torsdag 2 juni 2022

Snabbrecension Gerber Armbar Drive Orange

 när en god idé förstörs av dåligt utförande


Efter katastrofen härförleden med Gerbers fällkniv Paraframe hade jag tämligen lågt ställda förväntningar gällande andra produkter från dem måste medges. Därför var det med viss bävan jag packade upp det här multiverktyget kallat Gerber Armbar Drive. Men i mitt stilla sinne tänkte jag att det inte kunde bli värre i alla fall. Dessutom såg det inte allt för illa ut på bilder. Tvärtom verkade det lovande. 

Gerber Armbar Drive Orange


Armbar är gjord i stål med en tunn aluminiumsida som färgklick


Själva grundtanken med det här verktyget verkade sund. Något förenklat kan det väl sägas att det finns två typer av multiverktyg på marknaden. De som baseras kring en tång/avbitare med kompletterande verktyg och de som byggs kring ett knivblad och förses med några tillbehör utöver det. Armbar Drive tillhör den senare kategorin och därmed hamnar den i samma fack som t ex de kända korsförsedda knivarna från det lilla alplandet. 

Här handlar om ett verktyg i fickknivsstorlek som har ett till synes rejält blad som främsta merit tillsammans med en styck kraftig bits-hållare. Till det får man några extra verktyg och en färgglad aluminiumplåt vilket ger verktyget dess tilläggsnamn "Orange". I teorin ser det således bra ut. 

Handtag


Exakta mått får man ta reda på själv då Gerber inte är någon stor anhängare av att tala om sådana saker på sin hemsida. Eller ja, tre nämns men inte mer. Men Armbar är 17 mm bred, 16 mm hög, 89 mm lång och väger in på 89 g. Inte så pjåkiga mått, gott så! I gengäld finns inget clip eller fodral så den måste bäras löst i en ficka så det är tur att verktyget inte är tyngre. 

Komforten i hand är bra så länge du inte försöker hålla hårt i handtaget eller skruva något utan att ha tummen som mothåll som på bilden. Det är tvunget, annars viker sig bitshållaren


En annan sak de inte gärna talar om är vilket stål saker och ting är gjorda av varpå cynikern i mig förutsätter att det är billigast tänkbara. Det gäller såväl knivblad som handtag. Handtaget har fått sida eller skolla i aluminium som anodiserats orange. Den har fått ett mönster vilket på kartongen omnämns som "textured grip". Om det kan jag säga att det är nonsens. Det gör vare sig till eller från vad gäller grepp. Det ger en visuell effekt och inget annat. Det bådar inte gott att Gerber tycker det är värt att nämna på förpackningen. 

Den enkla formen ger annars en duglig ergonomi för att vara ett multitool men det finns framförallt en detalj som saboterar det hela och det är den vassa utfällbara kapsylöppnaren/bräckjärnet/hammaren. Dess kanter skär obönhörligen in i handen om man greppar handtaget hårt för att skära något med kniven. Likaså om verktyget vänds för att hindra att bitshållaren fälls in när något skall skruvas. Håller man löst i handtaget vid skärande slipper man obehaget och Armbar känns riktigt bra i hand. 


Knivblad


Knivbladet som får utgöra delat huvudverktyg på Gerber Armbar är en modifierad wharncliffe. Det som ändrats är att eggen svänger svagt upp mot spetsen istället för att vara helt rak. Inte heller här uppger Gerber några som helst uppgifter utöver längd. Bladet är dock 7 cm långt, 1,5 cm högt och har en godstjocklek på 2,5mm. 

Bladet är inte lätt att fälla ut men väl på plats fungerar liner lock-konstruktionen väl



Bladet är sedan sabelslipat med en så låg slipfas som 10 mm. Dessutom är bladet hela 1mm tjockt bakom eggen! Det innebär att eggen som även den mäter cirka en millimeter på höjden är extremt tvär. Det finns spräckyxor med bättre geometri när det kommer till skäregenskaper. Dessutom är den ojämnt slipad. Eggen är inte jämn i höjd och den är inte symmetrisk på båda sidor.

I sedvanlig Gerberanda vill man dessutom inte uppge vilket stål som används så det går att lista ut med ändalykten att det även här är enklast möjliga. Med tanke på egenskaperna troligen diskbänksstål som 3Cr13MoV eller liknande.  

En wharncliffe-blad i mysteriestål med eggvinkel som en yxa och skärpeuthållighet som dubbelvikt aluminiumfolie


Att knivbladet kan enhandsöppnas utan att något annat behöver fällas ut är förstås ett stort plus. Förutom då att det knappt går att få ut bladet. Kombinationen av ett tämligen smalt handtag, litet bladhål och extremt seg pivotskruv gör att det kräver ansträngning varje gång. Rörelsen är vare sig snabb, smidig eller naturlig.

I öppet läge hålls bladet på plats av en enkel liner lock som dock sköter sin uppgift med den äran. Inget glapp eller spel är kännbart i bladet. 

Till en början skar faktiskt det här bladet både kartong och plastmatta dugligt trots förutsättningarna. Men säg den glädje eller egg gjord av mjukost som varar länge. Med andra ord tappar den skärpan inom några få minuter. Det kan tilläggas att ett par minuters skärande i trä gav upphov till platta skinande delar av eggen där den vikt sig. 


Verktyg och funktioner


Som nämndes i inledningen delas "ansvaret" på att vara huvudattraktion på det här verktyget mellan knivbladet och bitshållaren. Utöver det återfinns en sax, en pryl, kapsylöppnare, hammare och bräckjärn. Det två sistnämnda kan diskuteras beroende på hur saker och ting definieras. 

Armbar räknas ha åtta funktioner fördelat på 5 verktyg


Den mest framträdande detaljen som dessutom givit namn åt det här multiverkttyget är förstås bitshållaren (drive). På asken skryter man dessutom med att den har två och en halv tums räckvidd vilket förstås låter bra. I änden hittas en dubbelsidig bits med en stjärnmejsel/Phillips och en spårmejsel. Den hålls dessutom på plats av en liten magnet vilket är en finurlig detalj som jag uppskattar.  

Det är synd bara att den här bitshållaren inte är bra alls. Den saknar nämligen varje tillstymmelse till låsning eller ens mothåll. Det finns inget lås, inget fjäderstopp som på en slip joint, inget alls. Och till skillnad från det mycket tröga knivbladet är bitshållaren mycket lätt att fälla ut. Det gör att den ofelbart viker sig om man inte försöker hålla emot med ett finger vilket till stor del tar bort fördelen med den räckvidd man ville uppnå med konstruktionen. Det går inte att pilla in både en mejsel och ett finger i ett trångt utrymme. 

I användning  är själva bitsen duglig och fäster bra i skruvhuvuden. Men själva hållaren måste man hålla emot med tummen och då är handtaget precis lagom långt för att hörnen på hammaren/bräckjärnet/kapsyl -öppnaren skall trycka rakt in i handflatan på ett otrevligt vis. 

Bitshållaren är lång och har en bra magnetlösning men så var det där med att den gärna fäller ihop sig


Verktyg nummer tre är en sax. Den är lite ovanligt konstruerad på så vis att den måste öppnas helt för att kunna fällas in i handtaget. Hade den varit vass hade den proceduren varit smått obehaglig så den lösningen rekommenderar jag att Gerber slutar med. Nu är saxen inte särskilt vass, eller åtminstone är eggarna inte det. Det är däremot den lilla vikta plåtbit som skall agera handtag. Det gör att den skär in i tummen på ett otrevligt vis om man försöker klippa det minsta lilla utöver skrivarpapper. Faktum är att den känns mot fingret om man klipper i luften. 

Saxen är närmast smärtsam att försöka använda om det klipps i något grövre än sytråd och skrivarpapper. Den lilla metallplattan i  änden, 5mm lång, är "handtaget" som dessvärre har skarpa hörn


En pryl ingår i paketet och den är dugligt vass. Men då även den helt saknar spärr eller låsning har jag sannerligen ingen lust att nyttja den för att borra i något. Åtminstone inget hårt som i trä eller dylikt varpå de flesta användningsområden faller bort.   

Den där grå saken i änden räknas som "hammare", oklart till vad den skall användas


Till sist hävdar Gerber att det som återfinns i änden av handtaget skulle vara en hammare. Jag undrar till vad? Nubb sittande på ett modellflygplan byggda i balstaträ måhända? Den kraft som 89 g bidrar med är inte imponerande och tar man i själv är träffytan så liten att du riskerar att skada handen istället för att slå i något. Dessutom dubblerar den som bräckjärn enligt dem. Och ja, som kapsylöppnare. Det sistnämnda fungerar. Det här kombiverktyget är det som syns utfällt i änden på Armbar. 


Slutsats


Själva grundtanken med Gerber Armbar Drive är god. Visst låter ett styck kraftigt och dugligt knivblad parat med en något längre bitshållare än vad som vanligtvis återfinns på små multiverktyg som något gångbart? Det tyckte jag i alla fall. Sen är den dessutom liten och smidig och utseendet inte ovävet med den orange accentfärgen. 

Gerber Armbar Drive både ser OK ut och låter förnuftig på papperet...

Där upphör tyvärr det positiva. Enligt mig är det här ett typexempel på hur man förstör en bra idé med ett slarvigt utförande och billiga material. Knivbladet som är ett av de två viktigaste verktygen är gjort i mjukt skräpstål som alla enklare Gerber-produkter. Dessutom är det för tjockt med en dålig fabriksegg. Men det är inte heller värt att slipa om då geometrin är klumpig och grov. Det här bladet kommer aldrig att skära bra. Därtill är det svårt att fälla ut.  

Dessvärre är det andra huvudredskapet lika dåligt det. Själva bitshållaren med sitt magnetfäste och den långa räckvidden är en synnerligen god idé. Men så var det avsaknaden av mothåll. De flesta tillverkare av liknande verktyg har insett att en kraftig ryggfjäder är det minsta man kan använda sig av även om ett lås vore bäst i det här fallet med den långa hävstången som uppstår. Därmed gick vinsten med att göra den längre till stor del förlorad. 

På samma vis bör ett vasst verktyg som en pryl ha i alla fall något som håller det på plats när man arbetar med den. Även det missades på Armbar Drive. 

Sedan finns fler småfel som en sax som vare sig klipper bra eller är bekväm att hantera. De borde ta sig en titt på hur en viss känd schweizisk tillverkare skrider till verket när de gör saxar. Liten behöver inte betyda usel. Den så kallade "hammaren" bidrar mest till att förstöra ergonomin när det skall skruvas. Vad den skall användas till är något av ett mysterium. 

...men är ett multitool som sänks av dåliga material och missar i utförandet och för det vill Gerber ha rätt saftigt betalt 


"Uppgrade your pocket" står att läsa på kartongen som för övrigt är helt översållad med text. Det rekommenderar jag också. Köp valfri Victorinox-produkt istället är mitt råd. Det här multiverktyget är nämligen inte ens särskilt billigt. Du får punga ut mellan 300-400kr beroende på tid och inköpsstället för att få "nöjet" att använda det. 

Mitt tips är att undvika det här verktyget tills det kommer en uppgraderad "version 1.42" där alla fel åtgärdats. Det är synd då potentialen verkligen finns där.  





Specifikation: Armbar Drive Orange

Längd: 89 mm
Höjd: 16  mm
Bredd: 17  mm
Vikt: 89 g (vägd av mig)
Handtag: Stål/aluminium
Lås: Liner lock



5 verktyg, 8 funktioner:

  • Knivblad
  • Bitshållare med dubbelsidig bits, Phillips/spårmejsel
  • Sax
  • Pryl
  • Kapsylöppnare
  • Hammare
  • Bräckjärn



/ John

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar