrena linjerna samt den snygga satinfinishen och inte i en uppsjö detaljer. Ytan är dock benägen att repas. 

Handtaget matchar kniven i övrigt med sitt tekniska lite lätt futuristiska formspråk som kanske blir tydligare på customknivarna i titan men som ändå skymtar fram här lyft av Ultem-sidorna som låter insidan bli synlig. Formen är enkel men bekväm och det räcker gott så. 

Även solen har sina fläckar heter det. Vad gäller Vision FG hittas en av dem i clipet eller snarare dess placering. Originalet är av en helt annan typ som jag inte kan uttala mig om. Själva clipet är av vanlig Civivi-typ men placeringen som är långt bak och över mittlinjen på handtaget gör att det känns i handen i nästan alla grepp. Så länge du inte håller hårt i handtaget är det inga problem, inte heller med handskar på. Men skär du rejält så skaver det. Det känns onödigt på en annars så superb kniv. 

Civivi Vision FG är en en vardagskompanjon jag i högsta grad rekommenderar


Nu går det att avlägsna clip och dessutom är det inte så illa att det på något vis sänker kniven som helhet. Det förtar bara lite av den annars ljusa strålglansen. Civivi Vision FG är ändå en förbaskat bra EDC-kniv. Har ni hört positiva omdömen så beror det på att det finns fog för dem. 


Civivi Knives



Specifikation:


Längd utfälld: 202 mm
Längd hopfälld: 113 mm
Vikt: 117 g (Vägd av mig, uppgiven vikt 116g)
Bladlängd: 90 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Nitro-V, 59-61 HRC
Handtag: Ultem
Lås: Super Lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J - super lock-frälst

* Samma namn används om bladet på den kända fickkniven Benchmade 940. Som ni själva kan se har de inte mycket likheter utöver den något tvära klippta spetsen och själv tycker jag som sagt att "reversed tanto" är missvisande. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar