onsdag 2 mars 2022

Recension Biting Metal Bug Osetr TZ

 

Inledning


Frankrike är en nation med stolta knivkastningstraditioner och det finns företag som fortfarande håller den fanan högt. Till dem hör Throwingzone.fr. Det är en butik som inriktat sig på allt som har med sportkastning att göra. De saluför kastyxor och framförallt kastknivar från ett flertal stora märken. Utbudet inkluderar knivar från Cold Steel och specialister som AceJet, Passatore, Skill Blades, Pierre Cazoulat, Opus och Zitoon. Utöver det samarbetar Guillaume Henry som ligger bakom företaget även med kända namn som Thomas "Tom Tom" Hampich och Werner Lengmüller och tillverkar knivar åt dem. I de sortimentet hittas exempelvis moderna klassiker som modellerna "Arrow" och "Werner's Pirate".

Fodral till Biting Metal Bug Osetr TZ
Knivarna från Throwingzone.fr i egengjort fodral


Ett set Bug Osetr TZ
Biting Metal Bug Osetr TZ


Vid sidan av detta har Guillaume dessutom designat knivar som säljs under namnet Throwingzone som modellen RaptorMen han har också släppt knivar under namnet Biting Metal. Det är en av de modellerna jag skall presentera här och den kallas Bug Osetr TZ



Utseende och mått


En del av utseendet men även historien bakom den här modellen förklaras av namnet. Om vi börjar bakifrån så är "TZ" i Bug Osetr TZ inte svårt att härleda då det förstås betyder att kniven gjorts för Throwingzone. Skulle man tveka på det så är kniven även märkta med deras logotyp. Men även "Bug" säger något då det flirtar med Guillaume Henrys Youtube-kanal där han kallas sig Abeille Métallique (metallbiet). 

Osetr är självförklarande förutsatt att man vet något om kastknivar i allmänhet och ryska diton i synnerhet. Förutom att vara det ryska ordet för fisken stör så är det också en stil av kastknivar. Utmärkande för dem att de är påfallande lika vanliga knivar/jaktknivar eller vad man nu vill kalla dem. Det inkluderar ett markant blad och ett tydligt handtag. Det senare dock utan skollor. Har man det på kastknivar är det ofta ett par läderbitar eller liknande. Andra material går sönder förr eller senare, ofta förr. Är det inte missar eller felträffar som är orsaken så är det vibrationerna från träffarna som är boven i dramat. En träff eller två går väl bra även med en vanlig kniv. Ett par tusen eller fler vilket är fallet när man tränar gör det inte. 

Bug Osetr TZ är 25 cm lång med en godstjocklek på 6 mm vilket ger en vikt på 260 gram


Jag har tidigare talat om att jag gillar kastknivar som "ser ut som knivar" av rent estetiska skäl. Undantag finns förstås men här har vi ett typiskt exempel på den första kategorin. Skulle man slipa eggen så har du en vanlig kniv helt enkelt. Om än i ett för det ändamålet uruselt stål. 

Längden på det bladet är 12 cm och Bug Osetr TZ har en totallängd av 25 cm. Den största bredden är 3 cm och tjockleken på godset är det för kastknivar tämligen vanliga 6 mm. Det get tyngd och stadga utan att göra knivarna för tunga. De här knivarna väger in på 260 gram. 

Knivarna kan förutom den här tvåtonsfinishen med borstade eggar även fås i en finish som kallas "classic" där hela kniven är monokront grå. I alla versioner har de fått ett "rock pattern" som fövisso mest är för utseendets skull men som även ger något bättre fäste samt indexering. Något som inte är för syns skull är däremot handtagets krökning. Det är exakt uträknat för att ge ett bra "släpp" av kniven med lagom slide om man använder den tekniken eller tryck om man använder pekfingret mer som katapult. Dessutom kan man vända på kniven, särskilt på längre distanser för att få mer en tydligare motrörelse när kniven kastas. 


Material


Bug Osetr TZ är en kniv som gått från att vara helt handgjord, till och med smidd till att nuförtiden vara vad som i fällknivsvärlden benämns mid-tech. Det vill säga tillverkad i små serier med moderna metoder när det kommer till tillskärning och liknande men med flera delar som är gjorda för hand. 

Sen är det  naturligt så att kastknivar som saknar skollor och som levereras utan fodral har färre sådana moment än motsvarande fällkniv. Här handlar det främst om slipning och ytfinish.  

Stålet är i sammanhanget att betrakta som ett superstål. Här används ett svenskt stål kallat Hardox 500. Hardox är en grupp "slitstål" framtagna av SSAB för extrema applikationer som t ex att användas som tänder till grävmaskinsskopor och rivkrokar för bulldozers. Det är extremt segt och slitstarkt med andra ord och därmed perfekt för att göra kastknivar av. Det har exakt de egenskaperna som krävs. 

Sen kan det vara lite mjukt vilket yttrar sig så att knivarna får sina ärr och spetsarna rundas efter ett tag när knivarna slår i varandra. Något som händer från stund till annan. Fördelen är att de är lätta att slipa till med en fil och när man gör det blir den nya ytan mer slitstark vad det verkar. I vilket fall som helst lär kniven aldrig gå av. 


Att kasta


Biting Metal Bug Osetr TZ är knivar som förvisso är inriktade mot att vara bäst på no spin-kastning. Men eftersom formen är tämligen universell är även kastegenskaperna det. Balanspunkten hittas 11 cm från bakdelen av handtaget alternativt 14 cm från spetsen beroende på hur man väljer att se på saken. 

Balanspunkten återfinns en aning bakåt på kniven


Det är förstås utmärkt för särskilt no spin där en något eller till och med mycket baktung kniv är att föredra. Men samma egenskaper gör även kniven mycket duglig till military half spin. Det neutrala utseendet gör dock att den här kniven är mycket allround-betonad. Den är faktiskt sympatisk även till rotationskastning. 


Rotationskast

Eftersom knivarna är relativt korta för att användas med roterande teknik tjänar man på att förlänga kniven något genom att fatta den aningen längre ut på handtaget respektive bladet. Men i båda fallen finns det en punkt där kniven "tippar över" och vill börja rotera och den skall inte motverkas om kastet skall kännas naturligt. En fenomen svårt att beskriva men det känns när man kastar. 

Både när man kastar med grepp i handtaget och bladet så tjänar Bug Osetr på att man vinklar kniven något framåt för att minska rotationshastigheten. Den snurrar inte extremt snabbt för att vara av den här längden men roterar märkbart fortare än knivar mer specialiserade för den här sortens teknik, läs "längre och tyngre". Känslan skall därmed vara att kniven strävar framåt men själva kaströrelsen skall fortfarande kännas rund, som ett hjul. Eller "som vanligt" för den som är erfaren i tradtionell kastning.

När man vant sig vid rotationshastigheten är Bug Osetr TZ riktigt träffsäkra



Vid rotationsteknik vinklar jag kniven en aning framåt för att dämpa rotationshastigheten


Precisionen är dock mycket god med de här knivarna. De väger relativt mycket för typen så de uppträder stabilt i luften. Ingen känsla av de fladdrar under flykten eller att de påverkas av vind. De träffar också tavlan med god kraft. Förutom vikten hjälper den tveeggade spetsen till. När man talar om "egg" i det här fallet så är det 2 mm tjocklek vi talar om. Och det är inte bakom eggen utan hur mycket metall som återstår innan den är vass. 

Dock kan tilläggas att de här knivarna inte är helt lättkastade för nybörjaren då de kräver relativt precisa träffar. Det är knutet till traditionen med tjocka eggar på den här typen av knivar. Det gör att de inte skär in i måltavlan av sig själva utan det krävs att kniven träffar rakt och med viss kraft. Det är särskilt märkbart om du använder tavlor av hårdare träslag (ek, björk etc) eller om de skulle råka vara lite frusna. Något som kan hända här uppe i norr särskilt i vårvintertider. 

Överlag är Bug Osetr annars lättkastade även med rotationstekniker fast det inte primärt är vad de är gjorda för. Men det ligger i den här knivtypens karaktär.

Half Spin

Till halvvarvsrotationer är den här kniven bra men inte lika överjäkliga som knivar som har ett mer spikliknande* utseende. Anledningen är att en kniv som den här dels inte har lika avsmalnande spets men främst att de ibland träffar sidledes vid t ex military half spin, åtminstone för mig. Då träffar kniven mot tavlors/träds fibrer vilket gör att det går åt mer kraft för att sätta dem. Det problemet är inte lika påtagligt när man kastar med instinctive half spin, det vill säga placerar pekfingret på bladryggen istället. Då tenderar kniven att oftare hamna på rätt köl när de träffar tavlan. 

Eftersom kniven kastas med tummen mot bredsidan vid military half spin så tenderar den att träffa tavlan på det viset också vilket gör att den inte sätter sig lika lätt


Min fattning vid military half spin. Vid kast på längre avstånd flyttas tummen längre upp mot handtaget. Det här greppet är för tre till tre och en halv meters kast


Annars är balansen utmärkt för den här typen av kast och bredden på kniven gör att det lätt att  hitta utrymme med både tummen på sidan eller pekfingret på ryggen av bladet. 

No Spin

Det är förstås inom det här området som kniven har sina främsta styrka. Det är kanske inte så konstigt med tanke på upphovsmannens bakgrund. Bug Osetr känns mycket naturlig att både greppa och kasta utan rotation. Ja, eller det kvartsvarv det faktiskt handlar om men det där vet ni. Om det är min handstorlek eller bara god design är svårt att uttala sig om men när handtagets rundade bakdel placeras mot insidan på handen hamnar pekfingret naturligt där det skall. Jag behöver inte tänka särskilt  mycket på fattningen. Där hjälper nämligen indexeringen i form av mönstret till. Kommer man fram dit har fingret hamnat för långt fram vilket försvårar bra kast. Skall det "krypas" någonstans med fingret så är det möjligen bakåt då det gör det lättare att trycka emot både vid slide- och push-teknik för att motverka rotation. 

Med tanke på att den här måltavlan är halvfrusen är penetrationen god. No spin är vad den här kniven är bäst på


Fingret på balanspunkten eller något ytterligare längre bak är vad jag rekommenderar


Sedan kan påpekas att de här knivarna också är gjorda med en speciell teknik i åtanke. Eller i alla fall misstänker jag det då de är mycket bra för ändamålet. Och det är att kasta med "tryckteknik" snarare än "slide". Den släta övergången mellan handtag och blad tillåter förvisso det också om man så önskar men kniven är ändå bättre när man håller den i ett något fastare grepp och i sista stund styr kastet och accelererar det genom att trycka till med pekfingret. 

Flykten är flack och lättkontrollerad. Men för att den skall bli det krävs att man verkligen kastar kniven. Det behövs inte läggas kraft bakom kastet men väl en viss fart. Man skall inte ta i men ändå använda sig av en kvick och avslappnad rörelse. Å andra sidan gäller det generellt för no spin. Att lobba kniven ger inte rätt teknik. 


Sammanfattning


Bug Osetr TZ är ett typiskt exmpel på hur det bakom synbarligen enkla linjer kan dölja sig en god design. I det här fallet grundat på stor erfarenhet. Det märks extra tydligt på handtagets utformning som möjliggör olika tryck på kniven vid själva släppet beroende på om kniven vänds upp och ned eller kastas på rätt köl. Den subtila rundningen av handtaget tillsammans med den välvda ovansidan bidrar även den till en god känsla i kastet. 

Det är som no spin-kniv Bug Osetr TZ har sin absoluta styrka. Det är då de här detaljerna utnyttjas. Men trots att den vid första ögonkastet framstår som mycket lik en kniv jag recenserat tidigare här på bloggen, AceJets Appache, så skiljer den sig från den på en markant punkt och det är vilken teknik den favoriserar. 

Jag menar att den här modellen är bättre för den som använder sig av "push"-teknik, det vill säga greppar kniven hårdare och använder pekfingret som katapult istället för att låta kniven glida i handen vid släppet. Det är åt det hållet min kastning lutar även om jag varierar den en smula beroende på vilken distans jag kastar ifrån och vilken knivmodell jag använder för stunden. 

Franska kastknivar
Biting Metal Bug Osetr TZ är en kniv för den som vill kasta med alla tekniker men som prioriterar no spin


Bug Osetr TZ är en mycket sympatisk modell för den som inte vill specialisera sig och söker en allroundbetonad kastkniv. Men med det sagt så är det troligt att det här är den kniv jag kommer att tävla med i No spin Walk back på kommande SM. Det kanske avslöjar vad jag tycket om den? Den är helt enkelt extremt bra för den sortens kastning. Även om det påståendet kommer med en liten brasklapp om att den kräver god teknik för att sätta sig pålitligt. En vassare eller spetsigare modell är mer förlåtande därvidlag. Därför kommer jag troligen att slipa den något inför framtida bruk. 

Därtill ser Bug Osetr inte alltför pjåkig ut. Inte den mest betydelsefulla egenskapen hos en kastkniv som trots allt är ett träningsredskap men det skadar inte heller. Med tiden, vanligen en ganska kort sådan, får alla kastknivar ärr och krigsskador men de här är skitsnygga när de anländer i vilket fall som helst. 

Du köper kniven från Throwingzone.fr och priset ligger på 65 € för en enstaka kniv och 170 € för ett set om tre knivar.







Specifikation:

Stål: Hardox 500
Längd: 25 cm
Bredd: 30 mm
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 260 g
Balanspunkt: 14/11 cm från spets/handtag


/ J - kastar alla sina knivar?

* Till exempel varianter på Tom Toms Arrow såsom Throwingzone Arrow, Wulflund Vengeance och Acejet Stinger. 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar