fredag 21 augusti 2020

Knivrecension Al Mar 3.15 Falcon Classic


Trender kommer och går medan somligt består. Det uttrycket gäller i högsta grad den här knivmodellen. Den har funnits med i Al Mars sortiment om inte i evinnerliga tider så åtminstone väldigt länge. Den har dessutom inte förändrats det minsta vad gäller utseende, materialval eller sättet den är byggd på under den tiden.

Den gör därmed skäl för namnet Classic. Hela namnet lyder nuförtiden Classic Collection 3.15" Honey Jigged Bone. Men mellanstorleken är mer populärt kallad "Falcon" och det är den som skall granskas närmare här. 

Al-Mar-Falcon-Classic-folded
Al Mar AMK7004 Falcon Classic


Falcon är mellanbrodern i familjen som även inkluderar lillebror Hawk och jätten Eagle. Knivarna i Classic-serien bjuder på ett mer traditionellt utseende än de mer moderna lättviktsvarianterna som också erbjuds i Al Mars katalog. Plast och Titan är bannlyst. Här får du istället mässingramar, stålbolster och sidor i jigged bone. Öppningen sker med tumknopp och knivarna saknar clip. 

Al-Mar-Falcon-Classic-fällkniv
Klassiska linjer på en lika klassisk kniv 


Lite mindre traditionellt för Al Mars del är att produktionen numera återfinns i Kina. Tidigare har alla deras knivar tillverkats i Seki City, Japan. 

Den mest intressanta frågan för oss konsumenter är dock om kvaliteten bibehållts. Utan att ha möjlighet att jämföra alla äldre modeller med de nya kan jag dock avslöja att den är mycket hög. 


Twitterversion: Falcon, en kniv från Al Mar i traditionell fjäderdräkt.


Blad


Nyckelordet för dagen är "klassiskt" och det gäller för bladet också. Därmed har man från Al Mars sida inte frångått den bladform som man kallar "Talon" även om den inte överensstämmer med vad resten av fällknivsvärlden refererar till när det gäller den beteckningen.

Men bladformen känns igen från de av mig tidigare recenserade knivarna i lättviktserierna. Det innebär en spetsig spear point med en uttalad falskegg eller swedge som sträcker sig lite mer än halva ryggens längd. Bladet på den här mellanstorleken mäter 80 mm med en höjd på 17,5 mm där det är som bredast. Bladgodset är tunt med sina två millimeter. 

Al-Mar-Falcon-Classic-spearpoint-blade
Ytterligare en "talon" från Al Mar. Det här bladet mäter knappa 80 mm på längden


Inte heller när det gäller materialet har man valt att frångå det som är gammalt och vant. Således hittas även i de moderna Al Mar Classic-knivarna japanskt AUS8-stål i bladen. Det är vare sig det "senaste" eller det hetaste på marknaden men det fungerar utmärkt till den här sortens kniv tycker jag. Till att börja med är det mycket rosttrögt vilket är en god egenskap hos en fickkniv och därtill går det att få riktigt vasst. Uthålligheten kanske inte är den bästa men fullt adekvat i relation till vilken sorts kniv det här är. 

Fabrikseggen är värd att framhålla då Falcon anlände riktigt vass. Eggen är även symmetrisk och till största delen helt jämn utom mot spetsen till på en sida där sliparen kantrat något. Det tyder på att en människa varit inblandad i processen. 

Något annat som utmärker det här bladet är den nåluddsvassa spetsen. Den är mycket användbar på den här typen av kniv som riktar sig mot lättare uppgifter. Därtill ser det mycket distinkt ut. 

Al-Mar-Falcon-Classic-AUS8-Steel
Bladstålet är i sammanhanget lika klassiska japanska AUS8 även om det inte kan utläsas av bladet


Det här bladet skär som en liten fickskalpell. Förvisso är de fullt flatslipade äldre versionerna kanske ännu bättre på det området men grundförutsättningarna är goda även i det här fallet. Bladgodset är som sagt endast två millimeter och eggen vass.

I många recensioner skrivs det om diverse knivar att "den inte är lämplig att skära äpplen med" eller något i den stilen. Ofta sagt något nedlåtande som en ursäkt för vässade spett med dålig bladgeometri. De är gjorda för "hard use". 

Det gäller inte Al Mar Falcon. Den är synnerligen lämpad både för äpplen och annan frukt. Inte bara det, det är även utmärkt för att kapa garntrådar, skära av snören, avlägsna en tvättettikett, sprätta ett kuvert eller två, öppna en kartong, skära av tejp, att pilla bort en ruva, avlägsna en speta, tälja till en improviserad blompinne och inte minst karva in ditt och kärestans namn i barken på en bok med. Kort sagt allt man avänder en äkta fickkniv till. 


Handtag


Handtaget är det som kännetecknar Classic-serien och skiljer den från de övriga knivarna i "rovfågelsserierna". Den här mellanstorleken bjuder på ett decimeterlångt handtag som försetts med bolster i stål. Tjockleken på handtaget hamnar precis under centimetern och höjden kring 1,8 cm. 

Al-Mar-Falcon-Classic-handle
Falcon bjuder i det här utförandet på skollor i honey jigged bone


Handtaget är nitat och kan därmed inte demonteras eller justeras. Eller snarare behöver man justera en kniv med nitade sidor och en pivot utan huvud så går det men det är mer omständligt.  

I handtaget hittas inte moderna material som FRN eller Titan som på lättviktsserierna utan kniven är mer traditionellt byggd. Det betyder att man utgår från en ram i mässing och utanpå den återfinns skollor i honey jigged bone. Det är ett ofta använt material när det kommer till klassiska mönster bland fällknivar. Man utgår från ben som behandlats för att mer påminna om horn helt enkelt. Här är det mycket väl gjort och passningen mot bolstret är om inte perfekt så mycket god. Några vassa övergångar finns inte och sidorna sväller en aning på bredden baktill i relation till bolstret. 

Passningen är generellt god men en liten glipa kan synas vid låsarmen 


Bygggkvaliteten är genomgående god om än inte perfekt. Det skiner igenom lite ljus precis vid sidan om låset då kniven hålls upp mot en lampa men inget i resten av handtaget och det är bra. Likaså syns övergången mellan låsarm och blad rätt mycket särskilt om den jämförs med min äldre japantillverkade Falcon UL. 

I övrigt har man rundat och polerat det mesta och sidorna liksom bolstret är elegant välvda vilket gör kniven mjukare och mer komfortabel i hand. Materialet i bolstret är som sagt stål och finishen satin. 

Anledningen till varför jag oftast föredrar enkla handtag


Och just i hand bjuder inte Falcon på några överraskningar. Det här är ett utmärkt handtag av det bedrägligt enkla slaget. Längden på en decimeter kan också till fullo nyttjas för att greppas vilket gör att kniven kan hållas med hela handen. Något som ofta inte är fallet med t ex flipperknivar där fenorna stjäl plats. 

Den lätt krökta ryggen avslutas med en mjukt rundad bakdel som följer handens inre kontur väl. Eftersom formen är enkel fungerar alla grepp. De arbetade hornsidorna ger också en känsla av bättre fäste där de möter fingertopparna. Annars är handtaget befriat av allt vad greppbefrämjand åtgärder heter. På en fickkniv av den här typen är det helt rätt val. 


Öppning och lås


Jag sade tidigare att inga förändringar har gjorts på modellen under dess existens men det var en sanning med modifikation. Förr fanns den både i tvåhandsöppnad version och med enhandsöppning. Nu är det enbart det senare som gäller. Det sker via dubbelsidiga tumknoppar. 

De fungerar utmärkt och är väl placerade för bästa funktion. Knopparna är lätta att nå samtidigt som de inte sitter i vägen när man skall skära. Tumknoppar halvvägs ut på blad är annars ett rött skynke för mig. Eftersom de i det här fallet sticker ut en smula utanför bolstret är de även lätta att hitta. Det enda abret är att tumknoparna är på tok för vassa. Faktum är att jag gav mig på dem med en bit sandpapper för att de skulle bli mer umgängesvänliga. I gengäld ger de mycket fäste, det är ingen risk att fingret halkar av dem. 

Al-Mar-Falcon-Classic-öppningsmetod-tumknoppar
Rätt placerade tumknoppar som är lätta att såväl hitta som använda


Bladet har mycket mjuk och len gång som endast störs lite av låset som bjuder på en smula friktion eftersom det är en back lock. När bladet låser sker det med ett distinkt och tämligen högt ljud som inger förtroende. Än  mer förtroende får man av det faktum att det inte finns något spel i sidled på bladet. Upp och ned kan en mycket liten rörelse anas om bladspetsen provoceras. Något som är mycket vanligt på i princip alla back locks.  

Att släppa låset känns en smula i fingret men inte av någon egentlig negativ anledning. Godset är tunt eftersom bladet är det och fjädern bjuder på rejäl kraft vilket ger lite motstånd helt enkelt. 


Att bära


Falcon Classic är en äkta fickkniv och det innebär i det här fallet att den saknar clip. Den bärs enklast löst i fickan eller ännu hellre i det medföljade läderfodralet. Vill man bära den löst kan man fästa en fånglina i det därför avsedda hålet i syfte att lättare kunna fiska upp den.

Själva kniven är mycket modest sett till måtten. En decimeter på längden, under centimetern på bredden med en höjd på 27 mm. Vikten är därtill låga 84 gram trots tunga material och traditionell konstruktion. 

Falcon Classic kommer med ett läderfodral


En detalj som jag inte är helt förtjust i generellt och inte heller på den här kniven är sättet på vilket kanten på bladet sticker ut på när kniven är hopfälld. Särskilt med bra passform på låset så lämnar det en skarp kant som sticker ut. Med det sagt så kan det konstateras att det är svårt att undvika det med den här designen. 

Sedan har Al Mar valt en elegant lösning på problemet och det är att inkludera ett läderfodral i paketet. Det inte bara skyddar dig från den vassa kanten utan även kniven från allehanda repor. Fodralet mäter 4 gånger 11,5 cm och är gjort av ljust läder. Det är enkelt men välsytt och fyller sin funktion. Som synes håller det på att utveckla en smula patina. 


Sammanfattningsvis


Det är med glädje jag kan konstatera att det här var en av de modeller Al Mar valde att behålla i katalogen då märket gjorde en omstart. Förutom att den är något av ett signum för varumärket så är det en rasande elegant kniv. Linjespelet i Falcon Classic är inte daterat utan precis som namnet antyder klassiskt. Det betyder mer konkret harmoniska proportioner och ett materialval som matchar utseendet. Måhända kanske flatslipade blad skär bättre i vissa material men å andra sidan är det här bladet med sin falskegg och slipning väsentligt mycket mer sympatiskt att titta på. Ögat lockas av att det händer något. 

Men det är inte bara utseendet som är värt att beakta. 

Två goda ting i livet, en espresso och en Falcon Classic


Al Mar Falcon är också en fickkniv som är utmärkt för alla de där småuppgifterna som dyker upp i vardagen och som tarvar en vass egg eller en tunn spets. Men den kan behöva kompletteras med något mer stabilt om du skall använda din kniv i arbetet eller vet med dig att du gillar att bända med knivblad. 

Egentligen skall jag väl inte behöva påpeka det uppenbara men jag gör det ändå. Nej, just den här modellen rekommenderar jag inte heller till allmänt friluftsliv. För det har Al Mar andra modeller. Men jag har märkt att det emellanåt finns en tendens att tvinga in knivar i situationer de inte är gjorda för med argumentet "en kniv är väl en kniv". Jo, förvisso och en hammare är en hammare men det är en viss skillnad på en långskaftad femkilosslägga och en liten kulhammare.  

Al-Mar-Falcon-Classic-en-vacker-kniv
Al Mar Falcon, en kniv som åldras med värdighet


Istället är Al Mar Falcon Classic en kniv med både stil och finess. Det som brukar kallas a "gentleman's knife" på engelska. En behändig liten kniv som klarar av alla de vardagliga småsysslorna och ser bra ut medan den gör det. 



Specifikation:

Längd utfälld: 182 mm
Längd hopfälld: 102 mm
Vikt: 84 g
Bladlängd: 80 mm
Godstjocklek: 2 mm
Bladstål: AUS8
Handtag: sidor i jigged honey bone med stålbolster
Lås: back lock

Producerad av: Al Mar, tillverkad i Kina


/ J - falkeneraren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar