måndag 15 april 2019

Knivrecension Viper "Timeless"

-  en äkta fickkniv

Vipers fulla namn är "Viper Knives by Tecnocut". Lika långt som namnet på företaget är idag listan på knivar de tillverkar. Katalogen har svällt rejält de sista åren och är därför uppdelad i flera sektioner. Allt från traditionella regionala italienska mönster och köksknivar via jakt och friluftsliv till mer "taktiska" knivar av olika slag. De tillverkar även knivar av kända knivmakare som Silvestrelli, Voxnaes och Ansö. Den här kniven kallad Timeless är resultatet av det första samarbetet de gjorde med den mycket erkända Fabrizio Silvestrelli

Viper 5400UL Timeless


Modellen återfinns på hemsidan under kategorin "Gentlemen & Collection". Anledningen står bland annat att finna i det nätta formatet där kniven väger in under hektot med god marginal och inte mäter mer än sexton centimeter utfälld. Lägg därtill en öppningsmetod som är anpassad för lugna rörelser, naturmaterial i handtaget och avsaknad av greppfrämjande åtgärder och klassificeringen blir enkel. Det understryks av frånvaron av clip. Istället leveraras kniven med ett läderfodral att stoppa i fickan. En äkta fickkniv med andra ord.


Blad


Timeless har en bladform, bokstavligt talat. Det vill säga bladet på den här kniven påminner om ett löv med sin bredd och böljande linjer. Utseendet förstärks av att eggen har en aning s-form och att en elegant och uttalad falskegg följer bladryggen. Finishen är en blank satin och märkningen är Vipers sedvanliga med logotyp och namn på bladet. På bladtangen hittas Silvestrellis märkning och på motstående sida återfinns knivstål och kvalitetssymbolen för Maniagos knivmakare - ett M i en cirkel. 


Ett blad, både bildligt och bokstavligt. Lövet mäter 7 cm på längden


I det flatslipade bladet återfinns ett klassiskt svenskt "Moraknivsstål" - 12C27. Viper uppger att det är härdat till 55-57HRC i det här fallt vilket är mjukt.

Så låga Rockwell-tal är jag inte helt förtjust i när det handlar om fickknivar eftersom det vanligen innebär att eggen inte håller skärpan särskilt länge. Det skall alltid vägas mot att det räcker med ett par tre drag på ett slipstål för att få kniven vass igen. Men till skillnad från i köket är det inte något man råkar ha med sig dagligdags i fickan. Bladstålet klarar betydligt mer och jag ser inte poängen att hålla en liten fickkniv så mjuk. Men kanske har man sneglat åt grannlandet Schweiz för de klassiska Victorinox-knivarna ligger i det häradet de också. 

Stålet känns igen för oss svenskar, klassiskt "Moraknivsstål" - 12C27


Formen på bladet är inte enbart harmonisk att se på utan fungerar utmärkt till alla de småsysslor kniven är ämnad för. Sen överraskar den en smula med att vara riktigt bra att skära till exempel kartong med. Det har med geometrin att göra. I det fallet är inte skärpan avgörande utan snarare den fulla flatslipningen i kombination med det tunna godset. Det gör att kniven även i semi-vasst tillstånd närmast glider genom dylika material. Den egenskapen gör även att det mjuka stålet faktiskt känns mer uthålligt än vad det är. Det vill säga precis som de flesta köksknivar skär den rätt bra även när den inte är rakbladsvass. 


Handtag


Timeless är inte inte helt lätt att plocka isär. Eller mer korrekt är kanske att säga att det går utmärkt men att konstruktion på den här kniven är tämligen komplicerad. På utsidan återfinns skollor i trä. De kan fås i olika varianter och det här exemplaret har ytterkläder av olivträ. Sen finns även kniven i utförande med bolster. Träpanelerna är i det här utförandet fästa med tre mycket små skruvar vardera. De är för spårmejsel storlek 2,5 så viss försiktighet krävs eftersom dimensionen är klen. Risken att dra sönder skruvhuvudena är påtaglig.  

Under skollorna hittas en en ram i stål som inte är lättad på något vis. Den är i sin tur sammanfogad med två stycken skruvar som till skillnad från utsidan kräver för knivar mer standardiseraade torx. Det är även här som den justerbara pivotskruven återfinns. Den är inte anpassad för vare sig torx- eller spårmejslar, nej här krävs en liten nyckel eller tång som mothåll. Att justera eventuellt glapp i bladet är således görbart men omständligt. 


Under de skruvade skollorna i olivträ gömmer sig en stålram samt en justerbar pivotskruv


Sidorna är lätt välvda och formen förstärks av distansen i ryggen som sticker ut en bit ovanför ramen. I förbifarten kan nämnas att Viper är ett av ytterst få företag som i sina specifikationer uppger vilket material som ingår i skruvar och ram. För Timeless gäller AISI 301 för ram och lås, AISI 430 för ryggen och AISI 303/304 för skruvar och pivot. Det är en detalj som fler borde ta efter i sina kataloger.

Ett relativt komfortabelt handtag givet storleken


Handtaget är tämligen bekvämt givet formatet. Tre fingrar faller naturligt framför den lilla klack som finns på handtaget och lillfingret hamnar ovanpå densamma. Det ger ett tillräckligt stopp för att handen inte skall glida bakåt. Framåt finns inget fingerskydd men det här är verkligen ingen kniv man skall sticka med så det stör inte mig. Storleken räcker till för att hela handen skall få plats men det är med nöd och näppe. Om du vet med dig att du är begåvad med korvfingrar så blir det här en trefingerskniv. Men det är också längden som räddar kniven i exempelvis "sabelgrepp" eftersom det något spetsiga avslutet på handtaget annars skulle vara obekvämt mot handflatan. Som det är nu hamnar den mer inuti handen om ni förstår vad jag menar. 

Sidorna är lätt välvda och det rundande, polerade mellanlägget i ryggen höjer sig över handtaget


Eftersom handtaget inte dikterar hur kniven skall hållas fungerar det i alla grepp. Något som jag inte är helt vän med är hur skarp spetsen på "näbben" är. Alltså inte bakänden på kniven utan den som återfinns på undersidan. Den känns ibland och det är bara onödigt då det vore enkelt att runda den något mer. Jag tror inte heller att det skulle påverka designen negativt.  


Öppning och lås


Timeless får nog kategoriseras som en "frontflipper" även om bladet i egentlig mening inte kan "flippas" fram. Om man inte räknar in mycket övning och är nöjd med att i genomsnitt ett försök av tre lyckas. Snarare är öppninsmekanismen en förlängd tang á la frontflipper men mer konstruerad för att öppna kniven lugnt och stilla. Har man väl insett det är funktionen inte bara bra utan utmärkt. Det är lätt att komma åt och mönstringen på den i övrigt rundade och mjuka ryggen ger gott fäste för tummen. Själva gången är sedan mjuk och behaglig. 


Nästan en frontflipper


Efter ett tag behövdes dock pivotskruven justeras. Den gängade upp sig något och gjorde att ett litet spel uppstod i bladet. Det är inga problem att dra åt skruven men något omständligt då kniven delvis måste demonteras i och med att pivotskruven är dold under skollorna. Som sades tidigare är konstruktionen på den här kniven inte helt enkel. En droppe gänglåsning gjorde susen och bladet är nu mycket stabilt i sidled. 


Ett underkänt liner-lås


Låser gör den här kniven med en liner lock. Den delen kunde i mitt tycke varit betydligt bättre och är något av den här knivens akilleshäl. Problemet är inte den initiala tillförlitligheten. Kniven låser varje gång och låsarmen glider inte över till motsatta sidan av bladbasen. Inte heller är det särskilt svårt att släppa även om den är något dold trots en fördjupning i motstående träsida. Så långt är allt väl.

Problemet uppstår när man känner på styrkan i låset, hur mycket det tål. Det imponerar inte på det här exemplaret i alla fall.

Orsaken står att finna i de ingående delarna som är något för polerade i kombination med geometrin på bladtangen. Det är sympatiskt med god finish men det gör även att den här kniven inledningsvis led av rejält "lock slip" det vill säga att låsarmen glider av bladbasen om bladet utsätts för tryck från fel håll. I det här fallet så illa att det till slut gick stänga kniven utan att släppa låset alls!

Lösningen var inte så långt borta men jag fick demontera kniven igen och böja till låsarmen rejält för att åstadkomma mer motstånd i den. Förfarandet är möjligt i och med att det är stål det handlar om. Därefter fungerar låset tillfredsställande men är inget du satsar ditt liv på. Eller utsätter för "spine whack" heller för den delen. Med lite vilja kan jag troligen forfarande stänga kniven med låset på plats. Men nu krävs det i alla fall muskelkraft innan det sker.


Att bära


Med kniven följer ett litet läderfodral att förvara kniven i. Det talar sitt tydliga språk om hur den är tänkt att bäras när den inte används. Fodralet är enkelt och sytt i tunt smidigt läder. Av den typen som utvecklar en snygg patina över tid kan tilläggas. 


Kniven bärs antingen löst i fickan eller i medföljande fodral som skydd för träskollorna


Timeless är extremt lätt och även i sitt fodral väger den in på nätta 87 gram. Enbart kniven tippar vågen på drygt åttio gram. Men en hopfälld längd på 9,6 centimeter skrämmer den ingen. Möjligen kan den som föredrar clip, knivar som sitter högt i fickan eller till och med har någon "wave-funktion" rynka på näsan. Tänk istället klassisk fickkniv och du får bilden klar för dig. 


Sammanfattningsvis

Den här lilla fällkniven förtjänar verkligen epitetet "gentlemannakniv". Den är liten, nätt och elegant. Något som understryks av att clip saknas och att naturmaterialen i handtaget skyddas av det medföljande läderfodralet. Kombinationen av det och typen av öppningsmekanism gör att det här inte är bladet du snärtar fram med vindens hastighet. Något som jag finner alldeles utmärkt i det här fallet. Omväxling förnöjer brukar jag hävda och jag har inte alltid bråttom. 


Timeless är en kniv som går bättre ihop med en kaffekopp än en mugg om man uttrycker det så


Designen är utmärkt men utförandet - finish och byggkvalitet får blandat omdöme av mig. Några områden är utmärkta, andra mindre bra. Det finns petitesser att anmärka på som att eggen inte är helt jämn mot spetsen till och att en svepande "plunge line" gör att eggen inte börjar direkt där den skall. Sedan sticker skruvarna  ut en bit på insidan av ramen. Inte tillräckligt för att skava mot bladet men det ser lite slarvigt ut. Jag kan även tycka att några val är märkliga som att blanda olika typer och skruvdimensioner i samma kniv. 

Men framförallt är låset en miss. Här har man faktiskt slarvat rent ut sagt. Det är möjligt att det något som är begränsat till just mitt exemplar men med tanke på konstruktionen tror jag inte det. Vinklarna för mötet mellan blad och lås är troligen inte helt genomtänkta eller så är det bara den glatta ytan som är problemet. Hur som haver uppstår "lock slip", låsarmen glider. Det går dock att hjälpligt ordna själv. 


Tilltalande estetik i lättviktsformat, Viper Timeless


Som kontrast är bladfinish, behandlingen av träskollorna och de mjukt rundade metalldelarna riktigt väl utförda. Det gäller även bladcentreringen som är perfekt och frånvaron av glapp eller spel i bladet när det är rätt justerat. Den positiva kolumnen kan byggas på med ett blad som ser bra ut men framförallt är kompetent och ett handtag som fungerar väl till lättare uppgifter. Men den största posten på pluskontot är själva utseendet. Det här är en riktigt snygg kniv!

Viper Timeless är en kniv för den som söker en elegant och tjusig fickkniv med ett utseende som flirtar med äldre tider och italiensk tradition samtidigt som den är modernt byggd. Det innebär att den kan plockas isär, är försedd med enhandsöppning och liner-lås. Lägg därtill ett bra knivstål och att den faktiskt skär riktigt bra och du har en sympatisk kompanjon att umgås med. 

Namnet är välfunnet i det här fallet. Fabrizio Silvestrelli har med den här kniven skapat något som är tidlöst rent utseendemässigt. Sen kunde designen tjäna på något bättre genomförande för att nå allra högsta betyg.  



Specifikation:

Längd utfälld: 167 mm
Längd hopfälld: 97 mm
Vikt: 82 g
Bladlängd: 70 mm
Godstjocklek: mm
Bladstål: Sandvik 12C27, 55-57 HRC
Handtag: Olivträ på stålram
Lås: Liner lock

Producerad av: Viper Knives, tillverkad i Maniago, Italien


/ J - skruvar och muttrar något

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar