söndag 20 november 2022

Recension MKM Isonzo

-  det är så här det skall göras!


Går det att gräva guld i Alperna? Det är en fråga som känns aktuell efter att närmare ha bekantat mig med den här kniven från italienska MKMDen är döpt till Isonzo efter en flod som rinner genom den europeiska bergskedjan och är ett lysande exempel på hur man bygger på tidigare framgångar. Men å andra sidan kommer den också från en man som just nu likt kung Midas verkar förvandla allt han tar i till guld. 

MKM Isonzo, desing Jesper Voxnaes
MKM Isonzo


Det råder ingen större tvekan om varifrån Jesper Voxnaes, mannen bakom den här kniven, har hämtat sin inspiration. Han har hämtat den från sig själv! För den som kan sina fällknivar behöver det inte förklaras men riktat till alla andra kan sägas att han för några år sedan designat en kniv för ett annat företag med ett utseende som ligger mycket nära den här. Ett företag som dock inte är kända för sin eminenta kvalitet och sina exklusiva material kan det väl milt uttryckas. Trots det blev den modellen en försäljningssucce. Eller kanske snarare tack vare det låga priset som blev resultatet av den kombinationen.

Men modellens fulla potential utforskades inte direkt med de knivarna även om de nu utkommit i en något uppgraderad utgåva. Jag förmodar att det är därför som Voxnaes valde att återanvända så många element fast i en ny kniv. 

Det bästa i form av ergonomi och praktikalitet behölls men kvaliteten bättrades på samtidigt som materialen efterhand skruvades upp till max. Resultatet blev som sagt Isonzo, en kniv som byggs i en stad med stolta traditioner på området och av ett företag som är en konsortium av de bästa inom sitt gebit. MKM eller Maniago Knife Makers är en sammanslutning av flera företag från den norditalienska staden.

Att grundidéerna åter blivit framgångsrika kanske mängden versioner av Isonzo skvallrar om. Först släpptes en mindre exklusiv variant med handtag av FRN och ett enklare stål. Men redan från början fanns kniven att få med tre distinkt skilda bladformer, som drop point, hawk bill eller som här en sheeps foot. Lägg därtill ett flertal färger. 

Därefter kom kniven med Micarta i handtaget och nu i dagarna väntar en kolfiberupplaga runt hörnet. Den kan även fås med både flipper och tumhålsöppning. Sammantaget gör det att det finns mååånga varianter att välja på. 

Linjerna känns bekanta då de är ett resultat av ett samarbete mellan MKM och Voxnaes



Twitterversion: MKM Isonzo, återanvändning av idéer när det är som bäst. En liten fickkniv med stor personlighet och hög kapacitet!


Blad


Det går som sagt att välja på tre olika bladformer på den här kniven. Den här är väl den som ser minst aggresiv ut och kallas av MKM för "cleaver point", vad det nu skulle vara. En något vag beskrivning. Jag kallar den för en modifierad sheeps foot. Den modifierade biten kommer sig av att eggen är svängd och inte rak som på ursprungsvarianterna samt att ryggen fått sig en kurvatur även den. 

Utöver formen kännetecknas bladet av det rejält tilltagna hål det försetts med. Sedan har den tämligen kraftiga ryggen har fått sig ett par rejäla skåror mot spetsen till för att placera en tumme eller finger på. Ryggen är även fasad på ett sätt som gör att den känns rundad. 

I övrigt är bladet flatslipat och i det här utförandet stentumlat. På bladet finns en hel del text men storleken på den är återhållsam. Här hittas logotyp från både tillverkare och designer, ståltyp samt vem som gjort kniven. 

I den här versionen bjuds på ett modifierat sheeps foot-blad


Måtten är tämligen blygsamma då längden understiger två tum vilket blir 49 mm och tjockleken på bladgodset är 3 mm. Inte överdrivet tjockt sett till absoluta tal men tämligen tilltaget givet bladets storlek. 

Materialet är ett av de områden där den här kniven både överträffar förlagan från det andra företaget samt MKMs första utgåva. Här hittas nämligen bland det bästa som går att få i och med Böhler/Uddeholms kända M390. Ett av de stål som ofta refereras till som "superstål". Rent konkret innebär det att du, rätt behandlat, erhåller ett stål som både tar extrem skärpa och håller den likt ett kolstål samtidigt som det är rostfritt, inte allt för besvärligt att underhålla och därtill någorlunda slagtåligt. 

Här håller MKM enligt uppgift hårdheten till 58-60HRC och spontant skulle jag gissa att det här exemplaret återfinns i mitten av det spannet med tanke på hur det håller skärpan. Något hårdare hade inte gjort något samtidigt som det inte renderar något nedslag från min sida. 

Stålet är ett fint M390 från Böhler/Uddeholm


Bladet är som sagt flatslipat och det från en höjd av 26 mm. Bakom eggen mäter det här exemplaret kring 0,5 mm. Det är rätt robust för en kniv i det här formatet. 

De egenskaperna avspeglar sig förstås i hur den här kniven uppträder när den används. Hur mycket jag än tycker om den här lilla tingesten så är den inte guds gåva till den som skär mycket och ofta. Det är ett blad med en profil stabil nog för att tillhöra en kniv som är två tre gånger större. 

Jovisst, kniven är vass, den skär någorlunda bra i de flesta vardagsmaterial men den gör inte det med lätthet. Det blir påtagligt i kartong till exempel. Faktum är att den skär bättre i trä i mitt tycke. Där är den inte alls oäven. 

Det konstateras att när det är dags att slipa om den här kniven kommer jag ge den en flackare primäregg. Den nuvarande är något för brant och utnyttjar inte stålets kvalitéer. 



Handtag


Isonzo tillhör de där knivarna som trollar med storleken. Handtaget är helt enkelt rymligare än vad första intrycket säger. Det åstadkoms förstås med vad som på engelska kallas "forward finger choil", en fördjupning för pekfingret som gör den tillgängliga greppytan större. I det här fallet omkring 9,5 cm beroende lite på hur man mäter. Utan den finessen stannar längden kring sju centimeter. Hur väl man lyckas inkorporera den här funktionen varierar mycket mellan olika knivar. Här är det mästerligt utfört. 

Tjockleken på handtaget är 12,5 mm och höjden varierar mellan 20 mm vid fingerfördjupningen till 28 mm mot bakänden till. Det räcker för att fylla handen förvånsvärt väl med tanke på knivens totala storlek. 

Handtaget har fått sidor i Micarta och detaljer i titan


Materialet som används till handtagsidorna är på den här utgåvan Micarta. Det är därtill linne-Micarta av högsta kvalitet. Det ger något bättre fäste än t ex FRN samtidigt som det är ett material som åldras med värdighet. Skollorna är skruvade med två små T6 skruvar i en ram av stål. Den senare är inte lättad på något vis. 

Ramen är snyggt infälld i sidorna och är därför inte synlig. Tjockleken är 1,5 mm vilket gör kniven stabil samtidigt som det utgör en stadig grund för en liner lock

Som synes är handtaget tämligen knubbigt


Skruvarna är dessutom dragna genom en annan mycket påtaglig del av den här knivens design. Här har Voxnaes löst problemet med ett fånglinehål genom att inte borra ett hål rakt igenom ett befintiligt handtag utan att införliva den detaljen med formgivningen i sig. Ett smart drag som både ger ett fånglinehål stort nog att dra en bogsertross igenom samtidigt som det inte stör de övergripande linjerna. Det senare har underlättats genom att formen speglar formen på bladhålet samtidigt som det följer en tänkt ytterlinje på själva handtaget. Men synligt är det!

Materialet i både den här back spacern och den dekorativa krage som pivot-skruven försetts med är  titan. I det här fallet har det lätta och starka materialet fått sig en anodisering för att matcha knivens färgtema. 

Isonzo tillhör kategorin knivar som trollar med storleken på  handtaget och alla fyra fingrar får plats om man nyttjar förjdupningen i bladet


Utformningen av back spacern bidrar till komforten på den här kniven. Genom att göra den bred nog samt väl rundad i bakänden gör den snarast att kniven känns mjuk i handen. 

I ett mer konventionellt hammargrepp är det här en "trefingerskniv"


Mjukt mot handen känns även Micartan som förvisso har platta sidor men vars kanter och hörn är fasade, rundade och slipade. 


Öppning och lås


Som mycket annat på den här modellen kan du som köpare välja mellan olika alternativ när det handlar om hur kniven skall öppnas. Den här versionen saknar flipperfena och därför är det ett bladhål som återstår. Det kan å andra sidan användas på flera vis. Med en tumme alternativt ett pekfinger på baksidan, snabbt eller långsamt och så kan kniven förstås öppnas med två händer för den som känner sig mindre stressad i tillvaron.  

Hålet är som synes avlångt och vidare i en ände. Alla kanter är rundade vilket gör att man får pressa något mot bladet när man öppnar kniven men rörelsen känns naturlig och kräver ingen större tillvänjning. Tummen behöver inte heller treva för att hitta hålet och följa den båge som  uppstår när bladet fälls ut vilket är ett gott betyg. 

Bladet har fått ett rejält hål för att underlätta handhavandet


Själva rörelsen är extremt mjukt och det tack vare att kniven har fått keramiska kullager. Det kan man tycka lite olika om beroende på vad kniven skall användas till. I det här fallet är det inget bekymmer då jag inte ser det  här som en kniv för alltför hårt brukande i krävande miljöer. Snarare som en EDC-kniv för lättare uppgifter. 

Här hittas ett väl utfört liner lock. På bilden syns också detent-kulan i keramik tydligt


Låset är inte mycket att orda om. Det som finns att säga är positivt. En enkel liner lock i stål håller bladet på plats. Något spel eller glapp i bladet står inte att finna och inte heller glider låsarmen om man pressar hårt mot bladets ryggsida. Låsarmen faller på plats med ett förtroendeingivande "klack-ljud" och det gör det varje gång kniven öppnas. Vidare är det lätt att släppa. Mest beroende på att det rätt tjocka bladet ger gott om utrymme mellan handtagssidorna. 



Att bära


Isonzo är en liten kniv och därtill en lättviktare. Nyttjandet av Micarta och inte minst titan i detaljerna håller ned vikten trots att ramen är massiv. Den väger in på nätta 70 gram. Förvisso till endast fem centimeters blad men som totalvikt betraktat är det ändå bra. 

Med låg vikt och släta sidor samt ett bra clip gör sig Isonzo bra i fickan trots att den lite plats 


Sedan är det här en liten knubbis. Tjockleken skrivs som sagt till närmare 1,3 cm vilket är rejält i relation till längden. Sedan är kniven med det här bladet tämligen hög i hopfällt läge med sina 3,8 cm. Inga blygsamma mått särskilt inte med totallängden tagen i beaktande men inte överdrivet sett som absoluta tal. 

I gengäld finns inget som sticker ut och är vasst och allt som skall vara slipat är det. Det i kombination med ett material som inte sliter på fickor gör Isonzo som helhet trevlig i fickan.

Wire-clipet på Isonzo är riktigt bra


Wire-clipet är av bästa slag. Det betyder bland annat att det är styvt nog för att inte vandra i sidled. Något av det kan nog tillskrivas storleken då det anpassats till kniven. Något som inte alltid är givet hos fickknivar. Ibland tar tillverkarna vad de har på hyllan och kastar på en befintlig knivmodell eller åtminstone kan det upplevas så. Här känns även den detaljen väl genomtänkt. 

Clipet kan skiftas från höger till vänster sida om så önskas och det är fäst med en skruv i storlek T8 som håller det på plats i en försänkning i handtagssidan. Förutom att vara styvt nog för att inte röra på sig behövs spänst för att hålla kniven på plats. Även det hittas här. Dessutom är utrymmet någorlunda väl tilltaget. Vanliga byxor och tunnare jackor är inga problem. Vill du ha kniven i riktigt grova byxor kan det uppstå bekymmer, särskilt som rampen inte är enorm. Det är ett litet clip helt enkelt. Annars uppskattar jag att att rampen inte för hög då det håller clipets spets på lagom nivå. Spetsen har dessutom rätt vinkelt vilket konkret innebär allt annat än utåt. 




Sammanfattningsvis


Med tanke på de hårda slag som historiskt utkämpats vid floden Isonzo får man nästan hoppas att det inte finns guld i den om det riskerar att utlösa nya stridigheter. Den här kniven å andras sidan är guld värd! I mitt tycke då förstås. Det trots att jag egentligen inte är någon fan av "forward choils" och inte heller av sheeps foot/wharncliffe-blad, särskilt inte om ordet "cleaver" nämns i sammanhanget. Inte heller uppskattar jag vanligtvis enorma hål för fånglinor. 

Trots detta är jag extremt förtjust i den här kniven som för övrigt är min första från MKM och det torde vara resultatet av god design med tanke på de tuffa förutsättningarna att sälja den här kniven till just mig.  

Allt eller nästan allt fungerar nämligen på den här kniven. Fördjupningen för pekfingret** till exempel. Den känns inte som en dålig efterkonstruktion utan något som handtaget är designat kring. Särskilt i den är versionen misstänker jag då du inte får en flipperfena mellan fingrarna. 

Inte heller bladformen bjuder på de nackdelar jag brukar se hos dem, nämligen att det är mest främre delen av bladet som används och att det saknas spets. Här gör den svängda eggen att det problemet om inte undviks helt så minskats och den spets som finns fungerar väl. Särskilt som tummen hamnar i en vinkel som gör det lätt att trycka till. 

Som synes är Isonzo ingen stor kniv vilket gör den bra för dagligt bruk


Och där kommer vi till nästa fördel med den är kniven och det är ergonomin. Den är riktigt riktigt bra för att tillhöra en så här liten kniv. Den är där uppe bland de bästa för storleken helt enkelt. Ett relativt fyllligt handtag med alla kurvor på rätt ställen gör kniven bekväm att båda hålla i och att arbeta med. Voxnaes vet upppenbarligen vad han pysslar med. 

Här har den kompetensen förvaltats väl av MKM eller Mikita som bygger knivarna. Material som högkvalitativ Micarta, titan och M390 parat med mycket god passning och byggkvalitet gör kniven till en riktig juvel såväl i samlingen som när den används. 

Däremot har de inte riktigt vågat lita på materialet till etthundra procent . I så fall borde de valt att slipa den tunnare bakom eggen och ha en väsenligt mindre tvär egg. Kniven är måhända knubbig men den behöver inte kännas så när man skär med den. På det området får Isonzo inte fullt lika lyriska omdömen av mig.  

Kniven kan som sagt fås i många olika varianter och egentligen borde jag valt en annan bladform men jag ville utmana mig själv en smula. Sedan var valet av öppningsmetod enkelt då jag föredrar tumhål framför flipperfenor rent generellt. Färgskalan valdes för att jag tyckte den var sober och elegant. Men en fördel med kniven är att om du tycker tvärtom finns det en Isonzo för dig också! Det gäller färger, bladtyper, öppningssätt och inte minst pris. 

MKM Isonzo är resultatet ett mycket lyckat samarbete mellan Italien och Danmark


Prissättning ja, det är alltid intressant och i det här utförandet kostar kniven på MKMs hemsida 179€. Med något enklare material kan den fås för kring 106€. För den summan får du en design i absoluta toppklass som på ett förnämligt vis genomförts av MKM

Isonzo är en kniv som med mycket charm och gedigen kvalitet arbetade sig in i mitt knivhjärta och jag kan bara därför rekommendera den. 





Specifikation:


Längd utfälld: 145 mm
Längd hopfälld: mm
Vikt: 70 g
Bladlängd: 49 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: M390
Handtag: Micarta
Lås: Liner lock

Producerad av: MKM, tillverkad i Italien



/ J - charmad men sneglar mot slipstenen

* Något jag skrev om i presentationen av den här kniven
** På samma sätt som det gör på knivar som Spyderco Lil' Native och Cold Steel Tuff Lite till exempel. 

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar