måndag 19 juli 2021

Recension AceJet Appache

 

Inledning


Få som är intresserade av kastknivar och är innehavare av en internetuppkoppling kan ha missat Mr Adam Čeladin. Han driver en stor YouTube-kanal, kanske den största, med inriktning mot knivkastning och är mycket aktiv även på flera andra plattformar som t ex Instagram. Han är flerfaldig världsmästare i olika discipliner av "No Spin"-kastning och är en av de som står bakom AceJet. Alla knivar i deras katalog är designade och testade av honom. 

Med det sagt finns det några grundformer av kastknivar och dagens knivar är inget undantag. De är en variation av ryska "Osetr"-knivar. Osetr är förresten det ryska ordet för stör, ni vet den extremt stora fisken med de dyra äggen. Knivarna kallas Appache och ja, av någon anledning har de valt att stava det så. 

En uppsättning Appaches från AceJet


Jag känner mig nu mogen för att recensera de här och ytterligare knivar från AceJet då jag haft dem ett par månader och hunnit med i runda slängar 55 000 kast under den tiden fördelat på tre knivset varav det här är ett. 


Utseende och mått


Appache är som sagt en kniv som följer ett av grundmönstren vilket i det här fallet medför en egenskap undertecknad uppskattar. De ser ut fortfarande ut som knivar! Just den egenskapen är inget som har med vare sig kastegenskaper eller kvalitet att göra. Men ett snyggt utseende har aldrig skadat det heller.

Appache är av "Osetr"-typ vilket gör att de ser rätt mycket ut som en vanlig kniv


Men något ett utseende kan göra är faktiskt att säga en del om kvalitet, åtminstone indirekt. Exempelvis avslöjar det hur tunna eller kraftiga och därmed hållbara knivarna kan vara. Frånvaron av av utskurna hål och andra dekorationer ger också indikationer åt samma håll. På samma vis kan man se om knivarna har handtag eller inte och vilka material de i så fall är gjorda av. 

Hur kniven ser ut kan också avslöja andra saker som vilken typ av teknik kniven främst är avsedd för och hur den kan tänkas uppträda i luften. I det här fallet är det en allroundkniv vi har framför oss. Inte specialiserad för något specifikt sätt att kasta.  

Det raka okomplicerade handtaget och den rena ryggsidan möjliggör många olika grepp


Längden på den här sortens knivar brukar ligga kring 25 cm och i det här fallet är det 240 mm som är aktuellt. Handtaget mäter som bredast 27,5 mm och bladet är 31 mm. Godstjockleken är väl tilltagna 6 mm vilket ger en vikt på 255 gram. 

Alla kanter är fasade för en mjukare känsla i handen. Kniven har fått symboliska eggar vilket förvisso även hjälper till att få bladet att smalna av mot spetsen. Detsamma gör den falskegg som bladet försetts med. Att jag skrev "symbolisk" är för att likt alla bra kastknivar är den här inte bara slö utan saknar helt egg för att kunna greppas i alla fattningar. Tjockleken bakom eggen som man talar om när det gäller knivar är i det här fallet 4 mm! Det vill säga lika mycket eller mer än vad de flesta fällknivar har som bladtjocklek.

Spetsen är av mejseltyp vilket ger styrka


Spetsen är inte nålaktig som på en vanlig kniv utan mer mejsellik. Den är tre millimeter bred men relativt vass ändå. 

I handtaget återfinns också ett hål. Det fyller vanligen flera funktioner. Dels kan det finnas produktionstekniska skäl till att ha ett, som när blad skall förses med eventuella beläggningar eller för att hålla kniven på plats när den slipas eller behandlas. Sedan kan det användas för att hänga upp kniven i och inte minst för att indexera kniven i hand när man kastar. 

Ytan är tämligen grovt borstad vilket är ett medvetet val av finish. Det ger nämligen en smula friktion mot handen när man håller i kniven. Det enda tryck som återfinns på kniven är AceJets logotyp på handtaget. Så den som uppskattar ett rent utseende bör vara nöjd. 


Material


AceJet har uttalat valt att inte vara med i "lågprisracet" utan bygger en produkt med ett enda mål, att vara med att konkurrera med de bästa i världen när det gäller kastknivar. Det syns också på materialen som är optimerat för ändamålet. Här får jag stanna upp ett ögonblick och göra en avvikning då läsare av den här bloggen kanske främst är vana vid att läsa om fällknivar. De material som anses överlägsna där som superstål som M390, 20CV och Cruwear med flera härdade till hårdheter över 60HRC är i det här fallet komplett värdelösa och direkt olämpliga. Risken är att en kniv i de stålen skulle gå av efter  några få kast om det användes här. De är alldeles för sköra helt enkelt. När vi talar om kastknivar är det ofta hårdheter under 50HRC som gäller och stål som premieras är kolstål och fjäderstål av olika slag. 

AceJet använder sig av ett inhemskt tjeckiskt fjäderstål med beteckningen 14260. Fjäderstål är utmärkt till kastknivar rent generellt eftersom de som namnet antyder återvänder till sin ursprungsform varpå du slipper en bananformad kniv. Krafterna som verkar på en kastkniv är väsentligt större än de någon annan kniv kommer i närheten av. Särskilt är det fallet om man på något sätt missar och kniven endera träffar en annan kniv, en sten eller med bredsidan i en tavla eller ett träd. 

I det här fallet har man utgått från 6 mm tjocklek vilket dels borgar för en extremt hållbar kniv men också för att den skall ha en stabil flykt och bli tung nog för att ha pondus när den träffar målet. 


Att kasta


Appache är en uttalad allround-kniv. Det vill säga att den är inte tänkt för något specifikt sätt att kasta och kan därmed användas till de flesta tekniker av både den som är nybörjare eller mer erfaren. Givetvis gör det att den inte är fullt lika effektiv som en mer specialiserad kniv. Något litet avkall måste göras. 

Balanspunkten hittas ca en centimeter bakåt från centrum räknat


Knivens balanspunkt återfinns i övergången mellan handtag och blad som det skulle gjort om det här varit en vanlig kniv. Det gör att tyngdpunkten är aningen förskjuten mot handtaget till och inte helt neutral vilket underlättar vid både No spin- och Half spin-tekniker.



Rotationskast

Rotationskastning även kallad "traditionell" eller ibland "cirkuskastning" innebär att man kastar med kniven roterande i luften. Eftersom Appache är en relativt kort kastkniv med en del tyngd så roterar den relativt fort. En rotation sker på kring tre meter blankt vilket är kort. För att minska hastigheten på snurren krävs att man inte fattar kniven för långt ut på handtaget och vinklar den något framåt. När rätt vinkel hittats är kniven mycket träffsäker och den sätter sig hårt i tavlan. Här är hålet i handtaget bra hjälp för att känna vart man har kniven i själva släppet. 

En liten detalj jag noterat är att det helt raka handtaget kräver att man själv initierar rotationen särskilt på fem och sju meters distans. I mitt fall sker det med ringfingret i själva släppet. Svårt att förklara då det är mer av en känsla. På tre meter sker det automatiskt när kniven av kraften släpper från handen. 

Jag använder mig av en handskaksfattning med lillfingret vid hålet i handtaget och kniven något vinklad framåt vid rotationskast på tre meter


Vid fyra meter håller jag i bladet med knappt fyra fingrars grepp och ännu något mer lutning framåt för att minska rotationshastigheten


På samma vis är kniven snabb på att avverka 1 1/2 varv på fyra meters avstånd och kräver därför att man står relativt nära linjen för att nå snabb framgång.* På fem och sex meter gäller förstås samma rekommendation. Som de flesta knivar i det här lilla formatet blir det svårare ju längre bort från tavlan man kommer. Men vikten och den närmast centrerade balansen gör att den inte vobblar i luften eller viker av från kastbanan. 

Half Spin

Eftersom kniven är något baktung, kort och bred nog för en tumme på bladet är den utmärkt för Military half spin. På kortare avstånd som två och tre meter underlättar det om man greppar närmare spetsen för att på så vis "förlänga" kniven och kontrollera rotationen. Personligen använder jag enbart Military half spin på korta avstånd. Så fort avståndet ökar till 3,5m och över går jag över till Instinctive Half Spin, dvs med ett pekfinger på bladryggen istället. Här underlättar det att kniven är så pass tjock över ryggen. Det ger bättre stadga i luften efter själva släppet. Risken som finns med tunna knivar är att de förvisso roterar korrekt runt sin balanspunkt men att de vobblar i sidled istället. Det försämrar möjligheterna till en bra träff. 

No Spin

Den raka ryggen som tillåter dig att placera pekfingret vart du vill är en stor tillgång vid No spin-kastning. Särskilt för den som föredrar "slide"-tekniker. Det är för övrigt Adam Čeladins favoritteknik. Då låter man pekfingret glida längs kniven för att motverka den rotation som vill uppkomma genom själva kaströrelsen. Den tekniken är svårare eller omöjlig om kniven har t ex markerade parerskydd eller andra kurviga former. 

Vid No Spin-kastning är det lätt att hitta balanspunkten 


Om man använder sig av ett fastare grepp alternativt Skanff-fattning i änden av handtaget spelar det ingen roll. Den lätta bakvikten är även här till god hjälp för att bidra till att förhindra överrotation. Det är även mycket lätt att hitta balanspunkten när man skall placerar pekfingret där. 


Sammanfattning


Det här var för mig den första modellen av den här knivtypen jag använt mig av vilket gjorde det till en intressant upplevelse. Formatet och utseendet följer som sagt knivar av Osetr-typ. Det ger en tämligen kompakt kniv med egenskaper som ger ett brett användningsområde. Mitt första intryck var att det här var snygga och välgjorda knivar. De kommer för övrigt inlindade i en bandana av den typ som blivit Adam Čeladins signum. I paketet följer också med några Acejet-kort för den som vill ha något att sikta på samt ett certifikat som intygar att det är en originalprodukt. 

AceJet är nämligen handgjorda i Tjeckien. Att de är stolta över det och står bakom sina produkter markeras med livstids garanti. Något som kan behövas med kastknivar kan väl tilläggas. Handgjorda skall väl för övrigt ses i ett vidare perspektiv då moderna maskiner förstås används, det är inte handsmidda knivar vi talar om. Något som å andra sidan inte hade varit någon fördel. Att människor varit inblandade i processen ses inte minst på att alla spetsar såg lite olika ut vid ankomst. En detalj som jag emellertid inte fäster någon uppmärksamhet vid.  

Fördelen med den här typen av stål är att knivarna inte går av. Händer något med spetsen så är det att de kan böja sig något alternativt plattas till. Något som åtgärdas på plats med fil och ett diamantbryne. Jag kan konstatera att det är i princip omöjligt att få av en Acejet-kniv. Några rejäla missar har resulterat i fullkontakt med både sten och asfalt. Oftast är det vad man träffar som får sig en skråma, inte kniven. Men en sak skadar även de  här knivarna och det är träffar från andra knivar. Har man inte lyxen att kunna kasta på flera tavlor så blir "Robin Hood"-träffarna allt fler ju mer träffsäkerheten utvecklas. I det här fallet har det resulterat i ett antal jack men de brukar jag runda till med fil och sandpapper. 

Appache-knivarna är i princip outslitliga, det är därför de kommer med livstidsgaranti


Överlag är jag mycket nöjd med Appache som modell. Möjligen kan jag påpeka att den här typen av knivar inte är de mest lättkastade. Det här är knivar som jag skulle rekommendera till den som har kastat ett litet tag. Mycket beroende på det kompakta formatet. En relativt kort kniv är något svårare att kontrollera i luften eftersom den har högre rotationshastighet än en längre och tyngre kniv. Det ger i sin tur mindre marginal för "felsläpp". Appache kräver tämligen exakt kastning för att komma till sin rätt. Sedan har jag noterat att eftersom handtaget är mycket rakt och saknar den "bula" som många knivar av den här typen har så krävs att man själv tydligt initierar rotationen vid den sortens kast.  

I gengäld gör det att det även går att använda den för  No Spin-kastning inklusive Skanff-teknik. Så det är lite en avvägning som är avhängig av vilken typ av kastning du vill inrikta dig mot. Sen kan tilläggas att även nybörjaren har stor användning av bra knivar då man snabbare passerar det stadiet då. Det skadar inte heller att man kan koppla av från att knivarna går sönder när man missar vilket billiga skräpknivar alltid gör förr eller senare. Ett "kling" från en sten betyder inte att kniven gått av i det här fallet utan att stenen är repad. 

Appache är absolut bäst på riktiga tavlor med ändträ. På döda och levande träd har knivarna ibland en tendens att studsa rakt bakåt om träet är hårt nog. Det är inte ett specifikt problem med de här knivarna utan alla som har den här typen av spets särskilt om träffen inte är helt vertikal. De är starkare men penetrerar inte lika hårt som mer nålaktiga, skarpare spetsar. 

Sen bör man vara medveten om att bra knivar kräver en del vård. Jack och liknande tas om hand för att man inte skall skada händerna vid nästa kast. Sedan behöver knivarna rengöras och torkas för att inte rosta. I värmeböljorna vi haft har jag även noterat att man blir svart om händerna om det är varmt och man svettas. Stålet är inte rostfritt överhuvudtaget och oxiderar lätt i de nyanser som finns. Glöm inte knivarna ute är därför ett annat tips. 

AceJet Appache är utmärkta knivar för den som vill testa olika tekniker!


AceJet Appache är inga billiga knivar men det är inte heller det man siktat in sig på. AceJet har medvetet undvikt att på något vis tävla med budgetmärken utan satsat helhjärtat på kompromisslös kvalitet. Det innebär att man valt ett av de för ändamålet optimeradet stålen och har full kontroll på tillverkningen som sker i Böhmen, en region av Tjeckien som alltid varit känd för sin produktion av mekaniska produkter. Stålbearbetning är något de kan i det området. Något som märks även i det här fallet. Att förstöra de här knivarna är om inte omöjligt så åtminstone extremt svårt. 

Ännu bättre är att de är sympatiska att kasta. De är förutsägbara i luften och träffar med kraft. Därtill är de lämpliga för alla typer av tekniker vilket gör dem utmärkta för den som inte specialiserat sig eller känner för att testa olika varianter av knivkastning. Knivarna kan köpas både som set vilket jag rekommenderar eller enskilt. 



När du köper dina Appache eller annan produkt från AceJet uppge kod "JOHN" (i versaler)
så får du 5% rabatt på ditt köp vid utcheckning. 




Specifikation:

Stål: 14260 
Längd: 240 mm
Bredd: 31/27,5 mm (blad/handtag)
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 255
Balanspunkt: 1 cm bakåt från mitten

Tillverkade av Eljet i Tjeckien


/ J - försöker bli ett ess

* Du kan förstås kasta med vilken rotation som helst på nästan vilka avstånd som helst om du är bra nog.

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar