torsdag 18 mars 2021

Knivrecension Viper Belone

-  tradition och nyskapande i samma kniv

Den har ett par år på nacken nu, Viper Belone. Men det är en kniv som känns ständigt aktuell med sin moderna men ändå tidlösa form. En kniv med inspiration från klassiska knivmönster från södra europa med markant inriktning mot "EDC-bruk" i uttryckets sanna betydelse, en kniv som skall klara av det mesta som kan tänkas tarva en vass egg och en bra spets. 

Viper Belone


Viper är en av de tillverkare som gått i bräschen när det gäller samarbeten med olika knivmakare och designers. Bland dem hittas allas vår Jesper Voxnaes, en av Danmarks mer kända knivmakare tillsammans med parhästen Jens Ansø. Båda samarbetar med Viper men det är Voxnaes som är flitigast på den fronten med fastbladare som Koi och Borr och fällknivar som Odino, KyomiFortis,  Lille och sist Katla på sitt samvete.  

I sällskapet hittas även en slipjoint som jag recenserat tidigare vid namn Key. Förutom avsaknad av lås så avvek den även från Voxnaes vanliga former då den hade ett långt och smalt blad. Typiskt för honom är annars tämligen breda blad med branta bukar och stabila spetsar. 

Dagens recensionsobjekt Belone drar åt samma håll som Key med en väsentligt slankare profil än brukligt. Inspirationen är enligt Jens själv de klassiska knivar som återfanns i händerna på herdar och fiskare i södra Europa. Det har jag inga problem att se, den här kniven i andra material och tekniker skulle kunna återfinnas i Italien eller Spanien till exempel. Det var därför jag blev intresserad av den från första början. 

Viper Belone med slankt clip point blad
Viper Belone är både slank och elegant



Twitterversion: Viper Belone, en high-tech-kniv för fåraherden i storstaden


Blad


Något som definitivt anknyter till inspirationskällorna är bladformen. Det är en lång slank clip point med en mycket uttalad spets. Bladet mäter 8,8 cm på längden (lite beroende på  hur det mäts), är 2,2 cm högt och grovleken på godset är 3 mm. Ett slankt blad med andra ord.

En utmärkande egenskap hos det här bladet är att det inte finns någon helt rak sektion av eggen. Den är svagt svängd i sin helhet på samma vis som exempelvis en Sardinsk Resolza. En annan tydlig detalj är den markanta klippta delen av bladryggen som sträcker sig över halva bladlängden. 

Viper Belone finns med handtag i titan och kolfiber
Bladet är en uttalad clip point


Finishen är en snyggt utförd satin, en ytbehandling som Viper är något av experter på vid det här laget. Bladryggen är rundad vilket är ett annat signum för dem och försedd med räfflor för bättre fäste. De sitter en bit ut på bladet, vilket i gengäld är en typisk detalj från Voxnaes. Märkningen är i Vipers vanliga stil med modell och logotyp på presentationssidan av kniven och designer logo och ståltyp på ricasson på motstående sida. 

Ståltypen som kan utläsas är M390. Ett stål som Viper använder i många av sina finare knivar. Om det kan sägas både mycket och litet. Det tillhör helt enkelt toppen av vad du kan stoppa i en fällkniv idag. Balansen mellan rosttröghet, styrka, seghet, förmågan att ta skärpa och hålla den är extremt bra. Därtill är det inte alltför jäkligt att slipa, förutsatt att du har tillgång till diamantstenar vill säga. 

Viper Belone  M390 stål i bladet
Stålet är den eminenta M390 från Böhler/Uddeholm


Tre millimeter stål smalnar av till kring en halv millimeter bakom eggen via en mycket hög sabelslipning som närmar sig ett fullt flatslipat blad. Allt avslutas med en duglig fabriksegg. Grundförutsättningarna finns där med andra ord vilket är lovande. Ännu bättre är att de förväntningarna infrias när man börjar bruka kniven. Den skär riktigt bra i de flesta material. Belone är lika allroundbetonad som de knivar som tjänat som inspiration. Det innebär att det går bra att förbereda mat utomhus, skära en bit torkat kött eller korv, en bit ost och lite bröd att äta till det. Den fungerar lika bra till att därefter skära några slanor att hänga upp blöta strumpor på och senare en grillpinne. Faktum är att det slanka handtaget är bättre i de situationerna än man kan tro. 

Till vanliga EDC-uppgifter är Belone förträfflig. Kartong, inklusive dubbelväggad sådan, går utmärkt att strimla. Det fina stålet gör dessutom att det går att hålla på ett bra tag utan att bladet tappar skärpan. Penetrationsförmågan är utmärkt tack var den vassa spetsen. Det är fördelen med slanka blad. Jag har inte skurit särskilt mycket riktigt motsträviga saker med den här kniven förutom det sedvanliga testet med trädgårdsslang vilket den klarade utan anmärkningar. 



Handtag


Belone är byggd kring en kraftig ram i titan med en tjocklek på 2,5 mm. Utanpå den hittas sedan tunna sidor i endera titan eller kolfiber. Ramen finns även att få i tre versioner, blå- eller bronsanodiserad eller i naturlig titan. Det ger totalt sex olika alternativ att välja mellan. 

Kolfibern som används är av bästa kvalitet och glittrar förföriskt. Vad den däremot inte bidrar till är fäste då den helt glatt. I gengäld är handtaget så väl format att det inte heller behövs. Särskilt är det djupa urtaget för fingret som ger grepp. En detalj som är alltigenom modern och sällan hittas på äldre tiders knivar. 

Sidorna är i det här utförandet i kolfiber


Kniven är byggd med en stoppinne monterad i bladet. Ryggen är till största del helt öppen med en mycket kort back spacer av titan mot slutet. Där återfinns även de två fästpunkter som håller samman Belone utöver pivotskruven. Skruvarna är dragna från båda håll in i back spacern. Att demontera den här kniven kräver lite pysslande då clipet är monterat med en T8 skruv, handtagsskruvarna är av T6-storlek och pivot-skruven är en bastant T10. Inte mindre än tre olika storlekar med andra ord. 

Belone är mestadels öppen i ryggen men med en liten back spacer i titan


Längden på handtaget är 11 cm och höjden mäts till strax över 2 cm. Det torde ge ett handtag som inte fyller handen särskilt väl men där bedrar man sig. Hela handtaget kan användas som greppyta och man kan krypa fram med ett finger framför det fingerurtag som finns om så önskas. Den detaljen är för övrigt perfekt utformad. Den är lagom stor, har rätt form och placering för att på ett positivt sätt styra handen rätt samtidigt som den bidrar till bra grepp. 

Belone bjuder på ett handtag som fungerar överraskande väl med tanke på hur slankt det är


Eftersom handtaget är så pass långt som det är får de flesta handstorlekar inklusive min egen plats. Utformningen gör att det är mycket bekvämt handtag där alla grepp fungerar, både de vanliga hammar- och sabelgreppen liksom omvända grepp som för drag eller a lá ishacka. Därutöver kan man förstås med fördel placera såväl en tumme som ett pekfinger på de därför avsedda räfflorna. 


Öppning och lås


Belone öppnas med en flipperfena som är en av de bättre jag testat. Den är för det första mycket liten och när kniven är i öppet läge försvinner den helt i handtaget vilket är ett mycket stort plus i mina ögon. Det är både snyggt och praktiskt. Det gör att den inte är i vägen för handen och stjäl utrymme vilket inte sällan är fallet. Inte heller stör den när kniven bärs i fickan tack vare sin ringa höjd. 

Viper Belone, en av de bästa flipperöppnarna på marknaden
En liten men mycket effektiv flipperfena


Men förutom de positiva egenskaperna fungerar den mycket väl för att öppna kniven med. Den här kniven öppnar extremt snabbt. En kombination av god geometri, fina kullager och en bra intrimmad "detent-kula" är förklaringarna bakom det. Det och att de räfflor som återfinns på flipperfenan är perfekta. De greppar fingret  bestämt samtidigt som de inte nöter hål på skinnet. 

Det bör påpekas att flipperfenan endast kan användas genom att dra fingret bakåt, den går inte att trycka nedåt på något vis. Men själva utformningen är pedagogisk på så vis att den leder rörelsen åt det hållet i vilket fall som helst. 

Ramlåset är mycket välgjort
Ett ramlås eller kanske en liner lock i titan, beroende på hur man ser på saken,
står för säkerheten


Låset på den här kniven är lite speciellt. Det ser ut och anges som en liner lock men i själva verket är det snarare en frame lock. Kniven är nämligen byggd så att ramen är tjockare än de utanpåliggande sidorna. Det gäller på både heltitanmodellerna och kolfibervarianten. 



Att bära


Formen på den här kniven är som gjord för att bäras i fickan. Lång, slank och glatt som den är. Materialet bjudet inte på något motstånd och måtten är sympatiska. Längden är 112 mm bredden 11,5 mm men höjden så låg som 24 mm som mest och det är inte där flipperfenan sitter.  Vikten hamnar på blygsamma 86 g. Sammantaget ger de här måtten en kniv som är mycket trevlig att bära. 

Clipet som är av loop over-typ i titan i sin reviderade form


Clipet på den här kniven får godkänt. Det är inte det bästa jag stött på men inte heller det sämsta. Rampen är låg men spänsten god vilket kompenserar för det. Det är någorlunda lätt att föra clipet över en byxkant så länge den inte är för tjock. Men vanliga chinos och jeans är inga problem. Två andra fördelar är att det följer knivens formspråk att det inte känns i handen. 

Materialet är titan och är av typen "loop over", det vill säga det är fäst i bakänden av handtaget för att sedan böja sig framåt runt kanten. Clipet går att skifta mellan höger och vänster sida alternativt avlägsnas. 

Det kan tilläggas att jag har generation två av Belone. Det ursprungliga clipet var av samma typ som det som hittas på "Lille". Det är inte alls lika bra då det är ännu plattare, särskilt i bakänden med lite utrymme under vilket gör det svårt att föra över byxkanter samtidigt som det gör att spetsen pekar utåt på ett trist vis om tyget är tjockt. 

Clipet låter kniven sitta mycket djupt i fickan
På plats i fickan syns inget av kniven


Utformningen gör även att det är så kallat deep ride-clip. Inget av kniven sticker upp när den bärs i en ficka. Det är den variant jag för det mesta föredrar då det dels innebär att du inte i onödan skyltar att du bär kniv och för det andra sitter den säkrare och därmed är svårare att tappa. Argumentet att det skulle vara enklare att dra en kniv som sticker upp mer köper jag inte alls. Inte som jag gör det i alla fall. Jag sticker ned tummen i fickan och kröker pekfingret runt clipet när jag drar knivar. Greppas bakänden av en kniv när man drar dem står man där med ett grepp om bakänden av handtaget som ändå måste justeras innan man kan fälla ut bladet. 



Sammanfattningsvis


Knivtyperna som Belone hämtat inspiration från var riktiga allroundverktyg. Det var knivar som skulle klara allt i vardagen långt innan uttryck som "EDC" var uppfunna. De skulle som Voxnaes uttrycker det göra allt från att "förbereda mat, äta med, ta ur fisk, slakta ett lamm och tälja med mm". Inga små skor att fylla med andra ord eller kanske sandaler i det här fallet. 

Även om behovet av att ta ur lamm eller kanske ett rådjur inte är vad de flesta har till dagligdags så visar det ändå på bredden av uppgifter som knivar kan tänkas behöva uträtta. Själv nöjer jag mig nog med att skära upp lite rökt kött, en god salami och strimla lite kyckling när jag ägnar mig åt utomhusmatlagning. Sen har vi alla andra uppgifter som inte har med föda att göra som är vanligare ändå vare sig det handlar om att skära ned kartong för återvinning eller avlägsna en irriterande klädetikett i nacken på favorittröjan. 

Allt det och mycket mer är vad en god EDC-kniv skall klara av. Det är precis vad Belone är!

Kombineras Lille, längst upp med Key i mitten erhålls Belone


Med sitt slanka yttre avviker Belone något från Jesper Voxnaes vanliga formspråk. Den kan ses som en fusion mellan hans vanligen något bredare och trubbigare blad och en slip joint kallad Key han formgett åt Viper tidigare. 

Resultatet blev i mitt tycke riktigt lyckat. En kniv som är en modern, gjord i toppmaterial som ändå andas tradition med sina slanka och rena linjer. Trots det saknas inte detaljer som flirtar med ögat som hålen i sidorna som låter den anodiserade ramen lysa igenom eller den exklusivt rundade bladryggen. 

Sammantaget ger det en riktigt snygg kniv att se på. 

Belone i titanutförande


Sympatiskt nog är den här kniven lika bra att använda som att betrakta. Till att börja med är den lätt att bära, titanclipet sköter sig dugligt och yttermåtten är blygsamma. Men den riktiga glädjen kommer i att öppna kniven. Det här är nämligen inte vilken flipperkniv som helst utan en av de bästa. Det är riktigt bra skjuts i den minimalistiska flipperfenan. Låset är även det välgjort och gör vad det skall. 

Men framförallt skär Belone som en bra kniv bör. Spetsen är vass och effektiv och den svängda eggen fungerar till det mesta. 

Viper Belone är precis vad den utger sig för att vara, en riktigt bra EDC-kniv


Det är bara att slå fast att samarbetet mellan Voxnaes och Viper firar nya triumfer. Det är är en kniv som är mycket lätt att tycka om. Utseendet matchas av såväl byggkvalitet som material och prestanda. Om det låter som något för dig och du gillar vad du ser är det bara att slå till!




Specifikation:

Längd utfälld: 200 mm
Längd hopfälld: 112 mm
Vikt: 86 g
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Böhler / Uddeholm M390, HRC 60-61
Handtag: Kolfiber på titanram (Ti6Al4V)
Lås: Frame lock

Producerad av: Viper by Tecnocut, tillverkad i Italien



/ J - 

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar