måndag 23 augusti 2021

Recension SOG Terminus XR LTE

- en redan bra modell som blivit lättare

Det här är en recension som kan tarva en kort bakgrundsbeskrivning för den som redan är inne i "knivsvängen" men inte vet allt om SOG. Ni andra kan hoppa över den. Jag skriver så med anledning av att SOG eller Studies and Observations Group som akronymen lyder utskriven är ett märke som från att vara kultförklarat med många klassiska knivar som SOG MAC V Bowie, Scuba, Government och fällknivar som Tomcat och Stinger med flera föll i glömska ett tag. Orsaken var att de under en längre tid ägnade sig åt mer volyminriktade modeller av mer eller mindre god kvalitet vilket gjorde att deras värde devalverades bland entusiaster. Det gällde främst den amerikanska marknaden och deras fällknivar skall väl tilläggas. 

Men den sorgeperioden är nu förbi tycks det och sedan en tid tillbaks har de ett delvis nytt sortiment och särskilt gäller det fällknivsegmentet. Inte minst får dagens recensionsobjekt, Terminus XR LTE tjäna som ett gott exempel på nygamla SOG.

SOG Terminus XR LTE fällkniv
SOG Terminus XR LTE


En av knivarna som visade vägen till den här come-backen även bland knivnötter var modellen Terminus XR som kom 2018. XR står för att kniven är utrustad med SOGs variant av lås byggt kring en tvärgående låsbult av samma typ som återfinns i det mer kända Axis-låset*. SOG har övergett sitt äldre Arc-lock till förmån för den här varianten och utan att gå in på detaljer kan jag säga att jag är mycket nöjd med det då den äldre typen var behäftad med en del problem som nu är borta. 

Terminus XR finns i flera versioner varav en till och med är en slipjoint. Grundversionen har sidor i G10 och enklare D2-stål i bladet. Kniven finns även i en XR-version som har sidor i G10/kolfiberlaminat och utöver det försetts med S35VN-stål för att höja nivån. Sedan finns den här versionen!

Tillägget "LTE" till namnet på kniven är inte bara för att göra betecknigen längre utan innebär att den likt bilar med långa namn har trimmats en smula. Här är det materialen som fått sig ytterligare en uppgradering jämfört med ursprungsmodellen. Vilka de är skall jag gå in på i mer detalj nedan.  

SOG Terminus XR LTE svart och guld i skön harmoni
Den här versionen av Terminus bjuder på en färgkombination av svart och guld



Twitterversion: SOG Terminus XR LTE är en kniv som bjuder på lite bling, mycket teknik, hög kvalitet och utmärkt prestanda 


Blad


Terminus XR har ett blad med tämligen klassiska mått. Det innebär en längd på 3" vilket översatt till "riktiga" mått blir 75mm, höjden är 25 mm och man har valt att hålla sig till modesta 3 mm när man valt godstjocklek. Det senare är jag mycket tacksam för. Det utgör en god grund för ett blad som skär väl. 

Bladet på Terminus är något av en hybrid mellan en drop point och en clip point. Spetsen hamnar ovanför centrumlinjen som på en drop point men den har en snygg "klippt" falskegg vilket för tankarna till en clip point. På bladet hittas även en flipperfena och ett par dubbelsidiga tumknoppar. Bladryggen har fått sig en serie väl utförda och välplacerade räfflor för bättre fäste. Men det som ger den här kniven sitt speciella utseende är beläggningen av TiNi som bladet försetts med. Vill man inte ha fullt lika stor "bling"-faktor finns kniven även i en färgskala kallad "Graphite" vilken är grå som namnet antyder. Beläggningen hjälper till att skydda bladet mot korrosion. Sedan kan det diskuteras hur  nödvändigt det är då det här bladstålet är tämligen rosttrögt ändå. 

En annan sak som SOG dessvärre gjort sig kända för är att förvandla sina knivar till bärbara reklampelare. I det här fallet har man tonat ned det en smula även om presentationssidan bjuder på en liten novell. En stor del av den berättelsen utgörs av den utskrivna förkortningen. SOG skiftar nämligen lite från tid till annan i vad de vill bli kallade. Förutom märke hittas förstås modellnamn och vilken ståltyp samt härdningsmetod man använt sig av. Det sista vet jag inte om det känns nödvändigt. 

Clip point-bladet är belagt med TiNi-beläggning vilken ger den guldfärgade ytan


Är det något som SOG gjort sig kända för så är det att leverera knivar med exemplariska fabrikseggar. De har lyckats även i de fall de använt sig av enklare stål. Nu bjuds både på bra egg och kvalitetsstål. Den här kniven rakade armhår utan motstånd och klöv papper med ett svagt väsande direkt ur kartongen. Eggen är därtill jämn i höjd och framförallt i sidled. En icke centrerad egg är svår att räta upp själv. För att underlätta framtida slipning har bladet fått sig ett fungerande men inte perfekt "sharpening choil". Det finns en liten miss i att eggen går upp i en kälkbacke mot hälen till även om det är aldrig så lite. Det hade kunnat undvikas om fördjupningen varit ett par millimeter längre.  

I det här utförandet hittas som sagt S35VN stål under den guldfärgade ytan. Det är ett stål som inte behöver någon närmare presentation vid det här laget då det används i många fällknivar av bättre slag. Det är ett typiskt modernt knivstål med balanserade egenskaper. Det finns numera "häftigare" stål på marknaden men de för ofta med sig nackdelar som högt pris eller att de är svårslipade. 

Sedan är bladet är inte bara snyggt att se på det bjuder även på god prestanda. Det kommer an på tre goda egenskaper där grunden utgörs av ett bra stål med vad det verkar god härdning. Nästa steg är den vassa eggen och den tredje faktorn är själva bladgeometrin. 

På presentationssidan återfinns rätt mycket text och här syns även att beläggningen slitits


Först kan sägas att bladtypen i sig själv extremt mångsidig. Den kan utföra alla typer av skär och snitt och penetrerar väl. Sedan har man valt att utgå från så tunt bladgods som tre millimeter och därtill förse kniven med en hög slipfas. Bakom eggen mäter Terminus ca 0,6 mm vilket är bra även det. Någon hävdade att det är en skålslipning men hur jag än kikar på den kan jag bara se ett flatslipat blad. 

Terminus är en riktigt bra EDC-kniv kan jag konstatera redan de första dagarna jag bar och använde den. Som vanligt är mina testperioder rätt långa. Det handlar ofta om ett par månader. Jag kan tycka att det är en smula, jag skall inte säga oärligt men snudd på att packa upp en kniv och recensera den tio minuter senare på Youtube. Men det är klart att jag komprimerar användandet. Jag skär oftare och i fler material än jag behöver för att se hur kniven uppträder och hur den slits. 

Det här är en kniv som i princip inte backar för några uppgifter Det neutrala handtaget ger bra stöd även när man skär i hårdare ämnen som torrt virke. Något som den här kniven faktiskt inte alls är oäven till. Bladet biter som det skall och det är lätt att styra. Eggen är relativt tunn men bladet ändå så starkt att det går ta i med. Detsamma gäller spetsen. Den är vass och penetrerar som den skall utan att vara klen. Det går även att bända loss den ur en bit trä om man inte överdriver. Eftersom bladet inte är så tjockt och eggen bra så är det angenämt att strimla kartong. Även mjuka material som skumplast och tyg går lätt att hantera. Vid stick i t ex tjockare plastdunkar känns det tryggt med tredubbel säkerhet. Flipperfenan agerar fingerskydd, tummen hålls på plats av räfflorna på bladryggen och bakänden av handtaget vilar mot handen. Efter ett tag känns det att eggen fått jobba men den svarar lätt på en strigel eller bryne. Det var först efter att jag gett mig på en bit plastmatta som blev över från köket och ha skurit av buntband och lite nylonrep. Till och med mitt tuffaste test gick bra med Terminus XR, att skära av gammal torr armerad trädgårdsslang. 



Handtag


Terminus XR LTE mäter strax över decimetern hopfälld. Höjden på handtaget är 23 mm i själva greppet och bredden 11,5 mm. Det räcker för at fylla handen tämligen väl givet storleken på kniv samtidigt som det bidrar till den extremt låga vikten.

Nu är det inte bara måtten som håller ned vikten utan det faktum att det är ett mycket avancerat bygge vi har framför oss. Hela handtaget är konstruerat av massiv kolfiber. Fast det var en sanning med modifikation då motsvarande omega-fjädrar för att sköta låsfunktionen gömts i handtagssidorna. I dem hittas även distanser i stål för kullagren att glida mot. Så mer exakt uttryckt har Terminus en ram av kolfiber och utanpå den sidor som också de är av kolfiber. Det skall enligt uppgift göra den ca 30% lättare än originalet. Jag tror faktiskt inte att jag stött på någon kniv tidigare som är byggt kring en ram i det här materialet. Jag ställer mig möjligen lite frågande till varför man valt den här tekniken istället för att göra två massiva sidor av kolfiber som man sedan fräst ur på insidan. 

SOG Terminus XR LTE handtag
Handtagsformen är enkel och rak och bjuder på god komfort 


Men man tyckte uppenbarligen inte att kolfiber var lätt nog ändå så utöver det har ramen lättats ytterligare. Skollorna har sedan rundats med en bred fasad kant. Faktiskt så mycket att sidorna nästan välvda fast de egentligen inte är det. Kolfibern har till största delen lämnats bar men för att ge välbehövligt fäste så har ytan försetts med räfflor. De är utmärkt gjorda och ger precis den friktion som annars skulle saknats. En liten miss återfinns i det att insidorna inte rundats tillräckligt. I både topp och botten kan det kännas lite vassa. Någon minut med sandpapper tog hand om den detaljen. 

Här skymtas den ovanliga dubbla kolfiberkonstruktionen. Innerst en lättad ram
 och utanpå den sidor i samma material


Sidorna på den här kniven är fästa med tre tämligen små T6-skruvar. Samma storlek återfinns i pivothuvudet vilket är bra såtillvida att endast en mejsel behövs för att demontera kniven. Däremot hade jag inte haft något emot ett par storlekar grövre skruvhuvud framtill. De tenderar att hålla bättre i längden. De små skruvarna är dragna in i en back spacer som även den är gjord av kolfiber. Ingen extra vikt där heller med andra ord. I back spacern hittas även fästet för clipet. 

Sen undgår det nog ingen att man valt att matcha bladet genom att ha samma guldfärgade TiNi-beläggning även på skruvar och clip. Ett mycket smakfullt val. Dock visade det sig efter ett tag att beläggningen där slets på samma vis som på bladet och lämnar fläckar. 

SOG Terminus XR LTE ergonomiskt hantag
För att vara en lättvikts-EDC är den här kniven riktigt ergonomisk. Alla grepp fungerar bra


I hand är Terminus helt enkelt bekväm. Det rätt enkla och raka handtaget ställer inte till med något besvär oavsett hur kniven hålls. Möjligen kan clipet, som många av den här typen, kännas en smula när man glider bakåt på handtaget i ett sabelgrepp med tummen ovanpå bladet. I hammargrepp däremot känns det inte alls. Kniven är också mycket välbalanserad och det är därför lätt att skifta mellan olika fattningar. Det är i mitt tycke ett stort plus med vardagsknivar då jag ofta använder dem till "småpill". Det vill säga att ta ut någon speta, öppna ett paket etc. Då håller jag gärna kniven i nypan eller med ett pekfinger ovanpå bladet för bättre kontroll. Överlag är handtaget mycket bra helt enkelt. 


Öppning och lås


SOG har lyckats med något som Benchmade aldrig gjort, att tillverka ett lås som bygger på samma princip men som även utgör en god grund för en flipper-kniv. En stor del av förklaringen återfinns i hur man från SOGs sida har valt att forma basen på bladet. Det är nämligen själva låset som utgör motståndet/detent som håller bladet på plats i stängt läge. Här har man lyckats åstadkomma en vinkel som först bjuder på motstånd vilket hjälper till att bygga upp trycket mot flippern för att sedan distinkt släppa innan det slutligen låser i utfällt läge. Mellan ändpunkterna svingar bladet fritt när låsbulten dras tillbaks. Det ger en mycket väl fungerande flipper-funktion. Den känslan är förstås underbyggd av att bladet löper på keramiska lager. 

Därtill är flipperfenan mycket bra utformad. Fingret halkar inte av och funktionen är mycket säker oavsett hur man placerar fingret och i vilken vinkel kniven hålls. Sen kan den bara aktiveras på ett vis men själva formen guidar användaren rätt. Farten som åstadkoms är god, särskilt med tanke på låskonstruktionen. Inte snabbast, därtill är det initiala motståndet som skall byggas upp för stort men ändå mycket bra. 

SOG Terminus XR LTE bjuder på flera öppningsmetoder
Flipperfenan är väl utformad och öppningsmetoden fungerar förvånansvärt bra för att sitta på en kniv med den här typen av lås. 


Tumknopparna fungerar minst lika väl och det gör även metoden att använda låset för att fälla ut bladet. 


Sedan tillhör Terminus de där knivarna som har flera öppningsmetoder. Utöver flipperfenan finns förstås en uppsättning tumknoppar som i mitt tycke fungerar väl. Möjligen kan invändas att de sitter för nära handtaget och är något vassa. Men just det senare kompenserar för det tidigare och gör att det är lätt att både fälla ut bladet långsamt och att snärta ut det om så önskas. 

Terminus kan förstås även öppnas med hjälp av låset som alla liknande knivar. Det vill säga du drar tillbaks låsbulten och snärtar ut bladet med handleden. Eftersom bladet är löper lätt på sina lager kräver det dock lite timing i yttre läge för att inte bladet skall studsa in igen. Det är lättare åt andra hållet, att stänga kniven. Just den detaljen är förresten föredömligt enkel på den här kniven. Både öppning och stängning är dessutom helt oberoende av sida så alla vänsterhänta och ambidextriösa kan med fördel använda sig av den här kniven. 

Här syns låsbulten på XR-låset


Apropå att stänga kniven med hjälp av låset så har SOG lyckets mycket bra med den delen på den här kniven. Inte nog med att XR i mitt tycke är ett bättre lås än ARC det är i den är versionen även bättre än Benchmades original, Axis. Det av den anledningen att de som sagt trots tjugo års övning aldrig lyckats kombinera sitt lås med en fullt fungerade flipperöppnad kniv. Det har SOG gjort här! Själva låsfunktionen är utmärkt då bladet hålls på plats utan glapp eller spel. Inte ens det där lilla som brukar kännas i höjdled på de flesta lås av den här typen. Möjligen kan det anas om man håller riktigt hårt handtaget och vickar på bladet, men knappt. En liten golfklapp till SOG för den insatsen. 

Sedan är låset lätt att komma åt när man skall släppa det tack vare att det inte bara är bulthuvuden som på ett Axis-lås utan en trappstegsformad ramp likt den som finns på OTF-knivar som man skall greppa kring. Det är lättare att hitta då de sticker ut lite längre och gör att man inte halkar av.



Att bära


Överlag är den här kniven en fröjd att bära. Yttermått som är lagom på nästan alla håll och kanter kombinerat med mycket låg vikt. Jag skrev "nästan" för den är för storleken en smula grov över ryggen. Det är alltid en balansgång då det gör att kniven känns mer i fickan men i gengäld också mycket bekvämare i hand. Vågen stannar för övrigt på ynka 63 gram. Skall det vara lättviktskniv så skall det. 

Kniven kommer med deep carry, loop over-clip som är mycket bra och framförallt är inte SOG-loggan utstansad i den


De räfflade sidorna ger lite friktion mot tyget i en ficka men i det här fallet är det nästan bara bra. Det hjälper till med att hålla kvar dyrgripen i fickan när den skall vara där. Blanka kolfiberytor är annars mycket hala. I det här fallet ger det lite motstånd när kniven dras och stoppas tillbaka men inget som upplevs negativt. Tvärtom är den här kniven riktigt bra i fickan. Det är ju där en fickkniv trots allt spenderar den mesta tiden som jag brukar hävda. 

Hyfsat diskret bortsett från färgen


Clipet på den här kniven är inte detsamma som på de enklare modellerna, tack och lov! De har en utstansad SOG-logga över hela ytan. Det här clipet har bara en enkel och tämligen diskret text i svart på guld. Något som inte alls stör ögat  på samma vis. 

Därtill är funktionen fenomenal. Det är ett loop over-clip, det vill säga det är fäst i bakkant av handtaget vilket gör att inga fästskruvar är i vägen och att kniven sitter djupt i fickan. Därtill är spänsten god och inte minst är läppen/rampen korrekt utformad. Det innebär att den INTE är vinklad utåt vilket är en dödssynd i mina ögon och den är också hög nog för att kunna föras över även lite tjockare tyg. Överlag är det här ett mycket bra clip. 



Sammanfattningsvis


Guld och gröna skogar heter det. Här bjuder SOG på en del guldfärg i en kniv som visst kan användas i skogar även om det inte är där jag tycker Terminus XR LTE främst kommer till sin rätt. Däremot är det här en grymt bra EDC-kniv. Man har lyckats ta en god plattform i Terminus-modellen och förbättra den. Grundmodellen Terminus XR är välbyggd från början med kvalitetsstål och kolfiberlaminat i sidorna. Men den här är snäppet bättre då man lättat den ytterligare genom att konstruera en kniv med bara kolfiber i handtaget. Att bygga en ram i det materialet tillhör inte vanligheterna men är en spännande och skulle det visa sig, god idé.  

Sedan kan man tycka vad man vill om "bling-faktorn" som just guldtonen på blad och övriga detaljer på den här versionen kommer med. Personligen brukar jag vara mer måttlig så jag utmanade mig själv och tänkte "vad tusan, kör på guld". 

Men det skall ärligt erkännas att det visade sig tämligen omgående att när kniven brukas är inte TiNi-beläggningen särskilt slitstark. Det blev snabbt fläckar på bladet och jag trodde först det var korrosion trots det extra skyddet och det rostfria stålet. Men då samma fläckar dök upp även på clipet och pivotskruvens huvud på clipsidan insåg jag att det bara vara slitage. Så gillar du inte att det syns att kniven används skall du nog välja en annan version. Fast uttrycket patina är mycket populärt bland kniventusiaster idag och här får du det snabbt. Jag tycker nog att den borde hålla lite bättre.  

Allt är inte guld som glimmar, det kan vara som här antingen kopparkis eller TiNi-bladbeläggning också


Ett annat område där SOG fått kritik under rätt lång tid är den "branding" man ägnat sig åt. Bitvis har de formligen gödslat med loggor och information på sina produkter. Den finns här med men är väsentligt nedtonad jämfört med tidigare. Du hittar mycket text på bladet men det irriterar mig inte trots att jag nu har nya glasögon och därför kan läsa allt. Förlåtande är att texten är mycket liten. Sedan står det för all del SOG på clipet också men det är tämligen diskret och det återkommer tack och lov inte på handtaget vilket det ofta gjorde förr. SOG har lyssnat på sina kunder därvidlag även om clipet på de enklare modellerna är asfult enligt mig. Där har de valt att stansa ut loggan i hela clipsidan. Det gör även clipet klenare. 

Överlag anser jag att Terminus är en attraktiv kniv. Proportionerna är balanserade och det är snyggt att bladfärgen återkommer i skruvar och clip. Sen gör sig guld och svart bra ihop. Men bortsett från utseendet så bjuder den här kniven på mycket mer. Den är bekväm att bära omkring på då den knappt känns alls. Samtidigt är den sympatisk att hålla i hand och arbeta med. Ja, så länge det inte blir riktikt tungt arbete då men det klarar inte många andra knivar i den här storleken heller så det håller jag inte emot den. 

Sen var det bladet. Även det är värt en stor eloge. Snyggt att se på även om jag nog tycker att slipfaserna framhävs bättre på versionerna utan beläggning. Men framförallt är det praktiskt. Du får en en kapabel spets, en bit buk att jobba med och även ett stycke rak egg. Därtill är tumknopparna inte i vägen, bladet har ett "sharpening choil" och du kommer nära eggen med handen när du vill ha god kontroll. I grunden hittas ett bra stål och det har sedan fått en bra behandling av vad jag kan bedöma. Eggen var vass när kniven kom och den håller skärpan. Den har vare sig vikt sig eller flisat sig så länge jag haft kniven. 

SOG har lyckats med konststycket att hålla flera bollar i luften som först kan verka svåra att jonglera med samtidigt. Ett XR-lås samt en flipperfena som kombinerats med tumknoppar. Men det har man lyckats med. Så här har du en av få knivar på marknaden med den här typen av lås som faktiskt går bra att flippa! Som grädde på moset bjuds på flera öppningsmetoder. Låset är också stabilt och lättanvänt med båda händer. Ett förbaskat bra fällknivslås med andra ord. 

Terminus XR LTE är en EDC-kniv med mersmak. Den klarar det mesta!


Terminus XR LTE är en kniv som jag därför utan tvekan rekommenderar. Visst, ytbehandlingen kunde hålla bättre men annars har jag inte många invändningar. I mitt tycke tillhör Terminus i den här utgåvan bland de bästa i sin klass av EDC-knivar och är fullt jämförbar med andra storheter som exempelvis Benchmade Bugout och Spyderco Para 3. Det är där jag vill placera den. Som en lättvikts-EDC som ger mersmak. 

Sen kan som sagt Terminus fås i ett flertal varianter och det senaste är att den även kommit med sidor i valnöt eller till och med koppar. Men det senare fallet spolierar lättviktsargumentet även om den lär vara mycket lätt för det materialet. Av samma skäl varierar priserna en hel del men du hittar den i Europa från ca 70€ upp till 170€ för den här versionen. Vill du ha samma prestanda men till något lägre pris väljer du versionen utan tillägget LTE. 







Specifikation:


Längd utfälld: 182 mm
Längd hopfälld: 106 mm
Vikt: 63 g
Bladlängd: 75 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: S35VN
Handtag: kolfiber utan ram
Lås: XR lock

Producerad av: SOG, tillverkad i Kina



/ J 

* Som alltför ofta sägas vara ett lås som kopierats av andra vilket endast delvis är sant då Collins "Bolt lock" bygger på samma princip om än inte med identisk konstruktion. Det låset kom väsentligt mycket tidigare. I övrigt har BMs patent på låskonstruktionen gått ut samtidigt som de fortfarande äger rättigheterna till själva namnet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar