torsdag 8 november 2018

Knivrecension ArtisanCutlery "Shark"

-  hajen som inte bet hårt nog

Av de tre knivarna som utgjort min första kontakt med märket Artisan Cutlery så var jag på förhand säker på att det var den här jag skulle uppskatta mest. Det är en lång spetsig historia som på bild såg både elegant och modern ut. Något av en "Kwaiken"-liknande tanke med slankt blad som till största delen döljs i handtaget. Den här modellen har döpts till "Shark". Ett namn som verkar vara lika gångbart i knivvärlden som "Mouse". Jag äger nog minst tre hajar från lika många tillverkare som bevis för den tesen. Dags att ta reda på hur väl och i vilka vatten den här simmar.


Artisan Cutlery ATZ-1707P G10 "Shark"


Shark är liksom de andra knivarna från Artisan typexempel på olika trender som råder i knivvärlden för tillfället. Först ut var "Osprey" med inspiration hämtad från ett köttyxblad vilket är hyperaktuellt när det här skrivs i slutet av 2018. Därefter kom "Apache" med sitt överdimensionerade grova wharncliffe-blad vilket även det är ytterst gångbart för stunden.

Dagens recensionsobjekt ligger helt i linje med en annan parallell trend. Långa slanka knivar med smala blad som helt eller delvis döljs i handtaget när de är stängda. Ett annat exempel på sådana är de nyligen släppta SOCP-fällknivarna från Benchmade även om just de är mer dolk-inspirerade.

Jodå, vid första anblick är det en både lång och elegant kniv


Den här kniven finns på sant Artisan Cutlery-vis i en uppsjö versioner. Lyxutförandet innebär handtag i titan med kolfiberpaneler samt blad av S35VN. Den versionen är en framelock för övrigt och kan fås i fyra olika färger. Sedan finns en mellanmodell med samma bladstål fast med linerlock och sidor i laminerad kolfiber i handtaget istället. Till det kan adderas den här varianten med G10-sidor. Den kan likt toppmodellen också fås i fyra olika färgställningar.

Sen för att röra till det ytterligare eller öka valmöjligheterna erbjuds samtliga knivar i en "s"-version där s:et står för "small". Den versionen har ett en centimeter kortare blad. Inalles ger det inte mindre än 18 olika utförandet av Shark om jag räknat rätt! Så nog finns det att välja på. 


Blad



Något som slog mig rätt omgående är att den här hajen är en vithaj. Shark är nämligen större än man kan förledas tro. Det medför också ett tämligen substantiellt blad som mäter hela 10 cm på längden. Det kombineras med en maffig ryggtavla på 3,8 mm vilket är mer överraskande. En godstjocklek som verkar mer eller mindre standardiserad hos Artisan. I de av mig tidigare recenserade modellerna kommer man undan med den dimensionen då de varit synnerligen bredbladade. Det gäller inte den här kniven och det ställer till det en smula på det praktiska området på lite olika vis. 


Sade någon spetsig? Från det här perspektivet ser bladet på Shark slankt ut. 
Här jämfört med en kniv som faktiskt skär saker också, Peak från Manly


Den här något ovanligare vinkeln är rätt avslöjande. 
Proportionerna är inte de man väntar sig


Utseendemässigt har man däremot lyckats väl. Utgångspunkten är en  slank droppoint som fått sig en stentumlad finish. Materialet är D2 eller möjligen dess kinesiska motsvarighet*. Ett stål som återkommer i alla Artisan-knivar i de lägre prisklasserna kan tilläggas. Stålet är fullt adekvat för fickknivar med brasklappen att det inte är rostfritt vilket förstås kräver mer försiktighet. Särskilt som den här kniven är utrustad med kullager. Ytterligare ett ställe där smuts och fukt kan krypa in. Fukt och D2 kommer inte särskilt väl överens. 

Materialet är D2 och av det får man mycket för sina investerade slantar. En decimeter på längden 
och närmare 4 mm grovt gods


Grovleken är som sagt väl tilltagen eftersom godstjockleken närmar sig 4 mm. Det är alldeles för mycket i mina ögon. Särskilt när det ställs i relation till bladets höjd som är 2 cm som mest. Den flata slipfasen mäter 1,5 cm och det gör att kniven är tjock bakom eggen eller snarare på vägen dit, precis bakom eggen är bladet inte så grovt. Så trots att kniven är riktigt vass utan åtgärder från min sida så skär den inte särskilt bra. Frågan är om ett så här grovt blad inte mått bra av en saftig skålslipning. Det medför förstås andra skäregenskaper men vore ett alternativ. 

Appropå egg så är den väl utförd och utan negativa anmärkningar. Extra positivt är ett väl utfört "sharpening choil" vilket underlättar framtida slipning. Märkningen får också godkänt då den är relativt diskret. Dock har den ett onödigt element. Snälla tillverkare, vi behöver inte serienummer på våra blad! Tryck det på kartongen, på insidan av handtaget eller helst inte alls. 


Handtag


Shark är byggd på numera sedvanligt vis med en stålram som försetts med handtagssidor av G10 i det här utförandet. Ramen är inte lättad vilket jag inte har några invändningar emot i det här specifika fallet eftersom kniven är helt neutralt balanserad. Mer ovanligt är att kniven är skruvad med två små T6-skruvar per sida utöver själva pivotskruven. Det nätta formatet på skruvarna nästan garanterar att de kommer att gå sönder över tid. Jag hade hellre sett T8or på den här kniven.

Pivotskruven är för övrigt av egen design och jag hoppades att återfinna ett skruvhuvud för torx på baksidan. Men icke, det här är en av de förargliga knivar där utseende fått gå före allt. Troligen kan du dra åt pivotskruven med ett par vanliga flatmejslar men risken att tappa greppet och skrapa den färgsatta ytan när du gör det är uppenbar.


Den blåfärgade stålramen höjer sig över sidorna i G10


Handtagssidorna är flata och ytan är mediumgrov. Det ger gott fäste utan att agera sandpapper. Med tid och användning tenderar sådana material att bli rätt mjuka att hålla i. I ryggen återfinns en liten backspacer som förefaller vara av G10 även den. 

Sedan finns ett par detaljer som avviker från det gängse och som därför utmärker den här kniven. En är att ramen höjer sig över de omgivande G10-sidorna vilket ger handtaget en mer oval profil. Ännu mer karaktär ger den distinkta blå färgen de fått. Dylika färgval tenderar att splittra åsikter. Vanligtvis är jag rätt ljummen inför sådana påhitt då jag föredrar mindre påfågel-liknande knivar men jag tycker att det passar på den här modellen. 

Även här påverkar grovleken på bladet kniven och ger stort mellanrum inuti ramen 


Det långsmala handtaget ger gott om plats för alla handstorlekar vilket är bra. Det mäter 12,5 cm på längden och är 1,3 cm brett. Den raka formen krånglar inte heller till det när det kommer till olika sätt att greppa kniven. Allt fungerar, särskilt hammargrepp och flipperfenan som agerar fingerskydd när bladet är utfällt är väl formad och inte i vägen. Stort plus på det området.  

I vägen är däremot clipet som sitter mycket långt bak och sticker ut påfallande mycket. Det gör att det känns i handen när man håller kniven. Särskilt om kniven hålls i "sabelfattning" och man tar i lite grann. Det och ytterligare en småsak gör att Shark har ett nästan bekvämt grepp.

Något märkliga proportioner mellan blad och handtag


Det andra som stör ergonomin är faktiskt att bladet är för grovt. Det gör nämligen att det blir attans långt mellan handtagssidorna.* Det märks framförallt eftersom man velat hålla den totala tjockleken på kniven nere vilket tvingat fram tunnare G10-sidor. Nu lyckades man inte särskilt väl med det ändå med tanke på att kniven inte är särskilt smal på den ledden. Utseendemässigt går ekvationen att lösa genom att låta sidorna vara tjockare och istället gömma ramen inuti dem. Men det går inte att göra på det viset och behålla den här designen och inte heller skulle det rädda komforten i hand. Det är också något mer komplicerat att producera en kniv byggd på det viset.  

Proportionerna mellan bredd och höjd gör även handtaget lite för runt för min smak. Det är en följd av det grova bladet. Jag föredrar högre handtag som därmed är lättare att orientera och som inte rullar lika lätt i handen.

Men det ligger i sakens natur att med här utseendet på knivar följer vissa egenskaper. Shark är bara överraskande grov över ryggen. Det är en egenskap som inte syns när man tittar på bilder på nätet som oftast visar kniven i sidovy. Det är sådana saker som kan överraska trots att man tagit del av mått och vikt på knivar om man inte hanterat dem innan köp. 


Öppning och lås


Shark är riktigt sympatisk att öppna, den öppnar käften med en smäll. Det om du kan träffa flippern vill säga. Den går att missa särskilt om man drar bakåt i det som på engelska brukar kallas "light switch"-öppning. Dessvärre händer det tämligen frekvent, att man missar alltså. Det är inte ofta jag säger det men den här flipperfenan hade behövt mer friktion i form av "jimpings". Som den är nu är den såphal. 

Knepet för att lyckas är att man antingen lägger kniven på sidan så man kommer åt med mer än bara fingertoppen eller att pekfingret startar sin resa på framsidan av handtaget för att sedan glida över flippern på väg bakåt. Alternativt att flippern nyttjas som knapp. Gör man på det viset får bladet bråttom. Shark är relativt  snabb eftersom geometrin är väl anpassad för en liten flipperfena och ett långt blad. Konstruktionsmässigt har man lyckats väl.

Det är inte ofta jag efterlyser greppfrämjande åtgärder men den här flippern skriker efter lite "jimpings"


Som på de flesta knivar av den här typen använder sig Artisan av kullager. I det här fallet är det enkelradiga diton med keramiska kulor som är aktuellt. Sådana drar med tiden åt sig damm och smuts och måste därför underhållas. Inte en lätt uppgift när man som här envisats med att skruvar som är halvt omöjliga att få upp utan åverkan på kniven. Dekorativa pivotskruvar i all ära men envisas man med att göra knivar som kräver att man pysslar med dem måste de kunna plockas isär på ett enkelt vis. 

Låser gör kniven med en linerlock. Den sköter sig med den äran. Det vill säga låser varje gång bladet öppnas och gör det utan glapp eller spel. Geometrin på kontaktytan mellan bladbas och låsarm verkar också vara korrekt utförd då låsarmen inte glider även om bladet provoceras från fel håll. Låset är någorlunda lätt att släppa. Med det menar jag att åtkomsten är god då man låtit låsarmen höja sig något över de omgivande G10-sidorna i handtaget. Full pott får kniven emellertid inte på området då låsarmen är relativt tunn och man måste trycka i en sådan vinkel att det är kanten på den som träffas med tummen. Sammantaget gör det att den upplevs tämligen vass.


Att bära


I fickan är den här fisken nästan lika strömlinjeformad som sin namne. Det finns inget som sticker ut, flipperfenan är diskret, ryggen rundad och hela profilen låg och långsmal. Så här stora knivar kan inte bli så mycket mer osynliga i fickan än vad den här är. Särskilt inte som kniven väger in på 120 g vilket är lite för ett blad på en decimeter. Förresten det kan de visst, om de är tunnare. Ett gott exempel på det är Spyderco Police för att nämna någon. 


Clipet är påfallande väl tilltaget vilket kan störa i handen men håller kniven på plats


Clipet är av "deep carry"-typ det vill säga det sitter mycket djupt i fickan. Det är sättet jag föredrar att bära knivar. Däremot är clipets två fästskruvar inte försänkta och för att åstadkomma tillräckligt med utrymme även för tjockt tyg har de kompenserats med att clipet gjorts tämligen rejält. Det gör dessvärre att det sticker ut långt från handtaget vilket medför att det verkligen känns i handen när man håller i kniven som tidigare nämnts. 

Shark sitter bra i fickan


Funktionen är i övrigt mycket god. Läppen är stor nog för alla dimensioner av tyg och tacknämligt inte riktad utåt. Något det rätt ofta syndas med i knivbranschen. Spänsten räcker till för att sköta uppgiften och clipet gömmer kniven djupt och säkert i fickan. 

För den vänsterhänte kan glädjande nog meddelas att clipet kan skiftas mellan höger och vänster sida. 


Sammanfattningsvis


Jag är lite kluven till den här kniven måste jag tillstå. Mest kanske för att jag hade rätt höga förväntningar. Den representerar sin kategori väl med ett distinkt långsmalt utseende där man varit konsekvent i formgivningen för att framhäva just de egenskaperna. Shark representerar även genom att vara välbyggd på ett sätt som vi börjar vänja oss vid hos bättre kinaknivar. Den har även de material och den teknik man kan förvänta sig av en modell strax under toppmodellerna i form av stålram, G10-sidor, D2-stål, linerlock, kullager och en flipper.

Långa smala knivar i större format ligger också rätt i tiden vilket gör Shark till ett alternativ med sina tilltagna dimensioner. Lägg därtill ett par detaljer som den blå färgen och den synliga ramen som skänker ett mått av personlighet. Men det är förstås bladformen som är själva poängen med den här kniven. 

Shark är en av de slankare knivarna i Artisan Cutlerys modellprogram. Här med dess motsats Osprey


Intressant nog är det just det trendriktigt grova bladet som sänker den här kniven för mig personligen. Inte formen i sig då eftersom jag rent estetiskt gillar långa smala blad. Men den tilltagna godstjockleken påverkar inte bara utseendet utan även hur kniven skär, känslan i hand och öppningen. Ett något tunnare blad hade förbättrat kniven på samtliga parametrar enligt mig. Den hade förstås skurit bättre och därmed fungerat bättre som eggverktyg.

Ett tunnare blad kombinerat med grövre handtagssidor och ett något högre handtag hade även gett handen mer att greppa om utan att öka tjockleken totalt. Sen hade kniven faktiskt blivit en bättre "leksak" med lättare och därmed kvickare blad.

Shark kan vara ett gott köp - om man först sett kniven ur alla vinklar vill säga

Som det är nu passar jag på den här kniven av ovanstående skäl. Med det sagt kan det även sägas att Shark tillhör knivar i den där svårplacerade "brutaleleganta" kategorin där man ställer sig frågan om det är en "gentlemanna" eller "taktisk" kniv. 

Vill man understryka det eleganta i de övergripande linjerna kan med fördel välja det mindre formatet med åtta centimeters blad istället. Bladet på den kniven är dessutom tunnare! Särskilt smakfull blir modellen om det kombineras med titanutförandet som är mer rundat och har mjukare former samt paneler av kolfiber i sidorna. En mer förfinad och nätt kniv vad det verkar.  

Men för den som inte gillar det finns det här specifika utförandet med strävare sidor, inga paneler och ett långt blad vilket ger en mer aggressiv framtoning. Shark i G10-utförande är därmed definitivt en kniv för den som uppskattar formatet men inte vill spränga banken. Och eftersom valmöjligheterna är legio finns det något för de flesta. En god idé är dock att bekanta sig med den här strömlinjeformade fisken ur flera vinklar innan den införskaffas. 



Länk till tillverkarens produktsida


Specifikation:

Längd utfälld: 227 mm
Längd hopfälld: 127 mm
Vikt: 120 g
Bladlängd: 100 mm
Godstjocklek: 3,8 mm
Bladstål: D2
Handtag: G10 på stålram
Lås: Linerlock

Producerad av: ArtisanCuterly, tillverkad i Kina


/ J - inte biten

* Ett mycket intressant test har genomförts på det området av YT-kanalen "Love Them Knives" som har låtit testa en rad kinesiska knivar. Slutsatsen? Att alla utom en faktiskt är precis vad de utger sig för att vara. 
** Problemet känns igen från knivar som Spyderco Starmate som lider av exakt samma problematik, det vill säga grovt blad kombinerat med ovanligt tunna G10 sidor. 

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar