onsdag 19 februari 2020

Knivrecension Civivi Elementum

-  ett litet mästerverk

Tidlös och elegant eller en smula tråkig? Gränsen mellan de disparata åsikterna kan ibland vara hårfin och skönhet ligger i betraktarens öga som det heter. Eftersom jag införskaffat den här kniven kan ni nog lista ut åt vilket håll jag lutar angående det visuella.

Anledningen till att jag inleder med att tala om utseendet är att det i all sin enkelhet är slående. Vissa varumärken lyckas väl med marknadsföring genom design. Vem minns inte 80-talets Bang & Olufssen? Eller köksprylar från Alessi för att inte tala om Apples produkter. Alla har de ett formspråk som gör produkterna  lätta att känna igen även på avstånd. Det gäller produkter från Civivi också. De har på relativt kort tid lyckats etablera sig med en serie knivar som rönt stor framgång. En del av den framgången tror jag kan härröras till ett konsekvent och lätt identifierbart formspråk.

Den aktuella representanten har de döpt till Elementum och den är en av de mindre modellerna.

Civivi C907A Elementum


För den som inte är bekant med Civivi kan berättas att det är WE-Knives budgetmärke. Som många andra större knivtillverkare nuförtiden kompletterar de sitt ordinare sortiment med en rad knivar i något enklare material och utförande som släpps under annan flagg. Om Civivi kan dock sägas att de snabbt gjort sig ett namn på att inte tulla på vare sig kvalitet eller utförande och står sig väl jämfört med de flesta andra knivar på marknaden. Det är material och komponenter som är av enklare karaktär. 

Civivi har ett tydligt formspråk som matchas av god prestanda


Twitterversion: Civivi Elementum, sällsynt mycket kniv för pengarna. 


Blad


Liksom allt annat på den här kniven är bladet sparsmakat. Det innebär utöver ett enkelt yttre att det saknar all form av märkning. Inga logotyper, ingen designerautograf, ingen ståltyp utan helt blankt. Sen är formen mer drop än vad som är vanligt på en drop point. Bladet drar åt spear point hållet med sin nästan symmetriska spets.

Bladet mäter ungefär 3" på längden vilket mer exakt blir 75 mm. Höjden är 22 mm och tjockleken tacknämligt tunna 3 mm. Jag är mycket glad för att man från Civivis sida inte ökade godset till 3,5 mm vilket många tillverkare tyvärr gör närmast slentrianmässigt oavsett tänkt användningsområde. Finishen är en blank satin.

Ett helt sterilt blad i drop point-kostym


Stålet är inte mycket att orda om. Det är D2 och om det säger jag som jag brukar, att jag föredragit något annat mer rostfritt material. Men i ärlighetens namn skall sägas att trots att den här kniven burits och brukats tämligen ordentligt så har bladet inte fått några fläckar. Ännu skall väl tilläggas. Min gissning är att den tämligen polerade ytan ger ett visst skydd.

Prestandamässigt uppger Civivi ett så högt HRC-intervall som 59-61. Det kan nog ligga en viss sanning i det då eggen har visat sig hålla riktigt bra. 

Materialet är D2 och det har skålslipats ordentligt


En annan detalj som utmärker bladet är dess förmåga att skära väl. Något som knivar från moderskeppet, WE, inte är lika kända för. De brukar har tjocka blad och nästan lika tjocka eggar. Det var det där med att utan eftertanke fläska på med grova material för utseendes skull.

Här överträffar budgetversionen faktiskt många av sina dyrare kusiner. Det tunna godset på Elementum får via en rejäl skålslipning en ännu tunnare egg. Det gör att den här kniven inte bara ser bra ut, den är bra också.

Den är vad som på engelska brukar kallas en slicer, dvs en kniv som skär riktigt bra. Egentligen borde det vara en självklarhet för fickknivar men bisarrt nog är det inte alltid det nuförtiden.

Det här bladet fungerar väl till allt du kan tänka vilja använda en liten kniv till. Allt från kartong till äpplen och tomater. Den fungerade även utmärkt att skära av och skala högtalarkabel med då lite oxid skulle avlägsnas. En så här liten och nätt kniv är perfekt till den sortens precisionsarbeten.

Annars är den duglig till alla småuppgifter som dyker upp i vardagen. 


Handtag


Elementum kan fås i en lång rad olika material och efter det att försäljningssuccén var ett faktum har den exploderat i ännu fler. Det här är emellertid en av basmodellerna i svart G10. Det är enkelt och praktiskt men jag hade föredragit versionen i mörkt trä av utseendemässiga skäl.

Sidorna är föga överraskande fästa på en stålram som är öppen i ryggen. Den är ihopsatt med två skruvar utöver pivotskruven och de sträcker sig genom två distanser som återfinns mot bakänden av handtaget. Där finns även ett litet fånglinehål som på ett föredömligt vis inkorporerats i designen. Det gör att det vare sig stör utseendet eller förstör placeringen av clipet vilket annars dessvärre är vanligt.

Handtaget är mycket välformat i all sin enkelhet


Mer överraskande är hur pass lättad stålramen är. Öppnas kniven hittas i princip ett fackverk av metall. Det bidrar till den låga totalvikten och är en snygg detalj på en kniv som inte kostar mer än så här.


Den tunna kniven har en rejält lättad ram


Handtaget mäter totalt något över en decimeter på längden. Av det är 9,5 cm greppyta. Det räcker för att hela handen skall få plats eftersom man valt att inte förse kniven med finger grooves eller forward finger choils och annat som komplicerar det hela. Eller nja, ett litet choil finns och kan användas för den som vill smyga fram på handtaget. Flipperfenan utgör ett litet fingerskydd och bakom det utgör undersidan på handtaget en mjukt svepande linje. Handtaget sväller lite mot bakänden till vilket hjälper till att fylla handen bättre. 

Trots det ringa formatet ligger Elementum bra i handen


G10-materialet ger en smula fäste men den här varianten tillhör inte de strävaste. Ännu lite mer grepp ges av ett par räfflor vid bladryggens bas. Handtagets form är något mer rundat eftersom ramen höjer sig en smula över sidorna. En detalj som jag hört att folk ibland irriterar sig på. Här bidrar det mest till bättre komfort. 


Öppning och lås


Elementum är en flipperkniv och en förbaskat bra sådan. Här har man tack vare god geometri och precision i tillverkningen lyckats åstadkomma en kniv som har samma kvickhet och lätthet i handhavandet som mångdubbelt dyrare knivar.

Flipperfenan är liten och diskret vilket gör att den inte irriterar när kniven befinner sig i fickan. Den är lätt att hitta och räfflorna den försetts med gör att fingret inte halkar av. Hastigheten är inte den snabbaste på marknaden men kvick nog och framförallt pålitlig. Det är svårt att inte öppna den här kniven när man väl försöker. En bidragande orsak är motståndet från detent-kulan är väl avstämt.

En annan positiv detalj är att när låset släpps kan kniven fällas ihop direkt utan att kulan bjuder på ett andra motstånd. 

Så här gör man flipperfenor, övriga tillverkare se och lär


Låset är en enkel linerlock som dock som resten av kniven är mycket välgjort. Själva låsarmen tar rätt tidigt på det här exemplaret men ligger an med cirka 70 procent av sin bredd. Det ger ett stabilt lås som inte ger upphov till glapp eller spel. Inte heller fallerar det vid lättare slag mot baksidan av bladet, alltså negativ belastning. 

En liner lock i stål står för säkerheten


Låsarmen är lätt att komma åt då den sticker ut en smula i relation till resten av ramen. Den har även fått sig en omgång räfflor för bättre fäste. De är föredömligt gjorda då de rundats så att de vare sig stör resten av ergonomin på kniven eller skrapar tummen när låset skall frigöras. 



Att bära


I fickan är Elementum en dröm. Lätt med rundade former och någorlunda slätt material i sidorna. Lägg därtill ett utmärkt clip och du har en kombination som knappt kan bli bättre.

På längden mäter kniven en dryg decimeter hopfälld och tjockelen är tunna 11 mm. Höjden är även den blygsam med 2,8 cm. Elementum väger in på 79 gram. Den tillhör således lättviktsgardet och dessutom väger den ett par gram under uppgiven vikt.  

Lika bra som flipperfenan är clipet som fungerar utmärkt


Clipet är helt enkelt mycket bra. En enkelt springclip som verkligen fungerar. En bra ramp/läpp gör det lätt att fästa kniven vid en ficka och lagom mycket utrymme under gör att de flesta tyger inklusive jeans kan rymmas där.

Utseendet är neutralt och i det här fallet svart med någon utskärning som dekor. 

Kniven sitter djupt och säkert i fickan


Utformningen av clipet låter kniven dyka djupt ner i fickan där den sitter både säkert och diskret. Visst kan man påpeka att skruvarna kunde vara försänkta för att göra clipet optimalt men det är petitesser och inget som märks när kniven bärs.

Det känns heller inte särskilt mycket i handen när kniven används under längre tid på grund av att det är litet. Något känns det dock om man kramar hårt om handtaget i hammargrepp. Det är i princip ofrånkomligt med deep carry-clip av den här typen.

En nackdel finns och det är att clipet inte är flyttbart. Något som krånglar till det för den som är vänsterhänt eller bara föredrar att bära kniven på vänster sida. 


Sammanfattningsvis

Anledningen till att jag har just den här versionen är att jag fick ett mycket bra erbjudande. Ett gott pris för en begagnad men oanvänd kniv. Den tidigare ägaren sökte något ännu mindre att ha i fickan och blev överraskad över att den var större än han trott. Det kan dock tilläggas att det inte är någon monstruös kniv utan snarare något som hamnar i samma klass som t ex Spyderco Chaparall. 

En kniv som den för övrigt i mångt och mycket kan jämföras med även om Spydercon är en dyrare kniv. Den är dock en aning bättre på vissa parametrar i och för sig. Den skär ännu bättre, har ett ännu bättre clip och så vidare. Men det som talar för Elementum är att det inte finns många knivar som slår den på fingrarna när det gäller prestanda och byggkvalitet i förhållande till prislapp.

I Europa kostar Civivi Elementum runt 750-850 kr och priset i USA ligger på ca 50$. 

Civivi Elementum är en av kungarna i prisklassen


För de pengarna får du väldigt mycket fickkniv. I paketet ingår till att börja med en tidlös och stilren design. Och appropå ren så är hela kniven steril så när som på logotypen på pivotskruvshuvudet. Ett mycket uppskattat val, i alla fall från undertecknad som inte är helt förtjust i överdriven affishering på knivar.

Sen får du byggkvalitet på högsta nivå med utmärkt passning i materialen och matchande finish. Bladet är centrerat, fabrikseggen välslipad och låset är stabilt och pålitligt. Kanter och hörn är bra rundade på till exempel bladrygg och insidan av ram och till och med fånglinehålet.

Med på köpet följer även ett utmärkt clip. Frågan är varför så många tillverkare krånglar till just den detaljen? Det har visat sig att det enkla är bäst i det här fallet och det har Civivi tagit fasta på.

Därefter kommer vi till de riktiga fördelarna. Förutom att vara snygg så är Elementum även ett verktyg. Den ligger väl i handen även om det är en kniv inriktad på den mindre uppgifterna. Vidare är bladet riktigt dugligt. En bra spets och ännu bättre egg. En skålslipning tunnar ut ett redan relativt tunnt gods. Resultatet blir en kniv som skär riktigt väl och gör det länge tack vare D2-stålet. Visst, det kunde varit förnämare men då hade också priset stuckit iväg. Något får man trots allt göra avkall på i den här prisklassen.  

Både elegant och praktisk, Elementum är en vinnare!

Så i all enkelhet utnämner jag Civivi Elementum till en av de bättre knivarna i den här kategorin som släpptes under 2019. För den som söker en fickkniv av modernt snitt som inte skäms för sig vare sig utseendemässigt eller prestandamässigt är det bara att slå till! Det här är en kniv som jag utan det minsta dåligt samvete kan rekommendera. 



Specifikation:

Längd utfälld: 177 mm
Längd hopfälld: 102 mm
Vikt: 79 g (uppgiven 81g)
Bladlängd: 75 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: D2, HRC 59-61
Handtag: G10 på stålram
Lås: Liner lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina


/ J - instämmer i hyllningskören

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar