fredag 5 februari 2021

Knivrecension Viper Novis

-  italiensk smartness och elegans

Namnet på den här kniven, Novis, antyder att den skulle vara helt ny eller i vilket fall nybörjare. Det är nu inte med sanningen överensstämmande. Den har funnits på marknaden runt ett år och vad beträffar egenskaperna skäms den verkligen inte för sig så den förefaller tämligen mogen även på det området. Kniven som är aktuell idag har sitt urspring i Maniago, Italien.

Viper V 5972 CM Novis


Viper by Tecnocut eller bara Viper ligger bakom den här kniven som är designad av Fabrizio "Silvester" Silvestrelli. Han är en italiensk knivmakare som har ett mångårigt samarbete med just Viper.  

Som brukligt är med knivar från dem finns även Novis i ett flertal olika utföranden. I det här fallet sju stycken. För det första kan den fås med eller utan bolster. Väljer du det sistnämnda finns skollor i kolfiber samt tre olika träslag att välja mellan. Annars finns versioner med hela sidor som här och utöver den bruna micartan på bilderna finns även en grön nyans samt även här sidor helt i kolfiber. 

Viper Novis är en kniv med det där lilla extra som gör att man uppmärksammar den



Twitterversion: Viper Novis, italiensk design när den är som bäst. Kniven som bjuder på både elegans och muskler


Blad


Formen på det här bladet är tämligen slående och en av de saker som gjorde att jag tittade på den en gång extra. Den kan beskrivas som en modified wharncliffe. Den modifierade delen består av att eggen inte är helt rakt utan har en svag kurvatur. Bladet är nästan exakt tre tum långt vilket troligen inte är en slump då det är en vanlig legal gräns i många länder. Det blir översatt till riktiga mått 76 mm. Det är sedan matchat med en maffig grovlek på hela 4 mm. Höjden på bladet mäter som mest 29 mm. 

Novis bjuder på ett modifierat Wharncliffeblad i superstålet M390


Finishen är en mycket snyggt utförd satin. Det är något jag har kommit att förvänta mig från Viper. Den är tillsammans med den rundade, slipade och polerade bladryggen signum för deras knivar. Märkningen är deras sedvanliga med logotyp och namn samt ståltyp skrivet på ricasson på en sida och Silvestrellis logga på motstående sida. Något sade att de tyckte det var för mycket men där håller jag inte med. Det är litet och smakfullt gjort och loggan är utformad så att den knappt syns i de flesta vinklar. 

Stålet är extraordinärt bra då det tillhör de bästa som finns att få. Det är M390 från Böhler/Uddeholm. Enda nackdelen med det är att det kan vara en smula svårslipat. Eller svårt är det egentligen inte det är bara det att det tar tid, särskilt när det som här är härdat till 60-61 HRC. 

Finishen på det nästan fullt flatslipade bladet är en extremt välgjord satin


Fabrikseggen på den här kniven var utmärkt, jämn, centrerad och mycket vass. Inga invändningar alls faktiskt. För övrigt är kniven helt flatslipad från en tilltagen grovlek på fyra millimeter som sagt. Dock mäter den mer rimliga 0,7 mm bakom eggen så den skär trots allt väl. 

Fast vi skall börja i en den andra änden, den spetsiga, när det handlar om hur den uppträder. Spetsen är mycket stark och mer inriktad på grovarbete än finlir. Det gör att den är utmärkt att framförallt öppna allt vad motsträviga plastförpackningar heter. Den är utmärkt att sticka med helt enkelt. Det gör även att den fungerar väl att borra med i trä samt att lossa sidledes ur en träbit utan att man behöver vara rädd för att den skall gå av. 

Det gäller hela kniven för övrigt. Den går utmärkt att ta i med trots att den har mer av en fickknivsframtoning om man kan uttrycka det så. Mycket av det kommer sig av att eggen är dragen hela vägen in till handtaget där man får mest kraft i ett rejält hammargrepp. Vill man istället få spetsen att bita hårt i vad som nu skärs är den rundade bladryggen ett utmärkt ställe att placera tummen på. 



Handtag


Den här knivens konstruktion avspeglar rätt väl hur knivar från Viper brukar vara byggda. Det innebär en tämligen tunn ram på 1,5 mm. Vilket även ger en tunn låsarm vilket de ibland får kritik för. Ramen är sedan lyxigt behandlad då den är både polerad och rundad. Väsentligt mycket mer rundad än vad som är brukligt. Den är emellertid inte lättad på något vis. Men det gör också att den är stark trots att den inte är överdrivet grov. 

Utanpå ramen är sedan skollor av micarta skruvade. Jag misstänker att det är av utseendeskäl man hållt sig till små T6-huvuden på skruvarna. Nu ser jag inte det som ett problem då belastningen på dem är närmast obefintliga så de lär inte gå sönder av det skälet. Men tillhör man dem som gillar att skruva isär sin kniv med jämna mellanrum så lär de troligen inte hålla hur länge som helst. 

Det välformade handtaget har skollor i Micarta


Något som inte är helt vanligt är att pivotskruven ligger dold under sidorna på kniven. Så vill man justera den så går det utmärkt men först efter det att sidorna lossats. Lite mer omständligt än eljest men inget jag har behövt ge mig på under testperioden. 

Micartan är av god kvalitet men inte särskilt grov. Det gör att den ger mediumfäste som dock efter ett tags slitage blir lite halt. Men av samma skäl är den mycket mjuk och bekväm att hålla i. Särskilt som sidorna är välvda för att passa handen bättre. 

Backspacern är gjord i titan och lika rundad som allt annat 


Det är inte bara sidorna som är formade. Allt är mycket mjukt rundat och polerat inklusive bladrygg, back spacer och alla ramdelar. Back spacern är förresten extra lyxig då den är gjord i titan. 

På längden mäter det här handtaget strax över tio centimeter men eftersom nio av dem är tillgänlig greppyta så får faktiskt alla fingrar plats. Dessutom är kniven en liten knubbis som förutom att ha ett rätt grovt blad mäter hela 15 millimeter över ryggen. Det gör att handtaget fyller upp handen tämligen väl. Det i kombination med att eggen är dragen nästan hela vägen in till handtaget gör att man kan ta i rätt ordentligt när man skär med Novis. 

I hand är Novis riktigt bekväm och lättkontrollerad


Grovleken i kombination med materialet i handtaget, de rundade hörnen och det faktum att kniven saknar clip ger förträfflig ergonomi. Det här är ett  mycket väl uttänkt handtag som utan stora åthävor håller handen på plats. En blygsam liten näbb gör att man inte halkar bakåt och ett likaledes diskret fingerurtag gör att man inte glider framåt. Förutsatt att du inte sticker våldsamt då förstås. Men det är inte den sortens kniv. 



Öppning och lås


Vad beträffar öppning är Novis en dedikerad front flipper. Eller ja, du kan förstås nypa tag om bladet och öppna den med två händer om så önskas. Som flipperkniv fungerar den utmärkt men först efter viss tillvänjning. Den mycket diskreta flipperfenan gör att man behöver vinkla kniven på sidan och dra i rätt vinkel för att kunna öppna kniven. Gör man det får man emellertid lön för mödan. Då går det undan! Kniven är faktiskt extremt snabb när man lär sig hur man skall göra. För att man inte skall halka är flipperfenan mönstrad vilket verkligen behövs i det här fallet. 

Kniven öppnas med en mycket liten men effektiv front flipper


Dock behövde mitt exemplar nötas in en smula. Jag skall inte påstå att den kärvade från början men gången var väsentligt mjukare efter en tid. Annars löper bladet lätt eftersom kniven är försedd meed kullager. 

Låset ser tunt men fungerar utmärkt, förutsatt att du öppnar bladet 
med viss pondus


Låset är en liner lock och som tidigare sades är själva låsarmen rätt tunn. Men i gengäld är den inte urborrad på något vis och ett annat intressant mått som det inte alltid talas om är höjden, där är låsarmen adekvat. Så sammantaget är låset starkt nog. Däremot tar det rätt tidigt och det gör att på min kniv måste man öppna kniven rätt bestämt för att det skall ta. Rullar man ut bladet aktiveras faktiskt inte låset! Men när det gör det är själva funktionen klanderfri. Inget glapp eller spel kan skönjas och det är även lätt att hitta och släppa låset. Det är bara att låta tummen naturligt glida längs med den fördjupning i motstående sida som finns och låsarmen hittas automatiskt. Några fint skurna räfflor gör att tummen inte halkar av. 



Att bära


I fickan är Novis rätt kompakt. Den är som sagts tidigare en smula knubbig med en längd på strax över decimetern med en tjocklek på en och halv centimter. Höjden är som mest 32 mm. Men mjuka rundade detaljer och ingen flipperfena eller vass ricasso som sticker ut gör att den är kniven uppträder lika civiliserat i fickan som den ser ut. 

Novis saknar clip eller snarare så saknas det inte alls. Istället erbjuds ett läderfodral


En sak som utmärker kniven är att den saknar clip. Det är en detalj som många tar för givet idag hos en modern fällkniv. För det mesta vill även jag ha det men tycker jag att det är uppfriskande att slippa. Att av slentrian addera ett clip bara för sakens skull har förstört mer än en design. Det finns nämligen fördelar att hämta genom att utesluta det. En är förstås rent visuell. Det är snyggare utan något som sticker ut och gör kniven assymetrisk. Men den största vinsten är förstås att nästan alla knivmodeller blir mer ergonomiska utan clip. Så även den här. 

Lite skämtsamt kan konstateras att så här mycket syns när 
kniven befinner sig fickan, dvs inget alls


Kniven anländer med ett litet läderfodral. Det har lett till att jag för första gången i världshistorien låtit en fånglina eller snarare snodd i det här fallet sitta kvar. Den är nämligen behändig när man skall fiska upp kniven ur fodralet. Alternativet att låta kniven vara lös i fickan fungerar utmärkt även det då Micarta är mycket reptåligt. Värre är det med modellerna med bolster och träsidor misstänker jag. 

Vikten känns inte särskilt mycket då kniven väger in på 115 gram. Med tanke på bladlängd är det inte särskilt lätt men den absoluta vikten är ändå inte avskräckande. 




Sammanfattningsvis


Med Novis har Viper Knives och Silvestrelli åstadkommit något som är viktigt, särskilt på dagens nästan överhettade knivmarknad. De har gjort en kniv som är personlig och som besitter ett utseende som är unikt. Kombinationen av den speciella bladformen, den subtila men välformade handtaget och materialen gör det här till en både elegant och spännande kniv. Att den dessutom går att ta i med riktigt ordentligt och att den skär och sticker bra gör inte intrycken sämre. 

Novis är lika praktisk som den är elegant, en fullträff från Maniagobaserade Viper


Det finns detaljer på den här kniven som höjer den över mängen även rent visuellt. En sådan är den fina satinfinishen de åstadkommer på sin fabrik i Maniago. I det här utförandet är det en av mina favoritsätt att behandla ett blad på. Sen bidrar de rundade hörnen och polerade ytorna till känslan av lyx. Bladryggen är rundad, ramen är rundad och så är även back spacern

Även materialen bidrar till att göra kniven exklusiv. De är helt enkelt bland de bästa. Micartan är av toppkvalitet med jämn yta där  man kan se ådringen som på en träbit. Det gör även att den kommer att åldras på ett tilltalande vis. Den får patina mer än slits. Utöver det så hittas M390 i bladet och titan i back spacern. Bara det bästa som sagt. 

Viper Novis en Silvestrelli-design som är lika het som habanero


Men inget av det hade varit av intresse om det inte vore för att det här är en kniv som skär bra och har ett handtag som erbjuder god ergonomi. Det finns knivar som överlever enbart på sitt utseende men det här tillhör inte en av dem. Novis är därför inte bara snygg och personlig utan en jäkligt bra EDC-kniv. Jag gillar den skarpt och rekommenderar den förutsatt att du kan klara dig utan clip och inte föredrar en mer traditionell bladform. 




Specifikation:


Längd utfälld: 178 mm
Längd hopfälld: 102 mm
Vikt: 115 g
Bladlängd: 76 mm
Godstjocklek: 4 mm
Bladstål: Böhler/Uddeholm M390, HRC 60-61
Handtag: Micarta
Lås: Liner lock

Producerad av: Viper by Tecnocut, tillverkad i Italien


/ J - drömmer om varmare tider och länder, som Italien

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar